Brâu pe Muntele Dara/ Brâul Darei, Munţii Făgăraș / Făgăraşului

text şi imagini: Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti), Mihai Barbu, Dinu Boghez, Diana Barbu 


1. Acces spre baza traseului triunghi rosu (Valea Rea - Curmătura Maliţa)

(vezi harta alaturata, extras actualizat din harta masivului)

                       1    Vedere de pe versantul drept geografic al Vaii Rele.

Din Pitesti, pe soseaua spre Campulung Arges, dupa 11 kilometri se ajunge in localitatea Piscani. De la Piscani, pana la iesirea dinspre nord a localitatii Slatina (trecand prin Domnesti), la borna kilometrica, facem 48 de kilometri.

Punem aici kilometrajul pe zero si altimetrul la 580 metri (vezi si volumul 1 din ghidul Muntilor Fagarasului, traseul 73.0, la ). In apropierea bornei kilometrice apar trei semne turistice, cu indicatii orare: triunghi rosu, spre Vf. Iezer (din Muntii Iezer), 10-12 ore, peste Muntele Papau; triunghi albastru, spre Vf. Moldoveanu, 12-14 ore, prin Curmatura Malita; in fine, punct albastru, spre Vf. Dara, 12 ore.

La intrarea pe drumul forestier care incepe de aici, Directia Silvica Pitesti ne taxeaza sau nu cu o suma modica pentru acces cu autoturismul. Dupa circa 1 kilometru, ajungem la intrarea in tabara pentru copii (pe dreapta).

La kilometrul 1,700, la 600 metri altitudine, se desprinde la dreapta drumul forestier catre Muntii Iezer, insotit de triunghiul rosu. La kilometrul 4,5, la 610 metri altitudine, spre stanga se duce drumul forestier spre Curmatura Malita, marcat cu triunghi albastru (Prin anii 1970, ne spune domnul Dinu Boghez (Ramnicu Valcea), se ajungea si cu autobuzul pe acest drum pana in Curmatura Malita). Noi vom ajunge in Curmatura Malita dupa ce vom mai merge bine in amonte pe vale, apoi vom urca pe marcaj triunghi rosu.

La kilometrul 6,800, la 640 metri altitudine, pod la dreapta, peste rau (pare solid, dar accesul auto este blocat de o stanca mare).

La kilometrul 11,400, la 690 metri altitudine, pod peste rau la dreapta, acces pentru autoturisme blocat de o bariera (am fost pe acest drum lateral: este neintretinut, dupa circa 1,5 kilometri se intrerupe, fiind rupt de ape).

La kilometrul 12, la 700 metri altitudine, drum forestier la stanga (Calugarul, 5 kilometri lungime).

La kilometrul 15,600, la 750 metri altitudine, drum forestier la stanga (Draghina, lungime 10,4 kilometri).

La kilometrul 17,200, la 780 metri altitudine, suntem deasupra coronamentului Lacului (de baraj) Vasalat. Daca pana aici pe talvegul Raului Doamnei de abia curgea apa, in amonte de lac - pe Raul Doamnei cat si pe Vasalat, care curge dinspre Muntii Iezer - este apa din belsug, dand nenumarate frumuseti. De deasupra coronamentului, priveliste grandioasa spre partea inalta a Muntilor Iezer: se vede culmea cu cele mai inalte piscuri din masiv (Rosu, 2469 metri si Iezerul Mare, 2462 metri), spre amonte si Muntele Groapele, nu mai putin chemator. Se poate trece peste baraj cu autoturismele, catre caile forestiere din Muntii Iezer.

La kilometrul 19,600, altitudine 810 metri, sosim la Gura Vailor. Aici se formeaza Raul Doamnei, din Valea Rea (spre amontele careia vom continua sa mergem) si Zarna. Spre apa Zarnei, pod de beton si marcajul punct albastru, care ne-a insotit din localitatea Slatina pana aici (in 2007 erau copaci cazuti pe poteca, care impun ocoliri; vezi si aici ).

La kilometrul 32, la 1105 metri altitudine, stalp de marcaj, cu sageata indicatoare; triunghi rosu spre Curmatura Malita, 3-4 ore.


articolul continuă la