Pedagogiikkaa tukeva välineistö

Digiajan ympäristöt ja mediakulttuuri tarjoavat lapsiryhmille monenlaisia mahdollisuuksia ja välineitä tutkimiseen, leikkimiseen, liikkumiseen, ilmaisuun ja vuorovaikutukseen sekä lasten ja aikuisten yhteiseen toiminnan dokumentointiin. 

Vasu velvoittaa kasvattajia havainnoimaan ja tutkimaan lasten kanssa digitaalisuuden roolia arkielämässä sekä hyödyntämään toiminnassa digitaalisia välineitä, sovelluksia ja ympäristöjä. Lasten kanssa tulee myös tutustua eri medioihin ja median tuottamiseen sekä pohtia yhdessä lasten elämään liittyviä mediasisältöjä ja niiden todenperäisyyttä.

Miten  tätä toteutetaan käytännössä ja millä välineillä?

Hyödynnetään lähiympäristöä

Lähtökohtana varhaiskasvatuksen digipedagogiikassa ovat aina lasten omat kokemukset ja lasten kanssa lähiympäristöstä tehdyt havainnot. Niiden kautta tutustutaan leikillisesti yhdessä mediaan, digitaalisuuteen ja arjen teknologiaan. 

Ja mikä parasta, nämä resurssit ovat ihan jokaisella lapsiryhmällä käytettävissä ilman varsinaisia välinehankintoja!


Millaista arjen teknologiaa, mediaa ja digivälineistöä löytyy sinun lapsiryhmäsi toimintaympäristöstä? Millaisia havaintoja olette niistä yhdessä tehneet? Miten olette käsitelleet havaintoja?

Miten itse sanoitat, teet näkyväksi ja mallinnat lapsille arjen tekemisiäsi erilaisilla laitteilla, sovelluksilla ja verkkopalveluilla? Millaisiin käyttötilanteisiin olet osallistanut lapsia mukaan tutustumaan ja tekemään?

Kuvassa on ruohikolla kaksi paperia. Yhdellä paperilla on toimintaohje ja toisessa bingoalusta, jossa on kuvia digivälineistä,

Kurkkaa, mitä kaikkea lähiympäristöstä voikaan löytyä lasten kanssa tutkittavaksi ja pohdittavaksi?

Arkista mediaa, teknologiaa ja digitaalisuutta ovat esimerkiksi: 

Otetaan olemassa oleva aktiiviseen käyttöön

Jokaisesta päiväkodista löytyy nykyisin jotakin digivälineistöä, jota voi lasten kanssa tutkia ja hyödyntää toiminnassa. Välineet saattavat kuitenkin jäädä huomaamatta vähäiselle tai yksipuoliselle käytölle, jos niiden säilytyspaikasta, ylläpidosta ja yhteiskäytön toimintatavoista ei ole työyhteisössä keskusteltu ja sovittu tai jos niiden olemassaolosta ei kaikilla ole edes tietoa.

Tehkää yhdessä digivälineiden kartoitus

Tutkikaa ja listatkaa, mitä digipedagogiikkaa tukevia välineitä päiväkodistanne ja ryhmistänne löytyy. Jutelkaa niiden käytön kokemuksista sekä sopikaa välineistön hyödyntämiseen yhteiset toimintatavat ja vastuuhenkilöt (mm. tuutori, tvt-tukihenkilö), jotka muistuttelevat säännöllisesti välineiden käytöstä ja tarkistavat niiden toimivuuden. 

Ryhmien käytettävissä olevat digi- ja mediavälineet kannattaa koota hetkeksi aikaa yhteen paikkaan kaikkien nähtäville. Näin jokainen voi tutustua niihin ja tulla myös tietoiseksi oman talon resursseista ja mahdollisuuksista. Monet päiväkodit kokoavat välineet pysyväksi "lainaamoksi", josta niitä on helppo tarvittaessa ottaa osaksi oman ryhmän toimintaa.


Ketkä käyttävät digivälineitä tällä hetkellä? Aikuiset, lapset vaiko lapset ja aikuiset yhdessä? Kuinka monipuolisesti ja usein niitä hyödynnetään toiminnassa ja pedagogisessa  dokumentoinnissa lasten kanssa?

Missä välineitä säilytetään? Miten huolehditaan siitä, että ne ovat kaikkien lapsiryhmien saatavilla ja myös käyttövalmiina silloin, kun niitä tarvitaan?

Valokuva, jossa on erilaisia digivälineitä kuten robotti, kaiutin, näppäimistö, puhelin, mikrofoni sekä äänitaulu.

Tutustutaan ja opetellaan yhdessä

Päiväkoti ja sen lähiympäristö tarjoavat paljon mielenkiintoista arjen teknologiaa ja digitaalisuutta tutkittavaksi lasten kanssa. Etsikää ja tutkikaa yhdessä lähiympäristöstä erilaisia ihmisen keksimiä ja rakentamia koneita, laitteita tai välineitä. Pohtikaa yhdessä niiden tarkoitusta ja toimintaperiaatteita. 

Lasten löytämistä laitteista voidaan ottaa valokuvia tai kuvata videoita, joilla lapset esittelevät laitteita ja kertovat niiden toimintaperiaatteista. Kuinka monta erilaista arkea helpottavaa laitetta löydätte? 

Valokuvassa on lasten käsiä sekä aikuisen kädessä mTiny-robotti. Lapsi tutkii robotin osia. Toisella lapsella on kädessään robotin ohjain.

