Hyvinvointia liikkuen


Lupa liikkua!  

 

Liikunnalla tarkoitetaan yleensä suunnitelmallista, toistuvaa ja tarkoituksenmukaista fyysistä aktiivisuutta. Liikunta nähdään useimmiten harrastuksena ja se on jonkun tietyn syyn tai vaikutuksen vuoksi tapahtuvaa toimintaa. Liikkuminen taas käsittää sisälleen kaikenlaisen fyysisen aktiivisuuden, kuten leikit ja pelit, liikunnan ja urheilun sekä aktiivisen kulkemisen, eli aikuisten maailmasta tutun ”hyötyliikunnan”. 

 

Lapsilla on sekä luontainen tarve toimintaan, liikkumiseen, tutkimiseen, löytämiseen ja kokeiluun, mutta myös oikeus päivittäiseen liikkumiseen. Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten mukaan varhaiskasvatusikäisen lapsen päivässä tulee olla vähintään kolme tuntia liikkumista joka päivä. Kaiken liikkumisen ei tarvitse olla kuormittavaa ja reipasta, vaan suositukset pitävät sisällään kaiken tehoista aktiivisuutta. Päivittäinen liikunta on lapselle yhtä tärkeää kuin riittävä uni ja terveellinen ravinto. Kun lapsi saa raitista ilmaa ja tarpeeksi fyysistä rasitusta, nälkä ja unikin tulevat luonnostaan. 

 

Samalla kun kasvatamme lapsia liikkumaan mm. opettamalla heille motorisia taitoja, voimme tukea liikunnan avulla mm. tunnetaitojen, kognitiivisten taitojen sekä eettis-moraalisen ajattelun kehittymistä. 

 

Fyysistä aktiivisuutta lisäävät mm. motivoiva ja tarkoituksenmukainen oppimisympäristö, kaverit, lelut ja liikuntavälineet sekä aikuisten esimerkki. Liikkuminen ja fyysinen aktiivisuus ovat ennen kaikkea positiivisia ja tavoiteltavia asioita, joiden toteutuminen vaatii kasvattajilta halua mahdollistaa aktiivisuutta ja välttää turhia liikettä estäviä kieltoja. 

 

Tarkistuslista liikkumisen mahdollistamiseksi: 

 

 

”JOKAINEN AIKUINEN PYSTYY LUOMAAN LAPSELLE LIIKKUMISEN MAHDOLLISUUKSIA.” 

Lähde: Varhaiskasvatuksen liikunnan suositukset - Valto (valtioneuvosto.fi) 


Täältä löydät valmista materiaalia: