10. Jorden – tredje klotet från solen

Den tredje sfären som påverkar livet på jorden är geosfären, alltså stenmiljön. Den omfattar allt stenmaterial på jorden, dvs. jordskorpan, manteln och kärnan.

Stenmaterialet på jorden har olika densitet, dvs. täthet. Jordskorpan består av förhållandevis mycket lätta grundämnen och lite tunga grundämnen. Manteln innehåller lite mer av de tunga grundämnena i förhållande till lätta och ger den således en högre densitet. Denna bärförmåga gör att skorpan flyter på manteln. Längs inne i jordens centrum finns kärnan, som har en mycket hög densitet eftersom den innehåller mest tunga grundämnen.

Skorpan och den översta delen av manteln kallas för litosfär. Lite längre ner ligger astenosfären och den består enbart av trögflytande material. Kärnan har två delar, en yttre flytande och en inre fast.

Jordskorpan är indelad i större och mindre bitar, s.k. litosfärplattor. Vissa plattor är kontinentplattor medan andra är oceanplattor. Plattorna rör sig i tre huvudriktningar, mot varandra (konvergens), från varandra (divergens) eller förbi varandra (transformförskjutning). Då plattor kolliderar kan friktionen och spänningen skapa jordbävningar, och ifall den ena plattan sjunker under den andra och smälter bildas det vulkaner / öbågar och djuphavsgravar. Då plattor driver bort från varandra bildas det på land en gravsänka och ute till havs bildas det i skarvet en oceanisk mittrygg.

Jordskorpans form och landskapets utseende påverkas av krafter från jordens inre samt av krafter utifrån. De inre krafterna orsakar endogena processer, medan de yttre orsakar exogena processer. Endogen betyder "inne" eller "inifrån" och syftar på att energin som sätter igång dessa förändringar i jordskorpan härstammar från jordens inre. Det handlar naturligtvis om den värme som via konvektionsströmmarna sätter litosfärplattorna i rörelse.

10. Jorden – tredje klotet från solen

Jordens struktur (Staffan Nystedt)

Plattektonik (Staffan Nystedt)