Digipedagogiikan ohjelma 2021-2024

Vantaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tieto- ja viestintäteknologian pedagogisen käytön periaatteet kuvataan digipedagogiikan ohjelmassa. Ohjelma noudattaa varhaiskasvatussuunnitelmaa ja esiopetuksen opetussuunnitelmaa. Siinä on huomioitu myös valtakunnallisessa Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmassa valmistuneet kuvaukset lasten digitaalista osaamista edistävästä hyvästä pedagogisesta toiminnasta.

Ohjelma on valmistunut ja otettu käyttöön keväällä 2021. Ohjelma on tarkoitettu ensisijaisesti Vantaan varhaiskasvatuksen ja Vantaalla toimivien yksityisten päiväkotien henkilöstön käyttöön, mutta se on vapaasti myös muiden luettavissa. 

Esipuhe

Digipedagogiikan ohjelma on asiakirja, joka Vantaan varhaiskasvatuksessa täydentää muita toimintaa ja pedagogiikkaa ohjaavia asiakirjoja. Ohjelmassa konkretisoidaan niitä menetelmiä ja toimintatapoja, joilla Vantaalla edistetään varhaiskasvatussuunnitelman ja esiopetuksen opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita. Ohjelma vastaa erityisesti siihen kysymykseen, miten laaja-alaisen osaamisen osa-alueista Monilukutaito sekä Digitaalinen osaaminen toteutuvat päivittäisessä pedagogisessa toiminnassa.

Digipedagogiikan ohjelma lähtee siitä ajatuksesta, että kaikilla lapsilla tulee olla mahdollisuus harjoitella tulevaisuuden taitoja ja laaja-alaisen osaamisen taitoja turvallisesti ja suunnitellusti siten, että toiminta kytkeytyy lasten kokemusmaailmaan, aiempiin kokemuksiin ja mielenkiinnon kohteisiin. Digipedagogiikassa harjoitellaan niitä taitoja, joita tulevaisuuden kansalainen globalisoituvassa ja digitalisoituvassa maailmassa tarvitsee. Tavoitteena on, että varhaiskasvatuksessa pystytään tasoittamaan erilaisista taustoista ja lähtökohdista johtuvia eroja osaamisessa.

Kuten muussakin varhaiskasvatuksen pedagogiikassa, myös digipedagogiikan ohjelmassa korostuu lapsen rooli aktiivisena toimijana ja sisällön tuottajana. Monilukutaito ei tarkoita ainoastaan kykyä vastaanottaa ja ymmärtää viestejä erilaisista lähteistä, vaan myös kykyä itse tuottaa erilaista sisältöä erilaisilla välineillä.  Toiminnassa korostuu kokonaisvaltainen oppiminen ja toiminnallisuus.

Vantaan tavoitteena on olla rohkea ja rento edelläkävijä ja vastuullinen kasvun keskus. Vantaa  on yksi Suomen nopeimmin kasvavista kaupungeista ja Suomen monikulttuurisin kaupunki, jossa oppimista, osallisuutta ja hyvinvointia rakennetaan yhdessä niin, että iloiset, oppivat ja osallistuvat lapset kasvavat kestävään tulevaisuuteen. Tämä visio näkyy ja toteutuu myös digipedagogiikan ohjelmassa.

Digitaalisissa ratkaisuissa pyritään laadukkaisiin ja käytettävyydeltään hyviin ratkaisuihin, joiden avulla digipedagogiset menetelmät on helppo ottaa osaksi jokapäiväistä toimintaa. Ohjelman toteuttaminen vaatii myös henkilöstöltä osaamisen päivittämistä ja ennakkoluulotonta suhtautumista digitaalisiin välineisiin ja sisältöihin osana laadukasta varhaiskasvatusta, mutta ohjelma tarjoaa myös hyvin tukea oman osaamisen kehittämiseen.

Digipedagogiikan ohjelma on velvoittavana, paikallistason ohjaavia asiakirjoja täydentävänä asiakirjana osa vantaalaista varhaiskasvatuksen ohjausjärjestelmää, jolla varmistetaan pedagogiikan tasalaatuisuus ja yhteneväiset tavoitteet, menetelmät ja toimintatavat Vantaan varhaiskasvatuksen eri yksiköissä. Tavoitteena on ensisijaisesti turvata lasten yhtenäinen oppiminen sekä osallisuuden ja toimijuuden kokemukset, jotka osaltaan edistävät myös hyvinvointia ja lasten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

Varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelä

Digipedagogiikan kymmenen periaatetta

Opettele yhdessä muiden kanssa

Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa, myös digitaalisissa ympäristöissä. Opettele uutta yhdessä lasten kanssa. Jaa osaamistasi työyhteisössä ja kysy tarvittaessa myös apua. Hyödynnä osaamisverkostoja.

Mahdollista lapsen osallisuus

Käytä digitaalisia ratkaisuja tarjotaksesi lapsille moninaisia tapoja ilmaista itseään, osallistua ja vaikuttaa. 

