fiberkoaxförkl16-2

FiberKOAX-föreningen

Utredningsunderlag

Bilaga 2 till Protokoll från årsmöte 2018-03-14.

Ordförandens mer detaljerade svar, förklaringar och kommentarer på frågorna/synpunkterna a-j och ordförandens avslutande budskap. Ingår ej i protokollet och kan därför inte heller justeras av protokollets justeringsmän.

Sidan etablerad 2018-04-10, senast justerad 2018-06-03

Åter till utredningens INDEX-sida Åter till webbplatsens startsida

Frågor och synpunkter framfördes av både styrelseledamöter och övriga medlemmar … och besvarades och kommenterades av ordföranden.

Frågorna/Synpunkterna nedan i svart:

Ordförandes svar/kommentarer i blått:

a) Medlemmen och föreningens f.d. revisor B-GC framförde att han inte alls förstod och ansåg att föreningen, dvs Baskontot, skulle stå för skattekostnaden år 2016 och för informationskostnaden/kopieringskostnaden år 2017. Han ansåg att Gruppavtalsmedlemmarna skulle stå för dessa kostnader, dvs att de skulle belasta Gruppavtalskontot. Detta är också, enligt kassör AL, det besked B-GC givit AL när AL konsulterat B-GC.

B-GC hävdade också att Gruppavtalet ”smittat ner hela föreningen” och att det ”skadat den ursprungliga idéen.”

b) Medlemmen och föreningens f.d. ordförande HS framförde att han i år liksom på föregående årsmöte stod för exakt samma uppfattning som sin revisorkollega (B-GC).

a) och b) Ordföranden refererade till tidigare skriftliga förklaringar, genomförd utredning och till, till samtliga medlemmar utsänd "Redovisning av ekonomi och verksamhet gällande året 2017." ... Bilaga 1 till Årsmöteskallelsen … och redogjorde på mötet enligt följande:

Det har utan minsta tvekan varit bokföringsmässigt helt korrekt att belasta Baskontot med såväl skattekostnaden år 2016 som informations-/kopieringskostnaden år 2017. Detta är rättrådigt, rättvist, logiskt, naturligt och självklart. Det tillgodoser också kravet på och tydligheten av särredovisning på ett transparent sätt. Det har varit och är i harmoni med stadgar och årsmötesbeslut. Det har fått såväl operativ revisorns som revisorsuppleantens medvetna och helhjärtade stöd och godkännande.

Etablerade och godkända principer har helt enkelt följts och öppet redovisats. En överväldigande majoritet av medlemmarna har förstått och samtyckt till dessa.

Att belasta Gruppavtalskontot, dvs enbart Gruppavtalsmedlemmarna, med dessa kostnader skulle ha varit inkorrekt och fullständigt orättrådigt, orättvist, ologiskt och onaturligt. Det är obegripligt för mig att det finns en handfull medlemmar som år efter år bedriver denna kampanj mot rättrådighet, ordning och reda i föreningen … och därmed också sår misstroende mot mig i min roll som ordförande och avtalsansvarig … och skapar misstämning på årsmöten … och nu till och med lyckats krascha en styrelse.

B-GC har rätt i att föreningen är en ”ideell förening” … men att på årsmötet inför alla närvarande framföra att det så kallade Gruppavtalet ”smittat ner hela föreningen” och att det ”skadat den ursprungliga idéen” känns för mig som initiativtagare till Gruppavtalet och som eldsjäl i styrelsen bedrövligt att höra.

Gruppavtalet har varken smittat ner eller skadat föreningen. Gruppavtalet har gagnat och gagnar föreningen och ALLA dess medlemmar. Samtliga 102 medlemmar har fått en säkrare, tryggare och mer omfattande tillgång till ComHems tjänster i vårt FiberKOAX-nät … och samtliga medlemmar har fått en betydligt lägre kostnad för ComHems tjänster i nätet. Ingen medlem, inte en enda, har med anledning av Gruppavtalet fått en högre kostnad.

Ni har i ert gnäll på Gruppavtalet enbart pekat ut och bringat fokus på några i sammanhanget marginella kostnader. Dessa har genom er tyvärr blivit ett dominerande inslag i årsmötesdebatterna. Orättvist! … när det egentligen är överväldigande kostnadsbesparingarna för medlemmarna som är den faktiska effekten. Gruppavtalet är föreningens ”flaggskepp” och kostnadsbesparare.

Varför underlät ni under er aktiva tid som styrelsefunktionärer att fixa en gruppavtalslösning till föreningens medlemmar? Varför underlät ni år efter år att uppgradera föreningens namn och stadgar … som det så länge hade varit i behov av … oavsett gruppavtal?

I stadgarna §1 har alltid stått och står: ”Föreningen har till ändamål att betjäna föreningens medlemmar.”

Jag tycker att jag med min ledstjärna ”Bästa möjliga lösning till flesta möjliga medlemmar” har uppnått detta.

Förstår ni verkligen inte vilken kritik jag skulle kunna ha dragit på mig … och förtjänat … om jag INTE hade informerat samtliga föreningsmedlemmar om det nya Gruppavtalet och villkoren för detta gällande åren 2018-2020. ”Grundavtalet”/”Distributionsavtalet” berör i högsta grad ALLA och ”Tilläggsavtalet” berör och är givetvis också intressant för ALLA. Bland den så kallade ”utanförgruppen” fanns bland annat ett antal nyinflyttade familjer.

