Yhteisöllisyyden vahvistaminen

Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä

Varhaiskasvatuksessa toimitaan yhteisönä, jossa lapset ja henkilöstö oppivat yhdessä ja toisiltaan. Oppivassa yhteisössä on tilaa erilaisille mielipiteille ja tunteille. Lapsia rohkaistaan hyvään vuorovaikutukseen sekä toimimaan ryhmän jäseninä. Henkilöstö tukee lasten vertaissuhteiden syntymistä ja vaalii ystävyyssuhteita. Turvallisessa yhteisössä puututaan ristiriitoihin ja opetellaan rakentavia keinoja niiden ratkaisemiseen. (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022.)

Kaikille yhteinen esiopetus 

Esiopetuksessa lapsia rohkaistaan yhdessä tekemiseen ja yhteisöllisyyteen sekä tarjotaan tilaisuuksia monipuoliseen vuorovaikutukseen ja sosiaalisten taitojensa vahvistamiseen. Esiopetuksen toimintakulttuuri tukee ryhmän jäsenten välistä vuorovaikutusta sekä yhteisöllisten toimintatapojen oppimista. Tavoitteena esiopetuksessa on, että lapset oppivat arvostamaan ihmisten yhdenvertaisuutta ja omaa ainutlaatuisuuttaan.  Erilaiset oppimisympäristöt kannustavat lapsia aktiiviseen, yhteisölliseen ja itsenäiseen oppimiseen ja toimimiseen. Yhteisöllisten toimintatapojen kehittymisen tukemiseksi esiopetuksessa käytetään esimerkiksi erilaisia pelejä ja leikkejä. (Esiopetussuunnitelman perusteet 2014.)

Esiopetuksessa toimintakulttuurin kehittämisen lähtökohtana on kaikille yhteinen esiopetus, jossa kukin lapsi voi toimia, kehittyä ja oppia omana ainutlaatuisena yksilönään sekä yhteisön jäsenenä. Esiopetuksessa toimintaa kehitetään inkluusion periaatteiden mukaisesti. Esiopetuksessa huolehtitaan, että lapset saavat kokemuksia siitä, että heistä ollaan kiinnostuneita, heitä arvostetaan ja heidän mielipiteillään ja toiminnallaan on merkitystä osana esiopetusryhmän yhteisöä. (Esiopetussuunnitelman perusteet 2014.)

Leikki yhteisöllisyyden ja kaveri-ja tunnetaitojen vahvistajana

Leikkiminen ja erilaiset sääntöleikit tarjoavat loistavan mahdollisuuden yhteisöllisyyden, kaveri- ja tunnetaitojen, vuorovaikutustaitojen sekä ryhmäytymisen tukemiselle. Lapset oppivat aikuisen läsnäollessa ja ohjatuissa leikkitilanteissa työskentelemään yhdessä muiden lasten kanssa. Hauska, liikkumista sisältävä leiki ja hyvänmielen toiminta lisää niin ryhmän kuin yksittäisten lapsenkin hyvinvointia. 

Ideoita yhteisöllisyyttä, liikkumista sekä kaveri- ja tunnetaitoja vahvistaviin leikkeihin: 

Kannustuspiiri

Lapset asettautuvat piiriin ja yksi lapsista lähtee juoksemaan piirin ympäri. Muut lapset taputtavat käsiään ja kannustavat juoksijaa huutamalla hänen nimeään.

Patsas -hippa

Aikuinen laittaa silmät kiinni ja lapset jähmettyvät huoneessa ihmellisiin asentoihin. Aikuinen avaa silmät ja yrittää nähdä lasten liikkuvan. Lapset voivat yrittää vaihtaa asentoa aina, kun aikuinen esimerkiksi kääntää patsaalle selkänsä eikä näe liikettä. Aikuinen voi myös muovailla patsaita erilaisiin hassuihin asentoihin. Jos aikuinen näkee lapsen liikkuvan, lapsi putoaa pelistä pois ja pääsee kannustamaan aikuista. 

Kalanruotorentoutus

Lapset asettautuvat vuorotellen makaamaan maahan. Ensimmäiselle voidaan antaa pieni tyyny. Seuraava lapsi laittaa päänsä edellisen vatsan päälle. 

Katso lisää 

Vinkkejä ja ohjeita toiminnallisiin ja liikunnallisiin leikkeihin materiaalia välilehdeltä!

Toffee-leikki

Lapset asetteutuvat piiriin makaamaan vatsalleen kasvot piirin keskustaan päin. Lapset tarttuvat lujasti toisiaan käsistä kiinni. Aikuiset yrittävät irrottaa toffeen palat toisistaan vetämällä lapsia hellästi nilkoista. Irronneet toffeen palat liittyvät auttamaan aikuisia. 

Rusina ja aurinko 

Lapset asettautuvat seisomaan piiriin ja tarttuvat toisiaan käsistä. Kun aikuinen sanoo: "Rusina" lapset lähtevät tiivistymään piirin keskustaan, nyrpistävät kasvot pieneksi rusinaksi ja sanovat: "Mym, mym, mym...". Kun lapset ovat ahtaassa mytyssä, aikuinen sanoo: "Aurinko" ja lapset alkavat peruuttamaan mahdollisimman kauas toisistaan huokailleen ihastuksissaan: "Aaaaaaah.." Jatketaan muutamia kertoja ja lopetetaan aurinkoon. 

Musiikkihieronta

Toteutetaan pareittain. Toinen lapsista asettautuu vatsalleen makuulle ja toinen istuu hänen viereensä. Laitetaan lyhyt rauhallinen lasten laulu soimaan (esim. sade lyö rumpua sienten hattuun). Lapsi hieroo musiikin tahtiin makaavaa lasta selkään. Aikuiset kertovat ja opettavat lapsille sallitut tavat koskettaa etukäteen. 

Vettä kengässä

Puolet lapsista jää huoneeseen ja puolet siirtyvät oven taakse. Aikuinen nimeää huoneessa oleville lapsille ystävän oven takana olevista lapsista. Oven takana olevat lapset tulevat vuorotellen huoneeseen ja kysyvät joltakin huoneessa olijalta "Oletko ystäväni?". Jos lapsi on löytänyt hänelle nimetyn ystävän, hän saa jäädä huoneeseen kannustamaan muita. Jos hän kysyy väärältä lapselta, vastaa lapsi hänelle "Vettä kengässä" ja kysyjä joutuu hyppimään yhdellä jalalla takaisin oven taakse ja yrittämään hetken päästä uudelleen.   

Tuolien avulla huoneenläpi

Jaetaan lapset kolmen hengen joukkueesiin ja he pääsevät seisomaan jonossa olevien kolmen tuolin päälle. Joukkueen tehtävänä on päästä huoneen toiselle puolelle koskettamatta lattiaan. Joukkue siirtää yhteistyöllä aina jonon viimeisen tuolin jonon eteen ja pysyttelee samalla kahden muun tuolin päällä siirtämisen ajan auttaen toisiaan. Joukkueen tarkoituksena on edetä tuoleja siirtämällä huoneen toiselle puolelle.