November 2011

Publiseringsdato: Nov 02, 2011 1:31:30 PM

”Da renselsestiden som Moseloven påla dem var forbi, tok de ham med opp til Jerusalem for å bære ham frem for Herren.” Lukas 2,22

Renselsestid? Som med mange av Det gamle testamentets forskrifter, var hensikten med dette påbud først og fremst hygienisk og sykdomsforebyggende. Likevel var det en viss antydning til moralsk renhet, - en kvinne ble igjen ansett for å være verdig til å delta i gudstjenester, etter renselsestidens slutt. Tanken er helt fremmed for oss i dag, men ved å følge loven på dette punkt stilte Maria seg opp som en av oss syndere, som trenger renselse på så mange måter. Selv uten synd er hun likevel en av oss og kan gå i forbønn for oss av ren og skjær nestekjærlighet.

Vi som bekjenner vår skyld og innser at vi er syndere, utro troende, ber Jesu mor titt og ofte om å gå i forbønn for oss, nå og i vår dødstime. Ave Maria-bønnen er spesielt egnet til bruk i november, måneden som er viet alle dem som er gått foran oss og nå hviler i Herren.

Evigheten er alltid NÅ, det fullkomne NÅ, - uten for- og ettertid, slik at vi under messen er tilstede under Jesu siste nattverd, under korsfestelsen og under hans møte med kvinnene og disiplene påskemorgen. Vår forbønn innebærer et samtykke i Guds egen barmhjertighet overfor de avdøde i deres møte med ham, nå, i evighet. Begrenset og skadet som vi er, syndere også, slutter vi oss til Marias forbønn for slektninger og venner og ber om hennes forbønn også for oss, allerede nå og senere, den dag vi selv skal møte døden.

Den 21. november feirer vi Marias Fremstillingen i templet, da hun og Josef får høre Simeon takke og lovprise Gud ved synet av Jesusbarnet, Israels frelser. Nok en gang understreker Lukas at de ikke forstår det som blir sagt om Barnet. De må leve med mysteriet.

Likevel sier Simeon med all tydelighet at Jesus kommer til å bli et tegn som blir motsagt, - og at gjennom morens sjel skal det gå et sverd. Dermed er hun trukket inn i Jesu frelsesverk så intimt som tenkes kan. Dette fører til hennes spesielle plassering i Guds plan, - en plassering som gjør henne enestående som forbeder for oss andre.

Tidligere, den 15. nov. minnes maristpatrene sin stifter, Jean-Claude Colins dødsdag. Det siste generalkapittel besluttet å gjenoppta prosessen i Roma som skal vurdere om Kirken kan salig-, evt. helligkåre ham. I denne forbindelse har et ikonverksted i New Zealand fått i oppdrag å lage denne skildring av Colins kall, - et oppdrag fra Jesu mor, som en del av hennes tjeneste som Jesu disippel.

FESTER og søndager:

1. Allehelgensdag

2 Allesjelers dag

6. 32.søn Mt 25,14-30

(15 kloke m.lampeolje)

11 Martin av Tours

13 33.søn Mt 25,14-30

(talentene: 10, 5, 1)

15 Albert den store,

J-C Colin dødsdag

20 34.søn Mt 25,31-46

(dommedagen –

Kristi Kongefest)

21 Fremstilling i templet

24 Vietnam. martyrer

27 1.søn advent B,

Mk 13,33-37 (våk!)

30 Andreas apost.

FORBØNNSforslag:

… for alle våre avdøde, spesielt de som døde uten å lykkes i å forsone seg med andre, eller på annet vis kom til kort.

… for alle som kjenner at de nærmer seg døden, - at Gud må være dem nær

Pavens intensjoner:

… at hele Kirken må bli bedre kjent med de østlige katolske kirker

(Syrisk, Kaldeisk, m.fl)

… at alle i Afrika må høre biskopenes sterke kall til forsoning og rettferdighet

FORSLAG: Hjelp til

daglig meditasjon på

www.sacredspace.ie

FORSLAG og idéer til

’Mariatanker’ sendes til

rory.mulligan@katolsk.no