Råvarer

Denne siden er under oppbygging. Har du ideer, ønsker eller vil hjelpe kan du kontakte Sigurd.

Mennesker trenger mat - omtrent all mat kommer fra natur eller jordbruk. Hvor kommer maten fra og hvilken vei tar den før den kommer på bordet vårt? Etter 4. trinn skal elevene presentere produksjonsleddene. Som en del av mat og helse har vi en kjøkkenhage der vi dyrker noen grønnsaker for bruk på skolekjøkkenet.


Siden oppdateres.

Melk

Nyfødte pattedyr - som mennesker - lever av melk fra mor. For flere tusen år siden fant menneskene ut at melk fra andre pattedyr- spesielt ku - kunne drikkes og gav mye næring. I melken er det mye kalsium som kroppen trenger for å bygge skjellettet. En ku kan gi melk i nesten et år etter at den har født. 

I Norge er det to meierikjeder: TINE som er eid av norske bønder og Q.

Melk

Nyfødte pattedyr - som mennesker - lever av melk fra mor. For flere tusen år siden fant menneskene ut at melk fra andre pattedyr- spesielt ku - kunne drikkes og gav mye næring. I melken er det mye kalsium som kroppen trenger for å bygge skjellettet. En ku kan gi melk i nesten et år etter at den har født. 

I Norge er det to meierikjeder: TINE som er eid av norske bønder og Q.

I Norge har kjøtt vært en viktig matvare helt siden de første nordmenn eller samer kom til Norge. Kjøttproduksjon kan utnytte jord vi ikke kan bruke til annen dyrking og tåler vinterlagring godt: levende på vinterfór. Kjøtt gir oss energi og proteiner - byggeklosser for å bygge muskler.

I Norge er det vanlig å spise kjøtt fra storfe (ku/okse), svin, kylling og sau. 

Her kan du lese mer om kjøtt og kjøttproduksjon.

Veien fra jord til bord

I gamle dager var det mest vanlig å produsere sin egen mat. Man dyrket grønnsaker og hadde husdyr for å få melk og kjøtt. Nå er det mest vanlig å kjøpe på butikken. Fra gården til butikken har maten vært gjennom flere ledd. Det trengs transport mellom hvert ledd, og alle skal tjene penger. Dermed stiger prisene på varene utover i kjeden - og det blir vanskeligere å finne ut hvordan råvarene er produsert - eller hvordan dyrene til kjøttproduksjon har hatt det.

Råvareprodusent

Råvareprodusentene er oftest bønder eller fiskere. De dyrker mat, har husdyr som leverer melk og kjøtt eller fanger fisk eller dyr. 

Foredling/produsenter

Omtrent all mat går gjennom foredling før den kommer til butikken. Den enkleste er at grønnsaker vaskes og pakkes. Kjøtt må slaktes og deles - eller lages kjøttdeig. Posesupper og annet trenger mer arbeid. Det skjer på fabrikker.

Grossist

Fabrikkene leverer ikke direkte til butikken, men til en grossist som selger videre til butikken. Da kan transport fra fabrikk til butikk samordnes, det er færre biler som kjører til hver butikk. Dermed har grossistene full kontroll. I Norge er det tre store dagligvarekjeder som har hver sin grossist.

Butikk

Vi kjøper maten på butikken. I Norge er det tre store dagligvarekjeder. Størst av dem er Norgesgruppen som har butikkene Meny, Kiwi, Spar, Joker og Nærbutikken - i tillegg Bunnpris som eies av andre, men får varene fra Norgesgruppen. Nummer to er coop med Obs, Extra, Mega, Prix, Marked og Matkroken. Den siste er Rema 1000. I tillegg er det noen få mindre butikker som står alene. Ofte er det butikker som spesialiserer seg på mat fra andre land.

Siden vi har bare tre kjeder, er det vanskelig for nye produsenter.

Alternative veier fra jord til bord

Mange steder - og spesielt i sesong - kan man få kjøpt matvarer i boder eller på gårdsutsalg. Fruktdistriktet Hardanger er kjent for å ha selvbetjente boder der bilister kan stoppe og kjøpe frukt. Betaling er basert på tillit og skjer ofte med vipps eller at man legger igjen kontanter.

Andre steder organiseres det marked der man kan kjøpe rett fra produsenter. En måte å gjøre det på, er i REKO-ringen. Der organiseres salget gjennom facebook. Produsentene tilbyr sine varer til salg, og de som vil bestiller og betaler. Deretter møtes alle på et fast sted og klokkeslett for utlevering av varene.

På begge disse måtene får råvareprodusentene eller foredlerne mer penger enn gjennom salg i butikk, og forbrukerne kan snakke direkte med produsentene for å sjekke at kvaliteten er god.