Yhteisöllinen kehittäminen

Varhaiskasvatukselle on luonteenomaista yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys. Arkea suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan kasvattajatiimeissä ja lasten kanssa osana toimintaa sekä koko työyhteisönä yksikön yhteisissä rakenteissa ja käytännöissä. Myös digipedagogiikkaa kehitetään aina yhdessä, jolloin se ei jää yksittäisten asiasta innostuneiden ja digitaitaviksi oletettujen tai koettujen varaan. Yhdessä pohdittujen ja sovittujen periaatteiden ja tekojen kautta se juurtuu luontevaksi osaksi kaikkien ryhmien, kasvattajien ja kasvatusyhteisöjen päivittäistä toimintaa.

Millaiset käytännöt ja teot tukevat sekä edistävät yhteisöllistä kehittämistä ja pitkäkestoisempia vaikutuksia toimintakulttuuriin?

Pakkalan terveiset_tekstitys (1).mp4

Videolla päiväkodin näkemyksiä ja kokemuksia digipedagogiikan kehittämisestä työyhteisönä (Pakkalan pk, kevät 2023).

Visualisointi päiväkodin yhteisen kehittämisprosessin vaiheista.

Kuuntele Yhteisellä digilennolla -podcasteista tarkemmin päiväkodin yhteisestä kehittämismatkasta.

Pedagogiikka kehittyy yhdessä keskustellen ja kokeillen

Jokaisen kasvatusyhteisön pedagogiikka muotoutuu aina omanlaisekseen lasten, kasvattajien ja toimintaympäristön vuorovaikutuksessa. Juuri omalle yhteisölle sopivaa toimintamallia digiajan kasvatukseen ja opetukseen ei siten ole valmiiksi saatavilla mistään, eikä sen suunnittelua ja toteuttamista voi jättää yksittäisten kasvattajien vastuulle tai ulkoistaa oman yhteisön ulkopuolelle.

Pedagogiikan yhteisöllinen kehittäminen on 

pedagogiikan kehittaminen digiajassa.pdf

Tarvitaan johtamista ja tietoisia tekoja

Digitaaliselle kulttuurille on ominaista jatkuva muutos ja nopea kehitys.  Varhaiskasvatuksessa tarvitaankin uteliaisuutta ja kiinnostusta tutustua digitaaliseen maailmaan, rohkeutta kokeilla uusia työtapoja ja -välineitä sekä kykyä kehittää ja hyödyntää omaa ja yhteistä osaamista muuttuvissa toimintaympäristöissä.

Johto näyttää suuntaa ja luotsaa muutosprosesseja. Varhaiskasvatusyksikön johtaja mahdollistaa ja ylläpitää pedagogista keskustelua työyhteisöissään sekä huolehtii tiimien kanssa yhteisten tavoitteiden asettamisesta, pienistä askeleista pedagogisissa teoissa ja toiminnan arvioinnista. 

Luovat ja rohkeat kokeilut sekä lasten kanssa yhdessä tutkiminen ja oivaltaminen kartuttavat niin aikuisten kuin lastenkin taitoja ja valmiuksia toimia ja osallistua digitaalisessa ajassa.

Digipedagogiikan yhteisöllisen kehittämisen tilat

Kaikilla toimijatasoilla tarvitaan ymmärryksen ja tiedon lisäämistä sekä tietoisia, tavoitteiden mukaisia tekoja. Tämä onnistuu mahdollistamalla yhteisen keskustelun ja arvioinnin työstä.

Rakenteen, verkoston tai välineiden olemassa olo ei sellaisenaan vielä tuota oppivaa yhteisöä, yhteisöllistä toimintaa tai kehittyvää toimintakulttuuria. 

Tarvitaan vuorovaikutusta. Yhteisöllinen kehittäminen edellyttää fasilitointia, mallintamista, osaamisen jakamista sekä selkeitä johtamisen tekoja.

Visualisointi yhteisöllisen kehittämisen tiloista: Johtamisen rakenteet resurssit, Vertaisoppiminen ja osaamisen jakaminen sekä Ymmärrys ja tietoisuus digipedagogiikasta.

Inspiraation lähde: Leinonen & Mäkelä 2022

Laadukas pedagogiikka digiajassa.pdf

Vantaan varhaiskasvatuksen työyhteisöissä on keskusteltu ja pohdittu digiajan pedagogiikkaa ja sen yhteisöllistä kehittämistä monesta näkökulmasta. Kuvioon on koottu olennaisimmat keskusteluteemat. 

Digitsemppauksesta innostusta.pdf

Kokemuksia, ajatuksia ja oivalluksia yhteisen kehittämisen matkan varrelta. 

Hankkeistetun kehittämisen mahdollistama tuki ja yhteiskehittäminen v. 2022-2024

Hankkeistettu kehittämistoiminta.pdf

Johtajien digipedagogiikan johtamisen ja vertaisoppimisen tuki

Johtajien kanssa sovitut tarveperustaiset työyhteisökohtaiset tsemppaukset

Koko työyhteisön yhteisöllisen kehittämisprosessin pilotointi

Digipedagogisen toiminnan mallintaminen työpajoissa lapsiryhmille kasvattajineen

Osaamisen jakamisen ja kehittämisen verkostojen vahvistaminen

Pedagoginen dokumentointi ja monikanavainen viestintä