 Kiinnitä huomio arjen teknologiaan

Herätä lasten kiinnostusta teknologiaa kohtaan. Keskustele lasten kanssa päivittäin käytössä olevasta teknologiasta. Tehkää havaintoja teknologiasta myös esimerkiksi retkillä. 

Ota digivälineet mukaan tutkimiseen, leikkimiseen ja liikkumiseen

Oppimista tapahtuu kaikkialla. Tartu lasten kysymyksiin, kannusta pohtimaan ja kuvailemaan omia ratkaisuja sekä auta etsimään tietoa. Käytä mielikuvitustasi ja ole osa leikkiä. Pelillistä oppimista. Anna median ja teknologian innostaa lapsia liikkumaan! 

Ruoki luovuutta ja kokeile rohkeasti

Tarjoa lapselle monipuolisia kokemuksia digitaalisessa maailmassa. Mahdollista kuvaaminen, videointi, äänittäminen ja erilaisten luovien sovellusten käyttö. Kunnioita lapsen näkemystä.

Tiedosta roolisi mediakasvattajana

Kiinnostu lasten mediamaailmasta ja suhtaudu siihen myönteisesti. Tutustu lasten kanssa erilaisiin medioihin. Kokeilkaa yhdessä mediasisältöjen tuottamista.  

Tunnista ohjelmoinnin mahdollisuudet

Pohdi yhdessä lasten kanssa, miten teknologinen maailma toimii. Havainnoi, näe ja huomioi ympäristön mahdollisuuksia ohjelmoidun maailman tarkasteluun. Keksikää omia laitteita, ja rohkaise lapsia kuvailemaan ratkaisujaan. Muokatkaa tuttujen leikkien ja pelien sääntöjä ja muodostakaa uusia toimintaohjeita. 

Tee pedagogiikkaa näkyväksi

Keskustele huoltajien kanssa laaja-alaisen osaamisen alueista. Kerro ja näytä konkreettisin esimerkein, millä tavalla digitaalisuus, mediakasvatus ja ohjelmointi näkyvät ryhmänne toiminnassa.

Hyödynnä digivälineitä pedagogisessa dokumentoinnissa

Näe moninaiset digitaaliset mahdollisuudet dokumentoinnin, arvioinnin, kehittämisen ja suunnittelun tukena. Kuvatkaa, videoikaa, kirjoittakaa ja äänittäkää yhdessä lasten kanssa. Tutkikaa dokumentteja yhdessä, hyödyntäkää niitä toiminnan suunnittelussa ja arvioinnissa. Valitkaa yhdessä, mitä esittelette muille.

Huomioi turvallisuus ja yhteiset pelisäännöt

Tunne turvallisuuteen liittyvät keskeiset periaatteet ja ohjeistukset. Opeta lasta turvalliseen teknologian käyttöön. Luo oppimisympäristöön hyvä ergonomia.

Kunnioita lapsen digitaalista yksityisyyttä. Opeta lasta kunnioittamaan toisen lapsen yksityisyyttä. Tiedä, miten toimit digitaalisen turvallisuuden vaarannuttua. Huomioi myös tekijänoikeudet.

Digipedagogiikan 10 periaatetta visuaalisena huoneentauluna.

Vantaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen digipedagogiikka perustuu lapsen osallisuuteen, aktiivisuuteen ja uutta luovaan työskentelyyn. Digivälineitä käytetään toiminnallisesti ja leikillisesti yhdessä, ja vuorovaikutustaidot ovat keskeisessä osassa toimintaa.

Digipedagogiikassa huomioidaan se, että digitaalinen osaaminen, mediakasvatus ja ohjelmointi limittyvät tiiviisti yhteen. Laaja-alaisen osaamisen alueena digitaalinen osaaminen on luonteva ja kiinteä osa toimintaa.

Digipedagogiikan esimerkit.pptx

Toimintaympäristö

Uusien sovellusten ja ympäristöjen käyttöönotto

Nykylainsäädännön mukaan opetuksen järjestäjällä on velvollisuus tarkastaa opetuksessa käytettävien sovellusten tietosuoja. Kasvatuksen ja oppimisen organisaatiossa tarkastaminen tapahtuu tietosuojaryhmässä. 

Sovelluksia tarkistettaessa huomioidaan mm. seuraavia asioita:

Laitteet ja välineet

Lähtökohtana digitaalisen osaamisen kehittämisessä Vantaalla on lasten välinen tasa-arvo. Myös toimipisteiden laitekantaa ja välineistöä kehitetään tästä näkökulmasta. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa lapsiryhmien käytössä on tablet-laitteita, datatykkejä ja älynäyttöjä. iPad-laitteille sovellukset ladataan etähallinnan kautta ja kaikki sovellukset ovat tietosuojaryhmän tarkastamia.

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköistä löytyy niiden omina hankintoina myös muunlaista välineistöä, kuten leikillisiä robotteja, tallentavia mikrofoneja, langattomia kaiuttimia, dokumenttikameroita, teknologialeluja, mobiilimikroskooppeja, valotauluja sekä ohjelmoinnillista ajattelua tukevia pelejä.

