1. Havaitse

Ensimmäinen vaihe oppimisympäristön kehittämisessä on havaita oppimisympäristöstä kehittämistä vaativat asiat ja tilanteet.  HAKKU-mallissa henkilöstön tunteiden jäsentämisen työkaluina hyödynnetään kasvattajan tunnepäiväkirjaa ja tunnereflektiokaavaketta. Oppimisympäristön tarkastelussa on tärkeää kuulla myös lapsia ja huoltajia. Toimiva arki lisää psyykkistä hyvinvointia ja sitä kautta koko yhteisön hyvinvointia. Työhyvinvointi on oppimisympäristön kulmakivi.  

Kasvattajan tunnepäiväkirja ja tunnereflektio

Jokainen ryhmän kasvattaja täyttää viikon ajan tunnepäiväkirjaa. Kirjauksia voi tehdä tulostettaviin pohjiin tai omaan vihkoon. Tunnepäiväkirjassa nimetään päivän aikana heränneitä tunteita ja kirjataan lyhyet kuvaukset tilanteista. Yritä löytää tunteellesi mahdollisimman tarkka nimi – esimerkiksi ilo, hilpeys, rauha, levollisuus, ärtyneisyys, kiukku, voimattomuus, äkäisyys tai uupumus.

Tunnereflektiokaavakkeeseen on listattu varhaiskasvatuspäivän eri toimintoja. Pohdi jokaista arjen tilannetta omasta näkökulmastasi. Mikä yleensä kuvaa parhaiten omaa tunnetilaasi tai ajatustasi kyseisessä toiminnossa? Pohdi yksittäisten tilanteiden sijaan toimintoja yleisemmin esimerkiksi edellisen viikon ajalta.

Tutkikaa päiväkirjoja tai reflektiokaavakkeita yhdessä tiimin kanssa. Mistä kohdista löytyy yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia? Mitkä tilanteet herättävät erityisen positiivisia tai negatiivisia tuntemuksia? Mihin on syytä tarttua ensimmäisenä? Tilannekuvaukset auttavat tunnistamaan tilanteet, joissa ilmapiiri tai vuorovaikutus muuttuu usein negatiivissävytteiseksi. Riemua, huumoria ja hyväntuulisuutta sisältäviä tilanteita reflektoimalla voitte löytää avaimia kehittämistä vaativiin tilanteisiin.

Lataa tulostettavat pohjat tästä:

Kasvattajan tunnepäiväkirja 

Kasvattajan tunnereflektiokaavake

Vinkkejä lasten kuulemiseen ja osallistamiseen

Anna lasten valokuvata tai videoida ympäristöä omasta näkökulmastaan. Mikä on lapsen mielipaikka päiväkodissa, missä on paras paikka leikkiä, missä lapsi ei viihdy?

Kasvattajan tunnereflektiokaavaketta voi täyttää myös lasten kanssa. Lapsi voi ilmaista ajatuksensa eri toimintojen herättämistä tunteista esimerkiksi eri värisillä palikoilla tai kuvasymbolia näyttämällä.

Huoltajien palaute

Kootkaa huoltajilta saatavaa palautetta systemaattisesti yhteen. Saadaanko toistuvasti palautetta samasta asiasta tai tilanteesta?

Kaksi lasta viittaa ja odottaa puheenvuoroa.

Vantaan kaupungin aineistopankki. Kuva: Sakari Manninen.

Pieni lapsi ottaa kuvaa leikkikameralla.

Vantaan kaupungin aineistopankki. Kuva: Sanna Henriksson.

Seuraava vaihe

Linkki, jatka kohtaan Arvioi