Dokumentoinnista ja viestinnästä kohti pedagogista dokumentointia

Pedagogisessa dokumentoinnissa dokumenteilla on tärkeä merkitys. Dokumentit ovat arvokkaita lähtökohtia toiminnan kehittämiselle. Vuorovaikutuksellista reflektiota varten otetut dokumentit on tuotava esille ja nähtäville, jotta niiden yhteinen tarkastelu onnistuu. Esille tuotujen dokumenttien pohjalta reflektoiden rakennetaan yhteistä ymmärrystä siitä mikä on tärkeää ja arvioidaan, kehitetään ja suunnitellaan toimintaa. 

Alla olevassa kaaviossa kuvatut pedagogisen dokumentoinnin kolme vaihetta ovat kaikki tärkeitä pedagogisen dokumentoinnin toteuttamisen kannalta. Arjen dokumentoinnilla ei tarkoiteta arjen sattumanvaraista dokumentointia, vaan suunnitelmallista, johonkin aiheeseen, teemaan, tilanteeseen tai kehittämiskohteeseen liittyvää suunnitelmallista dokumentointia. Toisessa vaiheessa dokumentit tuodaan esille. Huomion arvioista on, ettei kaikkia tuotettuja dokumenteja ole olennaista tuoda esille ja tarpeellista reflektoida yhdessä.  

Ydindokumenteilla tarkoitetaankin sitä, että dokumenttitulvasta valitaan keskeisimmät dokumentit, jotka liittyvät pedagogisen dokumentoinnin prosessin alussa esitettyyn kysymykseen, aiheeseen, teemaan tai kehittämiskohteeseen. Kaikki toiminnasta otetut dokumentit, esimerkiksi kuvat, eivät ole olennaisia pedagogisen dokumentoinnin kannalta.

Pedagoginen dokumentointi jää helposti dokumenttien esille tuomiseen. Kun dokumentteja pelkästään jaetaan huoltajille puhutaan viestinnästä tai muistojen jakamisesta. Jaettavat dokumentit voivat sisältää pedagogisia perusteluja ja toimintaa avataan vasulähtöisesti ja tämä mielletään usein pedagogiseksi dokumentoinniksi. Pedagogisen dokumentoinnin toteutumiseen tarvitaan kuitenkin viimeisen vaiheen yhteistä reflektiota esille tuotujen dokumenttien ympärillä. Pedagoginen dokumentointi on toiminnan yhteistä suunnittelua, arviointia ja kehittämistä otettujen, esille tuotujen dokumenttien ympärillä.   

Lähteet:  kts. Lähteitä, vinkkejä ja linkkejä