Toimintakulttuurin kehittäminen

Pedagogisen dokumentoinnin hyödyntäminen ja toiminnan jatkuva kehittäminen tukevat toimintakulttuurin vahvistumista. Yhteinen ymmärrys toiminnan sisällöistä, siitä mihin sitoudutaan sekä reflektioon pohjautuva systemaattinen suunnittelu sitouttavat niin aikuisia kuin lapsiakin. Pedagoginen dokumentointi ylläpitää osallisuutta vahvistavaa toimintakulttuuria, jossa toimitaan ja opitaan yhdessä.  

Pedagogista dokumentointia ja toiminnan kehittämistä voidaan tarkastella eri tasoista käsin. Lapsen tasolta katsottuna pedagogisella dokumentoinnilla haetaan vastauksia yksittäisen lapsen yksilöllisiin tarpeisiin liittyen. Lapsiryhmän tasolta ajateltuna pedagogisen dokumentoinnin avulla voidaan kehittää ryhmän toimintaa vastaamaan esimerkiksi ryhmän toimintasuunnitelman tai varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita tai hyödyntää pedagogista dokumentointia esimerkiksi projektityöskentelyssä ja sen eteenpäin viemisessä. Henkilöstön tasolta puolestaan voidaan tarkastella ryhmän henkilöstön pedagogisen toiminnan tai toimintatapojen kehittämisen tarpeita. Pedagogista dokumentointia voidaan hyödyntää myös koko työyhteisön kehittämisen näkyväksi tekemiseen. 


"Pedagoginen dokumentointi edellyttää toimintakulttuurin tarkastalua ja muokkaamista oppivana yhteisönä."

Kati Rintakorpi 2021

Toimintasuunnitelmatasoinen työ näkyväksi oppimis- ja työympäristöön

Pedagogista dokumentointia voidaan hyödyntää koko työyhteisön kehittämiskohteena olevan toiminnan näkyväksi tekemiseen. 

Toimintasuunnitelmat uhkaavat jäädä usein arjesta irrallisiksi ja liian yleiselle tasolle kirjoitetuiksi, eikä tavoitteita arvioida säännöllisesti. Tavoitteet, jotka työntekijät kirjaavat yksikön tai ryhmän toimintasuunnitelmiin (ryhmän vasuihin), voidaan tehdä näkyväksi oppimisympäristöön. 

Tavoitteiden toteutumista ja yhteistä työskentelyä dokumentoidaan ja dokumentit sekä yhteiset onnistumiset ja oivallukset tuodaan myös kaikkien nähtäville. 

Pedagogisen dokumentointoinnin ja tavoitteiden näkyväksi tekemisen avulla tavoitteet tulevat lähelle arkea ja osaksi lasten kanssa toteutettavaa toimintaa ja jatkuva vuorovaikutuksellinen  tarkastelu mahdollistuu. Tavoitteiden vuorovaikutteinen tarkastelu sekä niiden uudelleen tarkentaminen lapsiryhmän tarpeita vastaavaksi tukevat lasten ja aikuisten yhteistyössä rakentuvaa toimintakulttuuria.  

Lähteet:  kts. Lähteitä, vinkkejä ja linkkejä