Yhteisöllinen kehittäminen

Varhaiskasvatukselle on luonteenomaista yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys. Arkea suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan kasvattajatiimeissä ja lasten kanssa osana toimintaa sekä koko työyhteisönä yksikön yhteisissä rakenteissa ja käytännöissä. Myös digipedagogiikkaa kehitetään aina yhdessä, jolloin se ei jää yksittäisten asiasta innostuneiden ja digitaitaviksi oletettujen tai koettujen varaan. Yhdessä pohdittujen ja sovittujen periaatteiden ja tekojen kautta se juurtuu luontevaksi osaksi kaikkien ryhmien, kasvattajien ja kasvatusyhteisöjen päivittäistä toimintaa.

Millaiset käytännöt tukevat ja edistävät yhteisöllistä kehittämistä ja pitkäkestoisempia vaikutuksia toimintakulttuuriin?

Terveiset Pakkalan päiväkodista 052023.mp4

Kuuntele päiväkodin näkemyksiä ja kokemuksia digipedagogiikan kehittämisestä työyhteisönä (Pakkalan pk, kevät 2023).


Pedagogiikan kehittämistä yhdessä

Jokaisen kasvatusyhteisön pedagogiikka muotoutuu aina omanlaisekseen lasten, kasvattajien ja toimintaympäristön vuorovaikutuksessa. Juuri omalle yhteisölle sopivaa toimintamallia digiajan kasvatukseen ja opetukseen ei siten ole valmiiksi saatavilla mistään, eikä sen suunnittelua ja toteuttamista voi jättää yksittäisten kasvattajien vastuulle tai ulkoistaa oman yhteisön ulkopuolelle.

Pedagogiikan yhteisöllinen kehittäminen on 

Vantaan varhaiskasvatuksen työyhteisöissä on keskusteltu ja pohdittu digiajan pedagogiikkaa ja sen yhteisöllistä kehittämistä monesta näkökulmasta. Kuvioon on koottu olennaisimmat keskusteluteemat.