13. Globalisering och innovationer

Globaliseringen kan ses inom olika kategorier av mänsklig verksamhet, nämligen sånt som har med ekonomi, politik, kultur, miljö och trafik att göra. Världen "krymper" på sätt och vis hela tiden, i takt med att kommunikationsmöjligheterna förbättras. Antalet internetanvändare ökar stadigt, men vi bör samtidigt komma ihåg att analfabetism och fattigdom utgör svåra hinder för en stor del av världens befolkning då det gäller tillgången till internet. Tyvärr är digitaliseringen av vår vardag inte alls demokratisk. Det är inte bara fattiga människor som löper risk att bli utanför de normala samhällsstrukturerna, även äldre mämnniskor som har svårt att ta till sig nya tekniska apparater och internetmiljöer för att uträtta ärenden och få service, har svårt att hänga med i utvecklingen.

Multinationella bolag utnyttjar effektivt våra digitala strukturer. Bolag ingår ofta i s.k. nätverksekonomier, dvs. någon form av samarbete med andra företag, för att effektivera sina processer och ha nytta av varandra. Nätverksekonomi kan också innebära att ett storbolag samarbetar med sina mindre dotterbolag. Ett bilföretag använder sig av många olika underleverantörer som tillverkar de komponenter som bilen består av. Ekonomisk framgång är naturligtvis en av drivkrafterna bakom företagande, speciellt för ett storbolag. Samtidigt är brandingen, dvs. skapandet av ett trovärdigt varumärke, synnerligen viktigt för företagen. Idag betonas företagens samhälls- och miljöansvar allt mera och blir en naturlig del av företagsimagen.

Industrin utvecklar, tillverkar och marknadsför nya produkter, s.k. innovationer. En innovation kan också vara vilken nyhet som helst, eller en idé, någon viss trend, till och med en sjukdomsepidemi. Innovationer sprids till nya områden (=diffusion) enligt vissa mönster, nämligen direkt (människa-människa), hierarkiskt (storstad-småstad-landsbygd) eller genom migration (inflyttning). Spridningsmönstren är viktiga att känna till eftersom de kan hjälpa tex. vid bekämpningen av epidemier, marknadsföringen av nya produkter eller vid planeringen av olika biståndsprojekt.


13. Globalisering och innovationer