Yhteistä kehittämistä verkostoissa

Heti kehittämistyön alussa digitsempparit päättivät ottaa yhteyttä erilaisiin verkostoihin Vantaan varhaiskasvatuksessa. Näitä verkostoja ovat esimerkiksi taidepedagogit, Liikkuvan päiväkodin työntekijät, liikuntakoordinaattorit, kieli- ja kulttuurikoordinaattorit sekä muiden kehittämishankkeiden työntekijät kuten kehittäjäopettajat. Kehittämistyössä haluttiin keskittyä toiminnalliseen yhteistyöhön, jossa ajatuksena on ollut työskentelyn laajentaminen ja rikastaminen digillä. Yhteistyö on vaatinut projektiasiantuntijoilta napakkaa proaktiivisuutta sekä olemassa olevien verkostojen ja yhteistyötahojen tunnistamista. Digiajan pedagogiikan kehittäminen ei ole irrallista muusta kehittämistyöstä vaan osa laaja-alaista osaamisen kehittämistä. Päällekkäiset prosessit eivät ole este digipedagogiikan kehittämiselle vaan ne luovat myös mahdollisuuksia eheyttävään kehittämiseen. 

Yhdessä eri ammattiryhmien kanssa on pohdiskeltu digiajan pedagogiikkaa ja sitä miten he voivat omassa työssään tukea johtajia, kasvattajia ja muuta lapsiryhmien henkilöstöä laadukkaassa arjen pedagogiikan toteuttamisessa.  

Esimerkkejä yhteistyöstä

Kuvassa käsi pitelee tablet-laitetta. Laitteen näytöllä on käynnissä kuvausohjelma. Pöydällä on savitöitä.

Kuva: Minna Vänskä

Taiteillen digiä

Vantaan varhaiskasvatuksen taidepedagogien ja Kulttuuripalvelujen kanssa toteutettiin hankkeen aikana yhteistyössä kaksi taidekasvatuspäivää. Digipedagogiikka näkyi toiminnan rikastamisena ja laajentamisena digin ja digitaalisen median mahdollisuuksilla. Digitaalinen mediamaailma voi tuota uusia ulottuvuuksia taiteeseen ja ilmaisuun. 

Vuoden 2023 taidekasvatuspäivässä tehtiin mm. ChatterKid-sovelluksella puhuvia saviteoksia osana Ikikallion tarinoita –työpajaa. Sanataide-työpajassa tallennettiin tablet-laitteen sanelimella sekä videokuvauksella yhteiset teokset, jolloin niihin voi palata myöhemmin yhdessä. Samalla syntyy dokumentteja pedagogista dokumentointia ajatellen.

Kuva: Sercan Alkan

Pavut puhumaan!

Digitsemppausta pedagogiikkaan! -kehittämistoiminnan kanssa samaan aikaan oli käynnissä  ruokailun ympäristövastuullisen kehittämisen hanke (Osaamista ja osallistumista - lapset ja nuoret mukaan tekemään kestävämpää ruokakulttuuria 1/2022-5/2023). Hankkeessa järjestettiin mm. reseptipajoja, joissa varhaiskasvatus- ja esiopetusikäiset lapset pääsivät tutustumaan palkokasveihin Sapere-menetelmän avulla. Toimintaan liitettiin mukaan digipedagogiikan elementtejä hyödyntämällä ChatterKid-sovellusta, jolla lapset kuvasivat linssejä, papuja tai herneitä. Lapset pääsivät tallentamaan kuviin puhetta ja muokkaamaan teoksia tarroilla ja filttereillä. Tämä innostikin lapsia tutkimaan palkokasveja tarkemmin! Luotuja videoita katsottiin monen monta kertaa ja iloittiin yhdessä lopputuloksista.

Kuvassa on kolme ihmistä, jotka hymyilevät.
Kuvassa on lattialla koodattuja nuotteja. Viisi ihmistä seisoo ja soitaa Boom Whackereilla.

Virtaa digistä pedaan!

Digitsempparit löivät hynttyyt yhteen myös Digisti pedan dokumentointia! -hankkeen kanssa. Hankkeen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä pedagogisesta dokumentoinnista ja sen hyödyntämisestä varhaiskasvatuksessa. Olikin luontevaa tehdä runsaasti yhteistyötä!

Järjestimme yhdessä Virtaa digistä pedaan! -tapahtuman, joka toimi samalla Digisti pedan dokumentointia! -toiminnan päätöstapahtumana. Tapahtumassa järjestettiin hybriditilaisuutena Digitsemppikahvit, joilla päiväkodit jakoivat innostavia kokemuksia arjestaan. Yhdessä tutustuttiin päiväkodin yhteisölliseen kehittämisprossiin, musiikkikoodaukseen sekä pienten lasten digitarinoiden tekemiseen.

Tapahtuman aikana osallistujat pääsivät mm.  kokeilemaan musiikkikoodausta taidepedagogi Heidi Jakkulan johdolla, tekemään digitaalisia tarinoita, leikkimään Taikalattialla ja kokeilemaan lattiapianon soittamista grillialustoilla (Makey Makeyn avulla). Paikalla oli tavattavissa molempien hankkeiden projektiasiantuntijat; Virve Huusko, Minna Vänskä sekä Johanna Sommers-Piiroinen. Yhdessä keskusteltiin pedagogiikan kehittämisestä digiajassa ja pedagogisen dokumentoinnin prosesseista. Iltapäivän aikana osallistujat pääsivät myös kokeilemaan erilaisia leikillisiä robotteja sekä värkkäilyä Robotiikan oppimiskeskuksen asiantuntijan, Antti Luodon, opastuksessa.

Iltapäivä oli palautteiden mukaan oikein antoisa. Tapahtuma todella toi virtaa pedagogiikkaan!

(Kuvat: Minna Vänskä)

Säännöllisesti järjestetyillä verkossa tapahtuvilla Digitsemppikahveilla vieraili myös muita osaajia. 

Liikkuvan päiväkodin työntekijät olivat kertomassa Seppo-pelialustalle luoduista seikkailureiteistä, joiden varrella pääsee tekemään tehtäviä ja tutustumaan kaupunkiin ja luontoon. 

Vantaalla tuetaan pedagogiikan suunnittelua ja kehittämistä VasuTalk- verkkokoulutuksilla, joiden teemat vaihtelevat.

 VasuTalkin yhteydessä julkaistaan moduuleja tukemaan teemojen käsittelyä työyhteisöissä. Digitsempparit tuottivat materiaalia mm. vuorovaikutuksen tukemiseen digin avulla.

Digitsempparit tekivät yhteistyötä myös Esi- ja alkuopetuksen toiminallisen yhteistyön kanssa.

Eskari- ja alkuopettajien rypäskoulutuksessa avattiin pedagogiikkaa digiajassa esi- ja alkuopetuksessa. Tapahtumassa esiteltiin myös eskareiden ja alkuopetuksen oppilaiden verkossa tapahtuvaa yhteistyötä Sway- sovellusta hyödyntäen.

Laadukas pedagogiikka digiajassa mahdollistaa jokaisen lapsen osallisuuden ja mahdollisuuden harjoitella ja oppia digi- ja mediamaailmassa tarvittavia taitoja ja valmiuksia.

Toiminnassa keskitytään luovaan ilmaisuun, omaan tuottamiseen sekä ymmärryksen lisäämiseen ja kaiken lähtökohtana on lasten oma kokemusmaailma.