Saftfabrikk

6. trinn på Mosby oppvekstsenter har laget saftfabrikk på skolekjøkkenet. Slik lærer vi en måte vi kan ta vare på frukt og bær gjennom vinteren og hvordan vi kan lage vår egen lille bedrift. Vi har:

  • Plommesaft

  • Plommesaft med stevia

  • Eple og Aroniasaft

  • Pæresaft med ingefær

  • Rabarbrasaft

  • Eplecidereddik

Priser:

Stor flaske (0,7 l) 100 kroner
Liten flaske (0,35 l) 55 kroner
Plommesaft med stevia og eplecidereddik selges bare på liten flaske (0,35l) til 70 kroner per flaske.

Betaling på vipps.


Slik laget vi saft

Frukten ble plukket hos naboer på mosby. De ble lagt på et kaldt og mørkt sted før de ble delt i biter og kokt. Etter de ble kokt ble de silt. Så kokte vi opp og fikk i sukker og ble helt på flasker.

Saften skal blandes med vann. Den skal serveres kald. drikkes ikke rett fra flasken men i glass med vann

Saft brukes som god drikke, men det er også en måte og ta vare på frukt gjennom vinteren. Frukt som plommer råtner fort (ofte før vi rekker og plukke dem fra treet). I safting koker vi bær eller frukt for å få ut fruktsaften, vi tilsetter sukker for smak og lagring. Med nok sukker i saften er det vanskelig for bakterier og sopp å leve. Dette var vanlig og gjøre før i tiden. Nå er hjemmelaget saft en luksusvare.


Eplecidereddik

Eplecidereddik er godt for fordøyelsen, men må blandes ut i vann hvis den skal drikkes. 1 spiseskje til et glass vann. Den kan også brukes til dressinger eller på krabbe.

Vår oppskrift på eplecidereddik

  • 5 kg uvaskede epler

  • 2,5 liter kokt og avkjølt vann

  • 200 gram honning

Slik gjør du det.

  1. Rasp/del opp eplene.

  2. Legg alle ingrediensene på en 10 liters dunk.

  3. Rist/rør kraftig.

  4. Ta av lokket og dekk til med et bomullsklede strammet rundt åpningen med et strikk - eller bruk gjærlås.

  5. La det stå i romtemperatur i ca 40 dager.Rør en gang i blandt, og prøv å få vannet til å gå over eplebitene. Den skal da gjære.

  6. Etter de 40 dagene skal man sile ut eplerestene. Bruker et rent kjøkkenhåndkle eller saftsil til dette.

  7. La den silte eddiken stå ytterlige et par- tre uker før du filtrerer gjennom et kaffefilter og har på flasker.

  8. Nå er eddiken ferdig til å brukes.

Vi redder miljøet

Bruk flasken på nytt!

Man kan vaske flaskene og bruke de på nytt.

Hva går pengene til?

  • skolehage

  • klassekasse

Våre råvarer:

Råvarene våre er kortreist. I vår gikk vi rundt med en stor trillebår hos naboer og hentet rabarbra som vi plantet i kjøkkenhagen. Vi har plukket plommer, epler, aronia og rabarbra. Vi hentet frukt fra en nabo i Høllen og honning fra en som driver med bier. Vi har vært rundt på Mosby og plukket masse frukt og bær. Vi plukket i barnehagen og andre steder.

Epler

Epler er en frukt kjent allerede fra steinalderen. De kommer fra Asia og er den tredje mest populære frukten i verden. Epler er en planteslekt i rosefamilien. Modne epler kan være røde, gule eller grønne. Kina produserer flere epler enn noe annet land.

Grønne epler er bra for å styrke bein og tenner og forebygge kreft. Gule epler er nødvendig for hjertet og øynene, immunforsvaret, og reduserer risikoen for kreft.

Plommer

Plomme kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Vi kjenner til over 2000 atrer plommer. Frukten har et tynt spiselig skall og fargen varierer mellom gul, rød, blå eller sjatteringer av disse.

Aronia (Svartsurbær)

Aronia er et type bær som kan være godt og ha i f.eks saft. Aronia får vakre farger på høsten og den bærer bærene sine i store klaser. Aronia er proppfulle av nyttige antioksidanter og er faktisk dobbelt så sunn som blåbær.

Pære

Pære er en av de eldste fruktene vi kjenner til. De skal være fast i konsisten og fri for støtskader. Størrelsen på pærer kan variere en del. Modne pærer er myke og saftige med aromatisk smak.

Sukker

Rabarbra

Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. Rabarbra må høstes før sankthans (23. juni) - etterpå blir den mindre god.

Honning

Ingefær

Stevia

Stevia er sukker som ikke påvirker blodsukkeret. Stevia er en plante som kan bli til sukker som ikke påvirker blodsukkeret. Planten er faktisk opp til 300 x søtere enn vanlig sukker. Man kan lage sukrin med stevia som heller ikke påvirker blodsukkeret. Sukrin er også et type sukker som ikke påvirker blodsukkeret. Man kan også lage sjokolade og marshmallows med stevia.

Vi har laget plommesaft med stevia. Da har vi også tilsatt litt sitronsyre.