8. Klimatzoner

Ett områdes klimat definieras, som nämndes i föregående avsnitt, utgående från den månatliga medeltemperaturen och -nederbörden under 30 års tid. På klimatet inverkar platsens breddgrad och placering på kontinenten, vindar och havsströmmar samt områdets höjdförhållanden.

Klimattyperna kan indelas på flera olika sätt. Jordens klimatzoner indelas enligt Köppens klimatindelning. Köppen definierade fem huvudgrupper av klimat och till varje grupp finns det flera undertyper. De fem huvudgrupperna är: tropiska, torra, varmtempererade, kalltempererade samt polara klimat.

Klimat kan också indelas i havsklimat, mellanklimat och inlandsklimat. Vi kan även tala om makroklimat, mesoklimat och mikroklimat.

Nära ekvatorn är temperaturskillnaden liten mellan årets varmaste och kallaste månad, när polerna är den stor. Inne på kontinenterna är det också större skillnad mellan sommar- och vintertemperaturer än vad det är på samma breddgrad vid kusten.

Målsättningen i det här avsnittet är att vi får en vana att kunna placera in olika klimatdiagram på sannolika platser i världen. Dessutom ska vi kunna producera egna klimatdiagram utgående från givna mätdata. Vi jobbar med  LibreOffice Calc.

08. Klimatzoner

Klimattyper och klimatdiagram (Staffan Nystedt)

Här under ser du några instruktionsfilmer för hur man konstruerar klimatdiagram på dator i LibreOffice, Excel och Google Spreadsheet

Länk till inledande övning av att rita klimatdiagram med kalkylprogram.