Miten laite toimii? Millaisia osia ja painikkeita siitä löytyy? Mistä se saa virtansa? Onko siinä tietokone, joka sitä ohjaa? Millaista hyötyä, apua tai iloa laitteesta on ihmiselle?

Aikuisenkaan ei tarvitse aina lukea etukäteen ohjekirjaa tai harjoitella välineen käyttöä yksin, eikä siihen usein ole aikaakaan. Kun kaikki vaiheet tehdään yhdessä lasten kanssa, löytyy aikaa opettelemiseen ja samalla mallinnetaan digiajassa niin olennaisia taitoja: uteliasta ja sinnikästä asennetta, havaintojen tekemistä ja kokeilemista, ongelmien ratkaisua ja oivaltamista!

Vältä "älä koske" –lausahduksia. Sen sijaan kannusta lapsia koskemaan ja tutkimaan välineitä kaikin aistein. Pienet lapset todennäköisesti haluavat myös maistella välineitä, ja sekin on jossain määrin ihan ok! 

Sovella tätä toimintaperiaatetta kaikkien välineiden kanssa.  

Yrityksen, erehdyksen, yhteisen ongelmanratkaisun ja rohkeiden kokeilujen kautta lapset oppivat tärkeitä taitoja ja valmiuksia toimia digitaalisessa ajassa ja mediakulttuurissa. Lapsilla saattaa olla myös aivan uudenlaisia ajatuksia ja ideoita välineiden hyödyntämisestä!

Tehdään pedagogisesti perusteltuja hankintoja

Varhaiskasvatuksessa käytetään lasten kanssa aina sellaisia välineitä ja sovelluksia, jotka ovat tarkoituksenmukaisia ja turvallisia juuri sen ikäisille lapsille ja jotka rikastavat ja tukevat päiväkodin toimintasuunnitelman mukaisia pedagogisia valintoja ja päivittäistä toimintaa. 

Millaista pedagogiikkaa haluamme lapsiryhmissämme vahvistaa?
Millaiset ympäristöt ja välineet tukevat ja rikastuttavat tavoittelemaamme toimintaa?
Millaiset käytännöt ja välineet mahdollistavat meillä jokaisen lapsen osallisuuden ja lasten moninaiset tavat ilmaista itseään ja oppia?

Ennen välinehankintoja on hyvä ensin arvioida olemassa olevaa ja pohtia sen pohjalta tulevaa. Välineistön hankintaan ja päivitykseen liittyvät keskustelut kannattaa ottaa osaksi myös toimintasuunnitelmien tekoa ja arviointia. Tässä voi käyttää apuna tämän sivuston materiaaleista löytyviä, digipedagogiikan ohjelman käytön tueksi tehtyjä työskentelykortteja

Millaista välineistöä meillä jo on ja miten sitä tällä hetkellä käytetään? Miten käyttöä voisi kehittää?
Mistä muista välineistä ja digitaalisista ympäristöistä meillä olisi hyötyä toiminnassa lasten kanssa?
Mistä tarvittavia välineitä voisi lainata, saada tai hankkia ja miten? Mitä ryhmät tai päiväkodit voisivat kierrättää toisilleen? 

Kaikkea ei tarvitse ostaa heti omaan yksikköön  - lainattavat digikassit!

Vantaan kasvatuksen ja opetuksen Robolainaamoon hankittiin Digitsemppausta pedagogiikkaan! -kehittämistoiminnan aikana kuusi isoa, vedettävää ja pyörillä kulkevaa digikassia. Kassit ovat lainattavissa yksiköihin Robolainaamon kahdesta toimipisteestä aina kahdeksi viikoksi kerrallaan. 

Kasseihin on valittu sellaisia lasten omaa ilmaisua, ongelmanratkaisua ja tuottamista rikastuttavia välineitä, joita päiväkodeissa ei muuten välttämättä vielä ole. Kassien toivotaan innostavan lapsia ja kasvattajia erityisesti tutkimaan, kokeilemaan ja oivaltamaan yhdessä. Kassien sisällöissä on huomioitu myös alle 3-vuotiaat lapset.

Päiväkodit ovat hyödyntäneet kasseja hankintasuunnitteluissaan, kun erilaisia välineitä on ollut mahdollisuus kokeilla ennen hankintoja. Osa on myös miettinyt, että kaikkea ei välttämättä tarvitse hankkia lainkaan omaksi, koska lainatakin voi. Digikassien huolto ja ylläpito tapahtuu Robotiikan oppimiskeskuksen toimesta.

"Olemme miettineet, ettei ehkä tarvitse omia välineitä niin paljon hankkia, koska voi lainata. Olemme puhuneet koko talon digiviikoista syksylle ja keväälle, jolloin digikassi lainattaisiin pk:lle."

Lapsi kokeilee ohjata leikillistä robottia.

"Aloitimme kassin sisällön tutkimisen yhdessä lasten kanssa. Nostelimme sieltä yksitellen välineitä esiin ja mietimme, mitä niillä voisi tehdä."

Aikuiset kokeilevat leikillistä robottia.
Lapset pelaavat yhdessä Osmo-peliä. Kuvassa on tablet-laite sekä ohjelmointilaattoja.
Kuvassa on robotin alusta sekä erilaisia digivälineitä: Bee-Bot, kimalaisrobotti, tablet-laite ja Musiikkitoukka-peli.