Leikkiviuhka

Leikkiviuhka antaa käyttäjälleen valmiita leikkejä sekä ideoita uusiin touhuihin. 

Nämä leikit innostavat liikkumaan, toimimaan ryhmässä ja opettelemaan uusia taitoja!


Tämä viuhka on tarkoitettu kaikille kasvattajille apuvälineeksi, jota voi hyödyntää missä tahansa - Sisällä, ulkona, salissa, isossa tilassa ja pienessä tilassa. Tulosta sekä laminoi kortit, ja ota se uudeksi asusteeksi päivittäiseen käyttöösi.  Keksikää uusia leikkejä yhdessä ryhmän kanssa ja valitkaa millä leikillä tänään aloittaisimme ulkoilun. Vai olisiko sittenkin yhteinen leikki ennen sisälle paluuta? 


Ryhmässä pelaaminen ja leikkiminen on mitä parhain keino opettaa lapsille tunnetaitoja. Joukkuepeleissä voittaminen yhdistää iloitsevaa tiimiä, mutta häviäminen opettaa mm. pettymysten ja ärtymyksen käsittelyä. Pelaaminen opettaa myös vuorovaikutus- ja itsesäätelytaitoja, sekä sääntöjen noudattamista. 



Aikuisten esimerkillä on todella suuri vaikutus lapsiin,

joten sukellathan viuhkan käyttäjänä myös leikin huumaan! 

Leikkiviuhka - Kaksipuoleinen tulostus.pdf

Siirtymä- ja odotusviuhka

Siirtymäviuhkaan on koottuna pieneenkin tilaan sopivaa yhteistä tekemistä. Osa leikeistä ja loruista sopii tehtäviksi jopa jonossa tai ruokapöydässä, toisiin tarvitaan hiukan enemmän liikkumatilaa.

 

Tämä viuhka on tarkoitettu varhaiskasvatuksen kasvattajille apuvälineeksi luomaan odotus- ja siirtymätilanteista positiivisia oppimisen hetkiä.


Tulosta kortit kaksipuoleisina, laminoi ja ota viuhka päivittäiseen käyttöön! Keksikää yhdessä myös muita odotustilainteisiin sopivia leikkejä ja tehkää lisää kortteja viuhkaan.

Aikuisten esimerkillä on suuri voima,

joten sukellathan itsekin leikin maailmaan!

Siirtymäviuhka.pdf

Liikuntakortteja keskustelun tueksi

Ota lapset mukaan liikunnan suunnitteluun ja anna ääni heidän liikunnallisille toiveilleen ja haaveilleen.

Retkeily on myös mitä parhain keino lisätä arkiaktiivisuutta. Mitäpä jos lapset saisivat suunnitella seuraavan retkikohteen? 


 Lataa kortit keskustelun tueksi:

Miten sinä haluaisit liikkua?

Minkä taidon haluaisit oppia?

Minne haluaisit retkelle?

Liikettä QR-liikekorttien avulla

Lasten digi- ja motoriset taidot nähdään usein toisensa poissulkevina harjoitteina. QR-liikekortit on kehitetty yhdistämään näiden molempien taitojen harjoittelu samanaikaisesti.


Korttien QR-koodi johdattaa liikevideoiden pariin esimerkiksi hyppimään tai käsittelemään palloa eri tavoin. Liikevideot ovat Innostun liikkumaan, Skillilataamon, Youtube -videoita. Skillilataamo on maksuton verkkopalvelu, joka tarjoaa monipuolisen tehtäväkortiston liikunnan lisäämiseen ja motoristen perustaitojen harjoitteluun. Lisäksi korteissa on hyödynnetty Papunetin kuvapankin kuvia.


QR-liikekortteja voi hyödyntää ulkona, sisällä, isossa tai pienessä tilassa. Tulosta ja laminoi kortit ryhmäsi käyttöön.

QR-liikekortit.pdf

Perheliikuntavinkkejä päiväkodin pihalle

Perheliikunnassa lapset liikuttavat aikuisia ja aikuiset lapsia. Yhteiset liikunta- ja ulkoiluhetket luovat arvokkaita muistoja lapsille ja antavat aikuisille mahdollisuuden viettää aktiivista aikaa yhdessä lapsen kanssa.

Tulosta ja laminoi tästä materiaalit ryhmäsi käyttöön sekä toiminnalliseen isänpäivärataan, että kuvasuunnistukseen perheille. Yhteinen liikuntahetki iltapäivän hakutilanteessa tuo iloa koko perheelle!