Tycker ni i ”kvintetten” verkligen att dessa skulle ha undanhållits informationen? Det hade ju verkligen varit ett grovt brott mot stadgarnas §1. Föreningens ALLA medlemmar skulle informeras, och informerades, och erbjöds medlemskap i det så kallade Gruppavtalet …

och då skulle förstås också föreningens ALLA medlemmar vara med och dela på kostnaden för denna information. Alltså skulle Baskontot belastas med kostnaden. Är det verkligen så svårt att förstå!!!???

Varför i hela friden kan man tycka att enbart tidigare Gruppavtalsmedlemmar skall bekosta informationen till ALLA i föreningen??? Hör ni till de fullständigt faktaresistenta eller …!!!???

Tidigare styrelsefunktionärer tycks ännu inte ha förstått att föreningen sedan många år tillbaka har utvecklats och ombildats. Föreningen är inte längre enbart en förvaltande enhet utan den är också en förening som i alla avseenden är ansvarig för det så kallade Gruppavtalet, inklusive alla kostnader för detta. Ansvarig för information om detta och ansvarig för administrering och hantering av detta. Det är också föreningen som är den ”juridiska personen”. Utvecklingen/Ombildningen av föreningen har skett i demokratisk ordning på genomförda årsmöten. Föreningen har ju också fått ett nytt namn … (även om det var mot HS vilja). Även stadgarna har skrivits om och godkänts. Ett särskilt dokument ”Juridisk och ekonomisk säkerhet för föreningen med anledning av gruppavtal med ComHem” (2015-05-22) har formulerats, presenterats och fått tidigare årsmötes enhälliga godkännande.

… och B-GC, HS … och även kassör AL …

Vad är det egentligen för respekt för mötesordning att även på detta årsmöte ogiltigförklara och bråka om skattebelastningen på Baskontot från år 2016? Den är ju genomförd, reviderad och enhälligt beslutad i demokratisk ordning och därmed fastställd och lagd till historien/handlingarna på årsmötet mars 2017. Varför kan inte detta respekteras???

c) Medlemmen och föreningens styrelseledamot EF påpekade att han inte avgått från styrelsen och hävdade att han inte blivit tillfrågad att titta på aktuell redovisning av ekonomi och verksamhet gällande året 2017 … och att ordföranden bara tillämpat ”gamla” principer … och sagt att om man inte gillar läget så får man lämna föreningen eller lämna misstroendeförklaring.

c) Ordförandens kommentarer på mötet:

”Nu sitter du här och ljuger!”

Jag har aldrig antytt eller påstått att EF skulle ha avgått från styrelsen …

Och visst hade EF blivit tillfrågad att titta på aktuell redovisning av ekonomi och verksamhet gällande året 2017! … Flera gånger till och med … och både skriftligen och muntligen.

Redan den 10:e januari 2018 fick ledamot EF exklusivt ett förhandsexemplar av mitt UTKAST/FÖRSLAG på ”Redovisning av ekonomi och verksamhet gällande året 2017.”

Den 21 januari lämnade EF några smärre synpunkter på ordval … som jag justerade enligt hans önskemål. Några andra synpunkter hade EF inte.

Den 22:a januari skickade jag ut mitt marginellt justerade UTKAST/FÖRSLAG på ”Redovisning av ekonomi och verksamhet gällande året 2017.”* till samtliga styrelseledamöter … inklusive styrelseledamot EF … där jag påminde om instundande styrelsemöte den 30:e januari och uppmanade samtliga att ta del och komma med frågor och synpunkter.

(*Denna version blev den som gick ut till samtliga medlemmar 14 dagar innan årsmötet.)

Den 30 januari genomförde vi styrelsemöte med närvaro av samtliga sex ledamöter.

I protokollet från detta står bland annat:

”Detaljer i underlaget (Redovisningen) diskuterades: Vilket av föreningens två transaktionskonton ska belastas med kopieringskostnaden för föreningens information till medlemmarna? Kan balanseringstransaktionen mellan kontona göras? Kan förskottsinbetalningarna för hela året 2018 krångla till deklarationen till Skatteverket?”

”Styrelsen enades om att frågorna behöver utredas.”

”I övrigt fanns inga frågor eller synpunkter på innehållet i underlaget (Redovisningen) … som då blir det som efter utredning av frågorna kommer att ingå i Kallelsen till Årsmötet. Utredningarna görs snarast och resultatet redovisas på nästa styrelsemöte den 27 februari. Mailkommunikation inom styrelsen inför detta möte uppmuntrades.”

Den intresserade uppmanas ta del av protokollet från detta styrelsemöte den 30 januari 2018 ... undertecknat av sekreterare Martin Östlund och ordföranden. https://sites.google.com/site/nissebee4/fiberkoaxfoerkl7

I sammanhanget kan nämnas att jag redan i slutet av december 2017 tog kontakt med EF för att stämma av frågan om val av konto för belastning. EF gav då beskedet att han ställer sig bakom uppfattningen att Baskontot skall belastas med kopieringskostnaden. ”Ett lösningsfokuserat och tydligt principbeslut” meddelade han mig såväl skriftligt som muntligt. Jag försäkrade mig till och med om hans inställning genom ett handslag.

