LIBRE OFFICE

Libre Office Calc

I studentprovet används LibreOffice Kalkyl som ett centralt program. Det är ett fulländat kalkylprogram men i studentprovet i geografi används det till att göra enkla beräkningar (främst grundräknesätten) som man annars skulle göra i huvudet eller på en räknemaskin. Men framför allt används LibreOffice Kalkyl i geografin till att göra tabeller och visualisera materialet i form av lämpligt diagram, som linje-, stapel- eller cirkeldiagram. I geografin hör det också till att kunna göra klimatdiagram och befolkningspyramider.

Nedan finns det länkar till övningar med detaljerade instruktioner:

Bildresultat för libre office

I detta dokument finns det repetitionsövningar med kortare instruktioner.

På min YouTube-kanal hittar ni också motsvarande instruktioner för vissa diagram:

Cirkeldiagram

Klimatdiagram

Befolkningspyramider

Ställa upp tabeller och göra enkla beräkningar

Libre Office Draw

För att skapa enkla skisser och kartor är Draw ypperligt. Det är enkelt att använda

och resultatet blir riktigt bra. Det kräver naturligtvis en del övning, LibreOffice Draw fungerar enligt lager-principen, vilket betyder att man skapar nya "genomskinliga" lager på varandra och ritar på dem. Har man en annan bild som botten kan man skapa jättesnygga kartor, tex.

Jag rekommenderar att du på egen hand leker med programmet. Testa olika ritverktyg så att du har en uppfattning om vad de gör, andra linje- och områdesfärger, gör linjer tjockare, lägg till text, importera bilder osv. Efter en stund märker du att ett vanligt ritprogram inte alls är komplicerat.

Som övningsuppgift ska du rita en karta över Afrika och rita in Sahelområdet samt några givna vattendrag.

På YouTube har jag också Libre Draw-instruktioner:

Rita karta på bottenbild

Bildresultat för libre office draw