Ge2 Den blå planeten (fördj)

Denna fördjupade kurs granskar jorden ur ett naturgeografiskt perspektiv. Jorden är ett system som består av komponenterna luft, vatten, sten och liv. Inom vetenskapen känner vi dessa element som atmosfären, hydrosfären, geosfären och biosfären. Endast den sista av dessa sfärer är alltså levande, men den är hela tiden beroende av de tre övriga icke levande sfärerna. Exempel: utan koldioxid och syre från atmosfären sker ingen energiomsättning i organismernas celler, utan vatten fungerar inga celler och utan mineraler från jordskorpan kan inga växter växa. Till detta system brukar vi också räkna den s.k. heliosfären, dvs. solstrålningen som når jorden och påverkar direkt eller indirekt alla andra sfärer. 

Förutom detta beroendeförhållande påverkar även de tre icke levande sfärerna varandra. Några exempel: Från hav och land avdunstar vatten till atmosfären och kommer senare tillbaka till jordytan som nederbörd. Glaciärer glider nerför sluttningar i landskapet och sliter samtidigt på berggrunden och flyttar på jordtäcket. Temperaturvariationer skapar sprickor i stenmaterial, vilket får det att smulas sönder. Floder eroderar landmassorna och för ut sedimenten till havsbottnarna var de bildar nya bergarter. Vulkanutbrott spyr ut gaser och påverkar atmosfärens sammansättning. Och så vidare.

Bild: NASA, via Flickr

Ge2 ger dig färdigheter att förstå hur vår planet fungerar och vilka förutsättningar människan har att bo och leva på olika områden. Målsättningen är att du, efter att ha gått kursen till slut, kan identifiera de landskap och formationer som finns med i filmklippet här nedan. Det är egentligen inte alls svårt.

Staffans YouTube-kanal finns alla filmklipp som är speciellt framtagna för den här kursen. Då alla filmer är samlade på samma ställe är det behändigt att repetera stoffet. Kanalen innehåller också spellistor med andra bra videofilmer som hjälper dig i dina geografistudier i samtliga geografikurser.