TVT-verkosto kehittämisen tukena

Kuva, jossa pöydällä on erilaisia askartelutarvikkeita. Kuvassa aikuisten käsiä ja värkkäilyä.

Vantaalla Digipedagogiikan kehittämisen ja työssäoppimisen tukena toimii Kasvatuksen ja oppimisen TVT-verkosto, johon kuuluvat varhaiskasvatuksen vertaisoppimisen verkostot eli joka yksikössä toimivat tuutorit (ja muutama guru) sekä TVT-tukihenkilöt. Digipedagogiikan kehittämisen tukena toimivat erityisesti tuutorit ja gurut. He osallistuvat tuutorien koulutuksiin ja vertaistapaamisiin sekä muihin TVT-verkoston koulutuksiin. Tuutori tai guru tukee tiimejä laadukkaassa digiajan pedagogiikassa päiväkodinjohtajan kanssa sovitulla tavalla. Hän tukee myös johtajaa päiväkodin tvt:n pedagogisen käytön johtamisessa. Jokaisen työntekijän tulee osata käyttää työssään erilaisia välineitä sekä käyttöympäristöjä ja näissä arjen asioissa tukena on TVT-tukihenkilö. 

Suunnitelmallisuus kehittämisessä

Johtaja johtaa oman yksikkönsä pedagogiikan kehittämistä ja onkin avainasemassa TVT-verkoston toiminnan mahdollistajana. Johtaja käy keskustelun TVT-tukihenkilön ja tuutorin kanssa ja sopii toimintatavat osaamisen kehittämiselle ja jakamiselle yksikössä. Hyviä tapoja jakaa tuutorin osaamista ovat esimerkiksi säännöllinen TVT-kahvila lasten lepoaikaan ja säännölliset tiimivierailut. Osaamista jaetaan myös kehittämispäivissä ja muissa pedagogisissa rakenteissa kuten pedatiimeissä ja yksikön johtoryhmissä. Tuutorit ovat saaneet tukea osaamisen jakamiseen ja kehittämiseen toisiltaan sekä hankkeistetun kehittämistoiminnan aikana projektiasiantuntijoilta. Hyviä käytäntöjä jaetaan aktiivisesti ja yhdessä etsitään ratkaisuja pulmakohtiin. Lisäksi on mallinnettu yhdessä tutkimisen ja kokeilemisen kulttuuria, jotta osaamisen jakaminen ja kehittäminen olisi mahdollisimman helposti arkeen solahtavaa.

Innostusta yhteisistä kokeiluista

Tuutorien ja gurujen vertaistapaamiset toteutuvat kaksi kertaa vuodessa ja niiden sisällöt vaihtelevat. Hanketoiminnan aikana vertaistapaamisissa on esimerkiksi tutustuttu Digipedagogiikan ohjelman kymmeneen periaatteeseen, tuutorin rooliin ja osaamisen jakamisen keinoihin. Koko kasvatuksen ja oppimisen toimialan yhteiset TVT-messut järjestetään kerran vuodessa ja niissä on ollut myös varhaiskasvatukseen suunnattuja työpajoja. Työpajoissa on tutustuttu mm. vuorovaikutusta ja osallisuutta tukeviin menetelmiin sekä oivalluttamiseen, jotta tuutoreilla ja TVT-tukihenkilöillä on keinoja toimia roolissaan omassa päiväkodissa. Vantaan Digipedagogiikan ohjelman kymmenen periaatetta kehottaa opettelemaan yhdessä muiden kanssa, tekemään rohkeita ja luovia kokeiluja sekä mahdollistamaan lapsen osallisuus. Näitä periaatteita on toteutettu myös tuutorien tapaamisissa ja koulutuksissa. 

Vertaistapaamisissa on tehty toiminnallisia kokeiluja kuten tutkittu lainattavien Digikassien sisältöjä tehtäväpistetyöskentelyssä. Tuutorit haastettiin tutkimaan ja kokeilemaan välineitä yhdessä lukematta käyttöohjeita aivan kuten lastenkin kanssa toimiessa. Lisäksi on tutkittu iPadilta löytyviä luovan tuottamisen sovelluksia ja tehty matalan kynnyksen kokeiluja. Kaikki kokeilut on tehty pienryhmissä, mallintaen yhdessä opettelua ja oivaltamista. Yhteiset innostavat kokeilut kannustavat jatkamaan työtä myös omassa yksikössä. Samalla tuutorit saavat mallia siitä, kuinka lähestyä digipedagogiikkaa ja kehittämistä. Leikillisyys ja jaettu ilo madaltavat kynnystä toteuttaa asioita arjessa. Lisäksi positiiviset tunteet ja yhteiset onnistumisen ja innostumisen hetket lisäävät minäpystyvyyden kokemusta.  

Palautteiden mukaan tuutorit pitävät erityisen tärkeänä tavata toisiaan kasvotusten. Yhteiset keskustelut ja kokemusten jakaminen niin onnistumisten kuin haasteidenkin suhteen tukevat tuutorin tai gurun roolissa toimimista. 

Kuvassa on aikuisten käsiä, ohjelmointilaattoja sekä tablet-laite. Tablet-laitteen näytöllä on avoinna Osmo-peli.

Innostuin ajatuksesta, että... 

kokeilut yhdessä innostavat ja tukevat oppimista.” 

“tuutoreiden ei tarvitse olla roolissaan yksin, vaan on muitakin joiden kanssa voi jakaa ajatuksia.” 

Oivalsin tänään, että... 

“kaikkea ei tarvitse osata, vaan lasten kanssa voi opetella yhdessä.” 

“aikuisetkin tykkäävät leikkimisestä.” 

“kannattaa ottaa johtaja mukaan suunnitteluun, jotta saadaan homma käyntiin.”