Vuosina 2022-2023 varhaiskasvatuksessa kannustetaan digitsemppauksella monipuolisuuteen myös laitteiden ja välineistön suhteen. Varhaiskasvatukseen on hankittu lainattavia digikasseja, joiden välineistön toivotaan innostavan tutkimiseen ja kokeilemiseen skeä luovaan tuottamiseen ja ilmaisuun. 

Turvallisuus ja pelisäännöt

Ohjelmasta löytyvät myös Vantaan varhaiskasvatuksen sisäiset ohjeitukset seuraavista teemoista:

Intrasta apua ja tietoa

Ohjelmasta löytyy kooste digipedagogiikkaa tukevista intranetin sivustoista ja materiaaleista linkkeineen.

Digipedagogiikkaan vaikuttavat myös käytössä olevat laitteet, välineet, verkot, ohjelmistot ja sovellukset sekä niihin liittyvät ohjeistukset ja lainsäädäntö.

Vantaan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa voi lasten kanssa työskennellessä hyödyntää ja käyttää vain niitä sovelluksia, jotka tietosuojaryhmä on tarkastanut.

Osaamisen kehittäminen

TVT-verkosto

Jokaisessa päiväkodissa on tuutori, joka  vastaa TVT:n pedagogisen käytön opastamisesta työyhteisössä. 

Vantaan varhaiskasvatussuunnitelman ja esiopetuksen opetussuunnitelman mukainen tieto- ja viestintäteknologian käyttö on kaikkien varhaiskasvatuksen opettajien ja varhaiskasvatuksen erityisopettajien vastuulla. 

 Jokaisessa päiväkodissa on TVT-tukihenkilö

 Jokaisen työntekijän tulee osata käyttää työssään TVT-laitteita. TVT-tukihenkilö on tukena arjen TVT-asioissa. TVT:n  pedagoginen käyttö on ensisijaisesti lapsiryhmän varhaiskasvatuksen opettajan tai varhaiskasvatuksen erityisopettajan vastuulla. TVT-tukihenkilö vastaa laitteiden ja käyttöympäristöjen peruskäytön opastamisesta työyhteisössä.

Varhaiskasvatuksessa on vielä myös guruja, jotka ovat TVT:n pedagogisessa käytössä kokeneita varhaiskasvatuksen opettajia. He innostavat ja jakavat omaa osaamistaan työyhteisöissä ja TVT-verkostossa. Tarvittaessa guru voi toimia tuutorina.

Vertaisverkostojen toiminnan mahdollistaminen

Hyväksi havaittuja toimintatapoja tuutoritoimintaan:

Robotiikan oppimiskeskus

Robotiikan oppimiskeskuksen tavoitteena on mahdollistaa ja lisätä robotiikan ja ohjelmoinnin käyttöä opetuksessa. Keskuksessa järjestetään henkilöstölle ja lapsiryhmille koulutuksia, työpajoja ja tapahtumia.

Robotiikan oppimiskeskus sijaitsee Tikkurilan kirjaston kellarikerroksessa. Koulutuksia järjestetään ohjelmoinnin lisäksi mm. animaatioihin ja videoeditointiin liittyen. 

Robolainaamotoiminta

Tikkurilan ja Myyrmäen kirjastojen yhteydessä toimii Robokeskuksen robolainaamo. Lainattavista roboista erityisesti Kubot, Blue-botit, Dashit ja Photonit soveltuvat varhaiskasvatuksen käyttöön. Digitsemppaus -toiminnan kautta robolainaamoon on hankittu lainattavaksi myös isot digikassit, joiden avulla voi tutustua varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen soveltuvaan välineistöön.

Vantaan varhaiskasvatushenkilöstön osaamisen kehittämisessä on työssä tapahtuva oppiminen keskeistä. Digipedagogiikan kehittämisen ja työssä oppimisen tukena toimii kasvatuksen ja oppimisen toimialan TVT-verkosto, johon kuuluvat myös varhaiskasvatuksen vertaisoppimisen verkostot: gurut, tuutorit ja tvt-tukihenkilöt. Vantaalla on myös Robotiikan oppimiskeskus, joka järjestää henkilöstölle ja lapsiryhmille koulutuksia, työpajoja ja tapahtumia.

Osaamisen kehittäminen käytännän tekoina -piirakkakuvio. Työssä oppiminen: Arjen pienet valinnat ja kokeilut yhdessä lasten kanssa, Robokeskuksen työpajat lapsiryhmille sekä lainattavat digikassit. Kehittävät vuorovaikutustilanteet: Pedagogisissa rakenteissa osaamisen jakaminen suunnitelmallisesti sekä tuutorin ja tvt-tukihenkilön osaamisen hyödyntäminen ja koulutusten annin jakaminen. Koulutukset ja valmennukset: TVT-verkoston koulutukset ja vertaistapaamiset, Robokeskuksen koulutukset sekä itseopiskeltavat verkkokoulutukset.