Materiaaleja voi hyödyntää merkkipäivien kuten äitienpäivä, isänpäivä ja ystävänpäivä yhteydessä tai vaikkapa toiminnallisissa vanhempainilloissa.

Kuvasuunnistus

Toiminnallinen isänpäivärata

Satuhahmosuunnistus

Löydätkö 10 hahmoa.pdf

Tulosta tästä perheliikuntamateriaalit:

Kuvitettuja liikuntaleikkejä

Kuvitetut leikit auttavat S2-oppilasta osallistumaan. Kuvat toimivat aikuisen puheen tukena, ei korvikkeena. Aikuisen tulee käyttää monipuolista ja rikasta kieltä, huomioiden kuitenkin lapsen kielitason. Kuvat auttavat S2-oppilasta ymmärtämään mitä tehdään sekä osallistumaan liikunnallisiin leikkeihin.

Liikunnalliset leikkikuvat toimivat myös arjen aktiivisissa toiminnoissa tukien S2-oppilasta arjen hahmottamisessa ja ennakoinnissa. Lapsi on luontainen liikkuja ja haluaa kokea olevansa osa yhteisöä, jossa viettää aikaa. Aikuisen aktiivisen osallistujan malli ja sensitiivisyys arjen tilanteissa auttavat lasta yhteisöllisyyden tunteen luomisessa.

Kissa ja hiiri

Maa - meri - laiva

Peikkoleikki

Paljonko kello on, herra Susi?

Liikuntavälineitä, -leikkejä ja -lajeja kuvina

Liikuntavälineet on hyvä olla esillä niin, että lapset tietävät mitä välineitä on käytettävissä. Liikuntavälineet tuovat lisämotivaatiota liikkumiseen ja innostavat kokeilemaan uusia asioita. Siististä ja selkeästä liikuntavälinevarastosta lasten on helppo valita haluamiaan välineitä käyttöön. Välineet on hyvä olla esillä myös kuvin. Kuvat auttavat lasta hahmottamaan valintojen mahdollisuutta ja mikäli lapsella ei vielä ole sanoja välineille, voi haluamansa asian osoittaa aikuiselle kuvasta.

Tästä voit tulostaa itsellesi puheen tueksi kuvia sekä liikuntavälineistä, leikeistä että liikuntalajeista. Kuvat toimivat aikuisen puheen tukena ja mahdollistavat myös S2-oppilaiden osallistumisen keskusteluun.

Talvista ulkoilua

Pihaleikkejä

Liikuntalajeja

Leikkejä metsään

Luonnossa oleilun ja liikkumisen psyykkisiä terveysvaikutuksia ovat mm. mielialan kohentuminen, stressitason aleneminen sekä virkistyminen ja rentoutuminen. Luonnossa myönteisten tunteiden kokeminen lisääntyy ja vastaavasti epämiellyttävät tunteet vähentyvät. Luonnossa liikkumisen on myös todettu vähentävän masentuneisuuden oireita.

Alla on muutamia vinkkejä lapsiryhmän kanssa metsässä tehtäväksi.

Leikin ja liikunnan iloa!

Aarteen etsintä

Karhu nukkuu

Metsäjalkapallo

Metsä-Kim

Liiku kuin eläin

Vinkkejä hiihdon harjoitteluun


Hiihto on yksi monipuolisimmista terveyttä ja fyysistä kuntoa edistävistä liikuntamuodoista. Sen lisäksi, että se kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistöä, se kehittää myös lihasten voimaa ja yhteistoimintaa sekä lasten motorisia taitoja, erityisesti tasapainoa, sekä parantaa rytmi- ja reaktiokykyä.

Hiihdon oppiminen alkaa tasaisessa maastossa leikeillä ja harjoituksilla, joissa tavoitteena on totuttautuminen suksiin, suksien liukumiseen, tasapainon kehittäminen ja painonsiirron harjoitteleminen. Mäkiin ehtii myöhemminkin, kun tasapaino on kehittynyt.