Kompletterande information som inte hanns med att presenteras på årsmötet:

Då tiden fram till årsmötet var knapp gjorde jag en snabbutredning och översände denna till samtliga styrelseledamöter den 1 februari. Mailet såg ut så här:

2018-02-01

Utredningsrapport 1

Hej govänner i styrelsen!

Jag har nu efter styrelsemötet än en gång rannsakat mig och fördjupat mig i ”mysteriet” kring föreningens två konton.

Jag är ju mån om samförstånd och samtycke … och jag vill hoppas och tro att sådant ska kunna uppnås snarast och senast på nästa styrelsemöte.

Jag har snickrat ihop ett litet kompendium om FÖRENINGEN i allmänhet och om kontobelastningen i synnerhet … och till detta bifogat 4 bilagor.

Läs och begrunda! Jag är alltid intresserad av frågor och synpunkter.

Hörs!

Nisse

PS. Bifogade dokument är i dagsläget mitt bidrag till utredningen. Om/När ekonom ska konsulteras så är det ju superviktigt att hen får en korrekt och fullständig beskrivning av föreningen, verksamheten och etablerade principer. Eller hur!?

Kompendiet och bilagorna, ”Utedningsrapport NOB1”, kan av den intresserade läsas här: https://sites.google.com/site/nissebee4/fiberkoaxfoerkl8-0

Tiden gick och styrelsemötet och årsmötet närmade sig snabbt. Över tre veckor gick och inte ett knyst hördes från någon styrelseledamot.

Den 24:e februari kände jag mig nödsakad att påminna styrelsekamraterna om mitt och vårt uppdrag och ansvar inför Årsmötet. Jag skickade följande mail till samtliga:

2018-02-24

Årsmötet närmar sig med 24 timmar per dygn!!!

Jag kan ju inte nu börja missköta mitt ansvar och uppdrag som ordförande i föreningen bara för att jag fått in en kassör som trots omfattande, upprepade och kärleksfulla förklaringar från mig, månad efter månad, krånglat och drivit en kampanj mot etablerade och rådande principer och god ordning, mot rättrådighet och rättvisa, mot bästa möjliga lösningar för flesta möjliga medlemmar.

Inför förestående styrelsemöte nu tisdag den 27:e vill jag bara informera er alla om följande.

· Jag har inte fått något som helst respons från någon av er på min ”Utredningsrapport NOB1” som jag skickade till er alla den 1 februari (trots att jag uppmanat och uppmuntrat till maildialog). Jag är givetvis intresserad av frågor och synpunkter på rapporten.

· Jag har inte fått något alternativt utredningsunderlag från någon av er … baserat på ”ekonomuttalande” eller dylikt.

· Jag har konsulterat en handfull klartänkta och vettiga människor och fått helhjärtat stöd för min syn på ekonomihanteringen.

· Jag har underställt ekonomiredovisningen revisor Lars Bengtsson och fått hans fulla stöd och godkännande … utan minsta anmärkning.

· Jag har informerat kassör Arne om att han ska underställa revisorn verifikationer hörande till baskontot.

· Det är min önskan att skicka ut bifogad Kallelse till Årsmötet inklusive info om balanseringstransaktionen, och jag tar personligen det fulla ansvaret för innehållet i sin helhet. (I princip identisk med det förslag ni fick inför förra styrelsemötet.)

Detta kommer jag att meddela på förestående styrelsemöte, men jag meddelar för kännedom er det redan nu så ni är förberedda … då ju tiden mellan styrelsemötet och senaste utskickdag är minimal. Självklart är det min önskan och förhoppning att ni alla med övertygelse och trygghet kan och vill stå med era namnunderskrifter under Kallelsen. Frågan kommer att ställas på sin spets på styrelsemötet ... (i värsta fall på årsmötet - gud bevare!).

Om det är någon som i dagsläget har frågor, synpunkter eller avvikande uppfattning så är jag tacksam att omgående få ett mailmeddelande om detta … och specat vad det handlar om.

På förekommen anledning: Angående Mattias erbjudande på senaste styrelsemötet att jag kunde få ta ett snack i kontobelastningsfrågan med Mattias fru Jeanette, ekonom.

Jag är tacksam för erbjudandet men jag tycker idag att det känns något till onödigt och genant … men jag tar gärna en fika med er båda före eller efter årsmötet. Välkomna att föreslå en tid.

Jag ser fram emot när Mattias kommer in som ansvarig och operativ kassör. Mattias kan lita på att mitt ansvarsöverlämnande och min introduktion kommer att bli gedigen och stödjande. Som jag sagt och skrivit: Verksamheten har hela tiden varit och är under fullständig kontroll och ekonomin är säkrad och god. Inga oegentligheter har förekommit. Inga anmärkningar har under hela min tid i styrelsen framförts vare sig av revisorer (inte denna gång heller) eller årsmöten (däremot givetvis ett antal frågor och funderingar … helt naturligt.)

PS. Självklart är jag öppen för och intresserad av frågor, synpunkter och anmärkningar på Kallelsen och dess innehåll … men då på sakliga grunder.

