Gjærbakst

Liker du at boller og rundstykker er lette og luftige, eller vil du helst ha dem tunge og harde? Jeg foretrekker at det skal være luftig. For at det vi baker - baksten - skal bli lett og luftig, må den heve.

Vi bruker gjær til å heve deigen når vi baker brød eller rundstykker. Gjær er en bitte liten sopp som lever. Den spiser og lager gass som gjør baksten luftig. Den trives best når det er passe varmt - er det kaldt jobber den ikke så godt, og blir det for varmt, så dør den. Så det er ingen fare - når vi steker baksten, dør gjæren.

I butikken kan vi kjøpe gjær i to forskjellige former:

  • Fersk gjær finner du i kjøledisken i butikken. Den er formet som en liten terning, innpakket i papir, litt fuktig å ta på og med grå-brun farge. Fersk gjær blander vi med lunkent vann eller melk (ca. 37 °C).

  • Tørrgjær finner du i butikkhylla sammen med mel. Tørrgjær er et knudrete pulver som er pakket i små poser. Det blander vi med litt varmere vann eller melk, ca. 40 °C.

Som alt annet levende trenger gjærsoppen mat, vann og oksygen. Når vi blander sammen en gjærdeig, får gjærsoppen mat fra melet. Vann får den fra deigvæsken, og oksygen får den når deigen blir eltet og knadd.

Etter hvert begynner gjærsoppene å danne gassen karbondioksid. Gassen holdes i bobler inne deigen. Deigen rundt blir et reisverk. Den trenger litt tid på å få dette til, vi sier den må stå til heving.

Når vi steker brød eller rundstykker, stivner reisverket. Gjærsoppene dør av varmen. Da har de gjort jobben sin, og vi får lett, luftig gjærbakst – alt takket være den lille nyttige gjærsoppen!

Rundstykker

Rundstykker (8 stk - arbeid 2 og 2)

Skillingsboller

Skillingsboller

Bakst uten gjær: Scones

Siden gjær trenger tid for å heve, og noen er allergisk mot gjær, fant man opp bakepulver. Det er et kjemisk stoff som reagerer og lager luftbobler. Her er oppskrift på grove scones.

Grove scones