Välineistä parhaat sukset lapselle ovat sellaiset, joissa on kunnon kärkiside ja hiihtokenkä. Remmisiteelliset sukset, jotka kiinnitetään lapsen omaan talvijalkineeseen eivät valitettavasti mahdollista hiihtotekniikan oppimista. Alkuvaiheessa lapsen itsensä pituiset sukset toimivat oikein mainiosti ja ihanteellinen sauvan pituus lapselle on noin rinnan/kainalon korkeudella. Sauvat pitää myös alusta lähtien opetella laittamaan käsiin oikein, eli rukkanen pujotetaan lenkistä alhaalta ylöspäin niin, että lenkin kiinnityskohta jää peukalonhankaan. Silloin lapsen ei tarvitse koko ajan puristaa sauvaa, jotta se pysyy vauhdissa mukana. 

Hiihtotekniikan oppiminen edellyttää paljon harjoittelua ja lukemattomia toistoja. Muista siis kehua ja kannustaa vaikka hiihto ei heti sujuisikaan. Tavoitteeksi voi asettaa, että lapsi oppii kouluikään mennessä ponnistamaan liukuvalle sukselle ja käyttämään sauvoja vastavuoroisesti suksiin nähden. Tekniikan kehittyminen jatkuu edelleen kouluiässä.


Lasten kanssa hiihdon alkeita harjoitellessa tärkeintä on hauska

ja paineeton yhdessäolo ja ulkoilu talvisessa luonnossa.

 

Tärkeää on  myös aikuisen esimerkin merkitys, eli sukset jalkaan myös aikuisille!


Hiihtotekniikan alkeita tasamaalla

Ohessa alla lyhyesti perustelut harjoiteltavista tekniikoista. Tarkempi ohjeistus tekniikoista löytyy tulostettavista korteista. Kiinnitä huomiota tekniikassa ydinasioihin. Tulosta sekä laminoi kortit ja ota ne ryhmän yhteiseen hiihtoharjoitteluun mukaan.

Hiihdon opettelu alkaa vuorohiihdon harjoittelusta. Ensin kävellään sukset jalassa lyhyin askelin ja ilman liukua. Kädessään olevilla sauvoilla lapsi ottaa helposti tukea. Sauvat kannattaa jättää ensimmäisellä hiihtokerralla kokonaan pois. Mitä vähemmän on asioita, joihin lapsen pitää keskittyä, sitä parempi. Ilman sauvoja tasapaino kehittyy paremmin ja liikkeet tulevat vapaammiksi.

Käännöksen oppiminen hiihdon alkuvaiheessa on myös tärkeää, sillä painonsiirtoa sukselta toiselle tarvitaan myöhemmin mm. ladun kääntyessä, latua vaihtaessa tai estettä väistettäessä. Ensimmäinen opeteltava kääntymistekniikka on askelkäännös kantojen ympäri.

Pienet pyllähdykset kuuluvat lajiin ja kun kaatumista ja ylösnousua on harjoiteltu etukäteen, ei kaatuminen tunnu lapsesta epäonnistumiselta. Kaatumisen ja ylösnousun opettamisessa aloitteleville hiihtäjille on tärkeä painottaa ylösnousuteknikkaa. Näin lapsella on työkaluja nousta ylös itsenäisesti kaaduttuaan. Oikean kaatumistekniikan opittuaan, lapset voivat myöhemmin käyttää sitä myös vauhdin pysäyttämiseen ja hillitsemiseen sekä mahdollisten törmäyksien ennaltaehkäisemiseen.

Tasatyöntö vaatii hyvää tasapainoa ja voimaa. Lapsi tavoittelee tätä tekniikkaa yrittäessään liukua kahdella jalalla. Usein kokeilu päättyy hennon työnnön aiheuttamaan kaatumiseen, kun tasapaino pettää liu’un aikana. Tasapainon ja voiman lisääntyessä, tasatyönnöt ja liukuminen kahdella suksella alkavat onnistua. Tasatyönnön harjoitteluun myöhemmin sopii loiva alamäkimaasto ja usein tällaisessa maastossa, lapsi kokeilee tasatyöntöä luonnostaan.

Mukavia hetkiä hiihdon parissa!

Lähteet: Muumien hiihtokoulu- ohjaajan opas, Hiihto on koko perheen juttu – 5 vinkkiä lapsen kanssa hiihtämiseen - Latu&Polku (latujapolku.fi) 

Tasamaan hiihtotekniikkakortit

Leikkejä suksilla & videolinkkejä

Tuokioesimerkki tasamaalla

Tasamaan hiihtotekniikat.pdf
Leikit suksilla, videolinkit.pdf
Tuokio esimerkki tasamaalla.pdf