Bästa hälsningar

Nisse

Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Mailet genererade en anmärkningsvärd och omfattande maildialog med EF (24 februari – 4 mars) där EF levererade motstridiga och anklagande besked. (Vid behov är jag redo göra hela vår maildialog tillgänglig för intresserade föreningsmedlemmar).

Maildialogen som var transparent för alla i styrelsen blev uppenbarligen en starkt bidragande orsak till avhoppen från styrelsen.

d) Medlemmen och föreningens f.d. ordförande HS påpekade att ordföranden på årsmötet för ett år sedan stod och sa att det fanns pengar i föreningen och att det inte skulle bli något underskott närmaste året … ändå ser vi nu ett underskott på 5 478 kronor.

d) Ordföranden:

Det är korrekt. Det stod jag här och sa för ett år sedan. Och det står jag här och säger idag också. Föreningen ser inget underskott på 5 478 kronor! Föreningen har ett nollresultat … som också var och är önskat och planerat. Att stirra sig blind på enbart det ena av föreningens två transaktionskonton är slarvigt och inte bokföringsmässigt korrekt.

Föreningens totala ekonomi klarar det här bra … och på ett fullständigt rättrådigt sätt. Det borde HS ha sett och förstått om HS läst redovisningens inledande två stycken. Det blev inget underskott för föreningen … matchningen mot målkapitalet 40 tusen kronor har varit genomtänkt och planerad … och kunde inte gärna bli mer perfekt!

e) Medlemmen och föreningens kassör AL hävdade mycket bestämt

att han inte accepterar varken att skatten eller kopieringskostnaden belastat föreningen, dvs Baskontot.

Vidare hävdade han att vi ska följa strikta regler.

Han hävdade också att kopieringskostnaden var otillfredsställande specad.

e) Ordföranden:

Att vi ska följa ”strikta regler” kan jag helt instämma med. Det är detta jag har gjort. Förklarat, försvarat och följt strikta, etablerade och rättrådiga regler.

Skriftliga förklaringar är vänligen tillsända kassör AL vid flera tillfällen.

Brev 1 till AL den 14 december 2017: https://sites.google.com/site/nissebee4/fiberkoaxfoerkl4

Brev 2 till AL den 3 januari 2018: https://sites.google.com/site/nissebee4/fiberkoaxfoerkl5

UtredningNOB1 till samtliga sex styrelseledmöter den 1 februari 2018: https://sites.google.com/site/nissebee4/fiberkoaxfoerkl8-0

Muntliga förklaringar är också framförda vänligt men bestämt av mig flera gånger.

Följande gäller:

Gruppavtalskontots enda uppgift,

utöver att förvalta ett säkerhetskapital på 20 tusen kronor,

är att förmedla pengar

från Gruppavtalsmedlemmarna

till ComHem för distribution, felavhjälpande service och tilläggstjänster samt

till Avtalsansvarige nisse för hantering och administration av Gruppavtalet.

Baskontots uppgift,

utöver att, även detta, förvalta ett säkerhetskapital på 20 tusen kronor,

är att i alla övriga avseenden hantera föreningens ekonomi. Att förmedla pengar (årsavgifterna på 110 kronor)

från Föreningsmedlemmarna

till Försäkringsbolaget,

till de tre Fastighetsägare som står för elförsörjning,

till arvoden till Styrelseledamöterna samt

till föreningens Övriga kostnader som till exempel har varit kostnader för föreningens skatt och kostnader för föreningens information(kopieringskostnader) till ALLA sina medlemmar.

Detta är kostnader som föreningen är ansvarig för, givetvis inte enbart de medlemmar som valt att gå med i det så kallade Gruppavtalet = ”Tilläggsavtalet”.

Föreningen äger och är i alla avseenden ansvarig för avtalet med ComHem i sin helhet.

Kostnaderna skall bokföringsmässigt helt enkelt bäras av den enhet som genererat dessa. Den enhet som genom beslut på årsmöten genererat nu diskuterade kostnader är föreningen. Föreningen är ”juridisk person” och i alla avseenden, inför medlemmarna och inför skatteverket, ekonomiskt ansvarig … inte minst för det så kallade Gruppavtalet, som genom sitt Grundavtal och sitt Tilläggsavtal omfattar samtliga föreningsmedlemmar.

De så kallade gruppavtalsmedlemmarna är bokföringsmässigt givetvis inte någon ansvarig ”enhet” för de kostnader föreningen dragit på sig.

Detta är den enkla, rättrådiga och naturliga princip som gällt under Gruppavtalets hela livstid och som gäller fortsättningsvis beträffande användningen av föreningens två transaktionskonton, den princip som också gör påbjuden särredovisning enkel, rättrådig och naturlig.

Att det ska vara så svårt för vissa att begripa!!!???

Det enda jag har gjort det är att jag konsekvent förklarat, försvarat och tillämpat denna princip. Det har varit ordning och reda och fullständig transparens … dessutom bästa möjliga lösning för ALLA föreningens medlemmar!

Det borde vara självklart att jag som ordförande och ytterst ansvarig inte kan acceptera ologiska och orättrådiga och tillkrånglande kontobelastningar.

