Mat i naturen

På korte turer er det vanlig å fyre opp et bål for grille pølser eller varme ostesmørbrød. På lengre turer der du skal gå et stykke, er det ofte lurt å ha med frysetørrete matvarer som bare krever vann og varme for å kunne spises. Noen ganger ønsker vi å gjøre mer ut av maten på tur, både kort og lang og da må vi kunne lage mat på primitivt vis.

Her kan du finne ut mer om forskjellige måter å varme maten på og noen oppskrifter.

Bare husk på at det kan være kaldt å kutte opp kjøtt og grønnsaker i 10 minusgrader.

Bål

Den enkleste måten å varme maten på, er å tenne et bål. Da får du god varme. Husk at det er et generelt forbud mot å brenne bål i perioden 15. april til 15. september. Uansett må bålet være trygt. Ilden skal ikke kunne spre seg til skogen. Du skal også ha en plan for å slukke bålet før du tenner det.

Bruk helst tørr ved til bålet. Det er enklere å få fyr på og det blir mindre røyk. Når du skal tenne opp, er det lurt å finne bark og små trebiter. Du kan gjerne spikke fliser eller kløyve veden med en øks.

Når du steker på bål må du huske at det ikke er flammene som gir best varme, men glørne. Snu det du steker ofte slik at det ikke blir brent på en side og rått på den andre.

https://www.speidersport.no/baltyper/

7 steinsovn

Har du et tursted der du ofte er, kan du lage en 7-steinsovn. som på bildet til høyre. Du fyrer bålet nederst som varmer opp steienene. Da får du jevnere og litt mindre varme som gjør det lettere å få gjennomstekte brød.

Kokegrop

Kokegrop er en fantastisk måte å langtidssteke kjøtt på. Siden det er mest varme til å begynne med, blir yttersiden av kjøttet stekt først og sperrer inne kjøttsaftene. Da får du ordentlig saftig kjøtt. Å lage en kokegrop tar tid og krefter, og sørg alltid for at du har lov til å gjøre det der du er.

https://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274

https://www.turmat.no/kokegrop/


Stormkjøkken, primus og gass

Kokeapparater til turbruk gjør det mulig å koke all slags mat. Du har mer kontroll på varmen, enn med et bål og det er mer brannsikkert. Likevel må du huske på å ha kokeapparatet på brannsikkert underlag og at bakken ikke tar fyr.

Det finnes mange muligheter. Det enkleste og sikreste er gassbrennere. Tidligere har man også brukt primus, som bruker parafin som drivstoff, eller rødspritbrennere. Rødspritbrennere har det skjedd mange ulykker med. Hvis man skal bruke rødspritbrenner: Pass på at brenneren er slukket og kald før det fylles med rødsprit.


Pinnebrød

Pinnebrød er brød du steker på en pinne. Det er mange oppskrifter. Den enkleste er mel, salt, bakepulver og vann. Det finnes mer avanserte oppskrifter med forskjellige smaker og fyll.

På matstart kan du finne denne gode oppskriften:
https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/pinnebrod/

Naanbrød på båltakke

Naan betyr brød på indisk og spises vanligvis til indisk mat. Det er originalt en gjærdeig, men på tur bruker vi oftest bakepulver for å gjøre brød luftige. Du kan bruke en vanlig pinnebrøddeig som du klapper flat og steker på en varm stein, bålpanne eller takke.

Husk å snu nokså ofte så brødet blir gjennomstekt og ikke svidd utenpå og rått inni.

NAANBRØD PÅ BÅL

Bidos

Bidos er en tradisjonell samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt. Det er naturlig å lage dette ute på bål for å få det autentisk. Serveres med brød.

Se oppskrift her: https://www.turmat.no/bidos/

Bålpakke i folie

I stedet for pølser eller ostesmørbrød kan en bålpakke i folie være utrolig godt og sunt. Kutt opp kjøtt og grønnsaker i biter, ha med en teskje margarin og krydder. Pakk inn i folie og stek i glør i 10-15 minutter. Spises med gaffel.

https://www.matprat.no/oppskrifter/sunn/foliepakke-pa-bal-eller-grill/