Ge3 - En gemensam värld (för)

Denna fördjupade gymnasiekurs behandlar människans verksamhet på jorden. Vi är en del av ett stort jordsystem och vi börjar utgöra en allt större del av det systemet, allt eftersom vi blir fler och fler. Kursen heter "En gemensam värld" och omfattar olika slags geografiska infallsvinklar som vi brukar kalla för humangeografi. Humangeografin omfattar bl.a. demografi, dvs. befolkningsgeografi. I de första kapitlen granskar vi befolkningstillväxt, demografisk utveckling, fattigdom, boende och flyttningsrörelser. Som en vidareutveckling på flyttningsrörelser studerar vi också urbaniseringsorsaker och får en inblick i hur städer planeras och utvecklas med tiden, dvs. stadsplanering, och hur städer och centralorter samverkar med omgivningen.

Kursen behandlar också ekonomisk geografi, och då framför allt livsmedels-, skogs-, gruv- och energiindustrin. Vi granskar industriregioner, handel och globaliseringsfenomenet. Till detta stora avsnitt hör också trafikströmmar och turism.

Sammanfattat kan vi säga att kursen handlar om hur människan utnyttjar och hushåller med de resurser som jorden har att ge.

Människans verksamhet på jorden är idag synnerligen resultat av global samverkan på olika plan, bl.a. ekonomiskt, kulturellt, miljömässigt. (Bild: faith.e.murphy Murphy, Flickr)