Om kassören AL inte på några som helst villkor kan acceptera tillämpade korrekta principer så är det inte möjligt att beakta hans vilja. Det är emot rättspraxis och det är emot demokratiska ställningstaganden och beslut. Som ordförande och ytterst ansvarig kan jag inte dagtinga med mitt samvete och begå regelvidriga principer. Thats it!!!

………

Kassör AL hävdade också att kopieringskostnaden var otillfredsställande specad.

Jag kan förstå och känna respekt för att kassör AL inte tyckte att första fakturan från tryckeriet (BPT) var tillräckligt specad … men detaljerna var genomgångna och attesterade av mig/ordföranden … och den var i alla avseenden helt korrekt … vilket efterföljande kontroll klart visat. Kassör AL fick på begäran omedelbart en detaljspecad faktura som bekräftade att samlingsfakturan var helt korrekt.

f) Medlemmen och föreningens kassör AL hävdade på årsmötet att han inte accepterat eller accepterar balanseringstransaktionen.

g) Även medlemmen och föreningens styrelseledamot EF hävdade att han inte kunde acceptera den så kallade balanseringstransaktionen … dessutom sa han: ”Det är väl inte är hela världen om det är 15 tusen på det ena kontot och 25 tusen på det andra”.

EF sa också att han tyckte att vi skulle lösa frågan ”pragmatiskt”.

f) och g) Ordföranden:

Jag kan förstå om balanseringstransaktionen kan uppfattas som något märklig med anledning av tidigare beskriven bokföringsordning … MEN … uppdraget för och ansvaret hos styrelsen är också att i samband med varje årsskifte tillgodose att säkerhetskapitalen är cirka 20 tusen kronor på vart och ett av de två transaktionskontona. Detta kan ske genom noggrann och eftertänksam planering och kalkylering. Om det ena kontot går med förlust måste det kompenseras genom att se till att det andra kontot går med motsvarande vinst. Detta är gjort!

Föreningens styrelse förfogar över kapitalen på båda transaktionskontona och föreningen äger det sammanlagda kapitalet. Inget i stadgarna och inget i årsmötesbeslut hindrar att en medveten, planerad, motiverad och öppet redovisad överföring görs från det ena kontot till det andra. Det är en fullständigt rättrådig och dessutom en praktisk och elegant lösning. Den tillgodoser uppdraget och ansvaret på ett utmärkt sätt! Det är en åtgärd som genomförs årligen vid behov.

Balanseringstransaktionen förpassar förvisso en del av gruppavtalsmedlemmarnas pengar till föreningsmedlemmarna … men vadå … gruppavtalsmedlemmarna är ju också föreningsmedlemmar, de utgör dessutom en övervägande majoritet av föreningsmedlemmarna. Den ”extrakostnad” som genom balanseringstransaktionen drabbar Gruppavtalsmedlemmarna för år 2017 blir per gruppavtalsmedlem 24 öre. Dessutom … om inte Gruppavtalsmedlemmarna tar denna extra kostnad vem/vilka skulle då ta den? Balanseringstransaktionen är logisk och självklar och det enda vettiga alternativet.

Då föreningens tidigare beslut på årsmöten har varit att det vid varje budgetårsskifte skall vara cirka 20 tusen kronor säkerhetskapital på vart och ett av de två transaktionskontona kände jag att det inför årsmötet var hög tid och ytterst mitt uppdrag och ansvar att tillgodose detta krav. Demokratiskt fattat beslut om 20-tusenkronorsbeloppen hade funnits i flera år. Några avvikande beslut är ej fattade varken på styrelse- eller årsmöten, därför var det naturligt och korrekt att inför årsredovisningen och årsmötet genomföra balanseringstransaktionen!!! … även om den varit uppe till diskussionen på de sista styrelsemötena före årsmötet, den 30 januari och den 27 februari.

Jag kan inte se att mitt agerande var odemokratiskt vilket också bekräftades enhälligt av årsmötet. Det ska ju också beaktas att överföringen (balanseringstransaktionen) gjordes från Gruppavtalskontot, som jag och enbart jag har ansvaret för, till Baskontot som kassören har ansvaret för. Jag ser det som självklart att jag hade befogenheter att utföra transaktionen och jag tycker ju att kassören enbart skulle välkomna åtgärden.

Om någon har förslag på ett bättre/mera korrekt sätt att tillgodose uppdraget och ansvaret så var så god presentera detta!

Stadgarnas §13 säger: ”Om föreningen upplöses skall dess tillgångar och skulder fördelas lika mellan dess medlemmar. Tillgångar och skulder relaterade till Gruppavtalet skall dock fördelas lika enbart mellan Gruppavtalets medlemmar.”

  • Paragrafen tillämpas om och/eller när föreningen upplöses och inte under drifttiden.

  • Det ligger i paragrafens och de båda gruppernas intresse att säkerhetskapitalen kontinuerligt årsvis verkligen är balanserade.

  • Det finns ingen bättre alternativ lösning. En årsavgiftshöjning i onödan är definitivt sämre!

  • Pengarna det i sammanhanget handlar om är försumbara.

  • Sannolikheten att föreningen upplöses inom överskådlig tid är försvinnande liten.

EF sa som sagt att han tyckte att vi skulle lösa frågan ”pragmatiskt”.

Är inte balanseringstransaktionen just en ”pragmatisk” lösning???

h) Medlemmen och föreningens styrelseledamot EF hävdade att det var dumt och onödigt att föreningen ska ha två olika transaktionskonton … om man inte hade det skulle, som han sa, ”problemen vara som bortblåsta”.

i) Medlemmen och föreningens styrelseledamot EF och medlemmen och f.d. ordföranden HS hävdade också att det egentligen inte spelar någon som helst roll, ”fullständigt egalt”, vilket av de två kontona som belastas med de kostnader som nu diskuteras.

h) och i) Ordföranden:

Just kontovalsproblemet skulle ju med enbart ett konto förvisso vara som bortblåst … men särredovisningsansvaret och -uppdraget skulle ju finnas kvar oförändrat. Detta har varit ett krav från tidigare årsmöten. Detta är fastsällt i demokratisk ordning … och det är rättrådigt och tydligt och fyller sin funktion väl. Separata konton underlättar för dem som har att hantera föreningens ekonomi och tydliggöra redovisningen för revisor och klarsynta medlemmar. Kan detta respekteras? Separata konton är bra!

Att påstå att det inte spelar någon som helst roll vilket av föreningens konton som belastas med de kostnader som nu diskuteras är konstigt, slarvigt och nonchalant.

Konstigt därför att EF och HS och övriga i kvintetten stridit så idogt för att kostnaderna skall belasta just Gruppavtalskontot. Varför har man gjort detta om valet är egalt???

Slarvigt och nonchalant därför att nu har vi de facto två konton och vi har en faktura som måste betalas (även om beloppet i sammanhanget är försumbart). Ansvarig måste välja ett av de två kontona. Ansvarig ordförande har gjort detta. Ordförandens bestämda uppfattning är att det finns enbart ett korrekt alternativ. Baskontot!

Att välja Gruppavtalskontot vore slarvigt, oansvarigt och orättrådigt!

j) Medlemmen EJ framhöll att demokratiska grundprinciper är viktiga i en förening. EJ tolkade det han hörde på årsmötet som att demokratiska principer inte följts … och i en omfattande utläggning inför alla gav han uttryck för att det var ett ”jätteproblem” och att det var ”jätteolyckligt” och att det var ”beklämmande” och att det var ”beklämmande och tråkigt” och att det var ”jättetråkigt och jättetragiskt”. EJ avslutade med: ”Viktigt att vi i föreningen inte jobbar på det sättet. Vi måste ta hänsyn till att det finns en vald styrelse som har att fatta demokratiska beslut … viktigt att säga ur ett årsmötesperspektiv.”

Misstanken, anklagelsen och kritiken var helt klart riktad mot ordföranden.

j) Ordförandens svar/kommentar:

Jag instämmer helt i att demokratiska grundprinciper är viktiga i en förening.

Jag kan förstå om ledamot EFs med fleras vilseledande prat här på mötet kan ge intryck av bristfällighet i den demokratiska processen.

Jag har verkligen tillämpat demokratiska grundprinciper i hela processen … även om jag förstås drivit på för den lösning som jag står för och som jag är övertygad om är den enda rätta. Förklaring:

Till medlemmarna utskickad Kallelse med Bilaga 1 ”Redovisning av ekonomi och verksamhet gällande året 2017” var så demokratiskt framtagen som möjligt!

Ställningstagande till och beslut om formulering/innehåll var huvudpunkten vid styrelsemötet den 27:e februari. Intill dess var det en öppen fråga. Inga beslut hade fattats. EF hade förvisso på föregående styrelsemöte den 30:e januari föreslagit att balanseringstransaktionen inte skulle genomföras men något styrelsebeslut om detta fattades inte … däremot enades styrelsen … i demokratisk ordning … om, att denna fråga och ytterligare ett par frågor behövde utredas. Se protokoll från detta möte undertecknat av dåvarande sekreterare Martin Östlund.https://sites.google.com/site/nissebee4/fiberkoaxfoerkl7

Till sista styrelsemötet före årsmötet på kvällen den 27:e februari infann sig endast kassör Arne Larsson och ordförande Nils-Olof Bromée. Ledamot Erik Freiholtz uteblev och suppleant Marcus Majewski hade sjukanmält sig och övriga ledamöter hade ju, som vi då visste, hoppat av.

Kassören presenterade en alternativ version och formulering på avgörande fråga.

Läget var stressat och pressat. Ordföranden såg ingen annan lösning än att dagen efter – sistadag för Kallelseutskick – skicka ut den egna versionen av Kallelsen med Bilaga 1 … därför att

  • Den byggde på tidigare i demokratisk ordning på årsmöten fattade beslut.

  • Några avvikande beslut är ej fattade varken på styrelse- eller årsmöten.

  • Innehållet i denna var rättrådigt, korrekt och praktiskt genomförbart.

  • Den tillgodoser föreningsmedlemmarnas krav och uppdrag på bästa möjliga sätt.

  • Kassörens version hade inte relevans och var heller inte sakligt korrekt.

  • Kassörens version stred mot demokratiska principer.

  • Yttersta ansvaret faller på ordföranden.

Dessutom visst jag att kassören på årsmötet skulle presentera sin version, så ställningstagandet, den demokratiska processen, överlät jag därmed till Årsmötet. Kunde processen i detta extraordinära läge bli mer demokratisk!?

Nu efter Årsmötet kan jag konstatera att ”den demokratiska processen årsmötet” gav mig sitt enhälliga och oreserverade stöd.

”Protokoll från styrelsemöte 2018-02-27” med kompletterande ”Redovisning av ordförande Nisses beslut och agerande den 28 februari – dagen efter styrelsemötet” beskriver kassörens formuleringsönskemål och läget och bör läsas av alla som intresserar sig. Återfinns på föreningens webbplats och även direkt på denna sida https://sites.google.com/site/nissebee4/fiberkoaxfoerkl13

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Ordförandens avslutande budskap i övrigt

Allmänt

Alla dessa ifrågasättanden, synpunkter och anklagelser framförda, av en klick dominerande medlemmar med auktoritet, inför alla på årsmötet närvarande medlemmar, ger förstås sken av ett illa skött arbete av ordföranden och en rejäl förtroendekris för denne.

Detta är ytterst allvarligt!

Jag vill bestämt hävda att arbetet i alla avseenden är skött med ordning och reda och på ett juste, korrekt och rättrådigt och för medlemmarna synnerligen förmånligt sätt och helt utan anledning till sakliga anmärkningar.

I aktuella ärenden vågar jag mig till och med på att citera Hans Rosling:

"Jag har rätt och ni har fel!"

Kärnverksamheten i föreningen har under verksamhetsåret flutit på helt utan problem. Under år 2017 har ett nytt avtal med ComHem gällande åren 2018-2020 framförhandlats och undertecknats. Det omfattar föreningen i sin helhet, alla medlemmar, dvs såväl de som inte är med i Gruppavtalet (28 hh) som de som är med i Gruppavtalet (74 hh). Avtalet har blivit mycket förmånligt för samtliga medlemmar.

Föreningens ekonomi är under fullständig kontroll och dessutom GOD. De s.k. Gruppavtalsmedlemmarna (74 hh) har under året fått sänkta avgifter ner till 285 kr/mån och övriga medlemmar (28 hh) har oförändrade avgifter – 110 kr/år. Inga behov av avgiftshöjningar inom överskådlig tid. Föreningens behållning/”säkerhetskapital” 2017-12-31 är 39 961 kronor. Målet är 40 tusen kronor. 20 tusen kronor per konto. Förhållandena kan gärna inte bli bättre!

Mer fullständig beskrivning kan läsas i till samtliga medlemmar utsänd ”Redovisning av ekonomi och verksamhet gällande året 2017.” … Bilaga 1 till Årsmöteskallelsen.

Jag är förstås upprörd och bedrövad över utvecklingen och påhoppen. Jag har länge varit enormt stressad och pressad över särskilt ledamot EF agerande och kassör AL hårdnackade strid för sin uppfattning, men även över tidigare revisor B-GC och tidigare ordföranden HS uppbackning av och stöd för denna uppfattning. Även ytterligare ett par medlemmar med inflytande i föreningsverksamheten har stridit för samma sak.

En överväldigande majoritet av medlemmarna i övrigt har givit mig sitt helhjärtade stöd och visat uppskattning. Hos dessa har det tack och lov funnits insiktsfullhet och klarsynthet. På förekommen anledning har jag i dagsläget personligen stämt av med över 25 slumpvis utvalda medlemmar … och 100% av dessa har, utan påverkan från min sida, deklarerat uppfattningen att det självklart är Baskontot som skall belastas med de kostnader som diskuterats och inte Gruppavtalskontot.

Det känns besvärande att behöva lyfta denna löjligt bagatellartade kontobelastningsfråga och så omfattande och tjatigt behöva påpeka självklarheter … MEN det kan med anledning av angreppen och kritiken intill dags dato och de för styrelsen förödande konsekvenserna inte undvikas.

I min roll som ordförande kan jag i alla fall konstatera att jag i år liksom alla tidigare år

  • fått revisorns helhjärtade godkännande för samtliga ekonomiska transaktioner.

  • beviljats ansvarsfrihet av ett enhälligt årsmötets för genomförd verksamhet.

  • omvalts som ordförande på ytterligare två år av ett enhälligt årsmöte.

  • under verksamhetsåret genomfört styrelsemöten och informerat samtliga styrelseledamöter om tillämpade och gällande rättrådiga principer rörande ekonomihanteringen.

  • drabbats av enbart en handfull medlemmars ogrundade och oinitierade missnöjesyttringar.

Att nu inte, en gång för alla, fastställa, markera och informera alla i föreningen om tillämpade, gällande och rättrådiga principer, skulle ju kunna innebära ständigt återkommande diskussioner och kontroverser kring vad som är rätt och vad som är fel när det gäller hanteringen av föreningens ekonomi. En eventuell sammanslagning av föreningarna löser inte dessa problem. Särredovisningsbehovet kommer att bestå.

Anmodan om skriftlig förklaring

Jag anmodar nu ”kvintetten” att, enskilt eller i grupp, till föreningens ordförande inkomma med en skriftlig förklaring/motivering, som jag och föreningens medlemmar kan förstå, varför kostnaderna för föreningsskatten år 2016 och för informations-/kopieringskostnaden år 2017 skall belasta föreningens Gruppavtalskonto och inte föreningens Baskonto och varför balanseringstransaktionen mellan föreningens konto inte skulle vara bokföringsmässigt korrekt och bästa möjliga lösning. Jag är givetvis också synnerligen intresserad av synpunkter i övrigt på min skötsel av föreningens verksamhet.

Förklaringen/motiveringen önskas snarast och senast 2018-12-31.

Om ingen förklaring/motivering inkommer så betraktar jag det som att ”kvintetten” kommit till insikt om att korrekt bokföring tillämpats och jag betackar mig då för angrepp och bråk av denna karaktär från ”kvintettens” sida framöver. Detta innebär givetvis inte att inte kritiska frågor och synpunkter ska och får framföras av samtliga medlemmar … på styrelse- och årsmöten och när som helst. Självklart!

Jag vill ha ordning och reda, arbetsro och trivsamhet på såväl styrelse- som årsmöten som i den dagliga verksamheten. Nu får det vara slut på osakligt tjafsande och krånglande i anslutning till årsmöten från en klick föreningsmedlemmar. Föreningsmedlemmar som inte gillar eller inte kan acceptera etablerade principer har sin fulla frihet att lämna föreningen. Jag påminner gärna om att jag år 2014 fixade hit ett alternativ till området, Utsikt Bredbands fibersystem. Lite bilder: https://photos.app.goo.gl/4FVH8q9BYKj36dbR2

Extra ersättning

Jag avser under året ta ut en extra ersättning på 1800 kronor från föreningens Baskonto för extra arbete på grund av krånglandet och tjafsandet … se det gärna som en ”markering” … men också som en ersättning för ensamansvaret för alla arbetsuppgifter.

Bortkastade pengar

Jag konstaterar att de på årsmötet 2017 beslutade höjda arvodena blev synnerligen kontraproduktiva. Utbetalade 4*900+1*450=4050 kr har i stort sett inte resulterat i någon som helst arbetsinsats … utan istället enbart varit arbetsgenererande. Det vore klädsamt och rimligt om ledamot EF och kassör AL återbetalade sina arvoden på 900 kronor var … till föreningens Baskonto … Nordea 416 60 78-8.

Valberedningens akuta ansvar

Ansvaret hos valberedningen att snarast fixa fram klarsynt och ansvarskännande kassör och sekreterare är STORT!!! Valberedningens Erik F deklarerade tydligt på årsmötet att han insåg sitt ansvar och avsåg jobba på att behoven tillgodoses snarast. Ordföranden väntar på resultat.

Trivsamt och intressant styrelsearbete

I min roll som ordförande så vill jag gärna framhålla: Att ingå i fiberKOAX-föreningens styrelse har alla förutsättningar att framöver, efter detta ”reningsbad”, bli både trivsamt och lärorikt och inte alls betungande. Sköter var och en sitt jobb så kommer allt att gå som på räls.

Jag är alltid öppen och intresserad av frågor, synpunkter och förslag … från alla om allt!

Motionen om utredning om sammanslagning

När det gäller motionen om utredning av sammanslagning av FiberKOAX-föreningen med Samfällighetsföreningen så är denna givetvis ingen anledning att fördröja bemanning av FiberKOAX-föreningens styrelse.

För det första. En eventuell sammanslagning trollar inte bort de arbetsuppgifter som skall skötas när det gäller FiberKOAX-föreningens verksamhet. Speciellt utpekade funktionärer kommer att behövas för att hantera dessa.

För det andra. Gemensamt beslut om en sammanslagning känns för mig i dagsläget ganska osannolik … men jag ser med intresse fram emot den utredning som skall göras.

Som ordförande i FiberKOAX-föreningen anmodar jag motionären Mattias Fransson Bg44 och Erik Freiholtz Bg12 (som år efter år propagerat för en sammanslagning och som uppmuntrat och stöttat Mattias att skriva ihop en motion) att sparka igång utredningen, gärna med stöd av fler intresserade medlemmar. Resultatet från utredningen skall redovisas på nästa årsstämma/-möte i mars 2019.

I min roll som FiberKOAX-föreningens ordförande står jag givetvis till utredningsansvarigas förfogande för att svara på frågor och delge synpunkter.

Redovisning av dokument och dialoger

… rörande den beklagliga ”cirkusen” kring kontobelastningen … har jag för arkiveringens och transparensens skull samlat på en webbplats med INDEX-adress:https://sites.google.com/site/nissebee4/fiberkoaxfoerkl-index

Här kan samtliga medlemmar som har tid/lust/ork/intresse botanisera och själva bilda sig en uppfattning. Alltid intresserad av dina frågor och synpunkter gäller förstås i högsta grad detta material.

Slutkläm

Slutligen vill jag deklarera att jag skiljer på sak och person … och att jag är en synnerligen förlåtande människa … så från min sida sett så är ni i gruppen krångelmakare härmed förlåtna … och jag kommer från min sida att fortsätta betrakta er som goda grannar och i alla avseenden verka för god grannsämja.

Jag ställer också gärna upp på personliga träffar med alla medlemmar för att svara på frågor och för att lyssna på synpunkter.

Nils-Olof Bromée

Ordförande mm