Pilottipäiväkodeissa ja yhteistyötahojen kanssa toteutettua
Päiväkodeista kerätyt käytännön esimerkit avaavat ymmärrystä siitä, miten pedagogista dokumentointia päiväkodin arjessa voi totetuttaa. Esimerkkejä voi hyödyntää sellaisenaan, tai niitä voi muokata ja soveltaa oman lapsiryhmän tarpeita vastaavaksi.
Pedagogisen dokumentoinnin perjantait
Perjantaisin kokoonnutaan lasten kanssa tarkastelemaan viikon aika tehtyä ja toteutettua toimintaa. Katsellaan otettuja valokuvia ja videoita ja tutkitaan tehtyjä askarteluja.
Yhdessä muistellaan, mitä on opittu. Pohditaan, mitä ajatuksia dokumentit herättävät ja kirjataan syntyneitä oivalluksia muistiin.
Valitaan tarkastelluista dokumenteista keskeisimmät jaettavaksi huoltajille. Huoltajille jaettaviin dokumentteihin voidaan lisätä lasten esille tuomia ajatuksia sekä toteutetun toiminnan pedagogisia tavoitteita.
Yhteisen reflektion pohjalta voidaan suunnitella seuraavan viikon sisältö ja toiminta.
"Tää on meidän maailma!"
Oppimisympäristöön näkyväksi tehty toiminta innostaa lapset keskustelemaan, arvioimaan ja suunnittelemaan yhteistä toimintaa. Ryhmän yhteinen valokuva kerran kuukaudessa tukee ryhmäytymistä, yhteiseen toimintaan sitoutumista ja me-hengen syntymistä. Yhteinen sitoutuminen koko toimintavuoden kestävän projektin toteutumiseen on tärkeää ja vastuualuista sopiminen tiimin kesken tukee sitoutumista.
Kiitäjien digitaalinen portfolio Power Point-diastona
Portfolion tavoitteena on tehdä toiminta näkyväksi huoltajille sekä toimia viestintäkanavana
Diaston ensimmäinen dia toimii ajankohtaisten asioiden tiedotusdiana
Kerran viikossa työstetään lasten kanssa uusia dia viikon toiminnasta. Toiminnasta otetuista valokuvista valitaan lasten kanssa keskeisimmät ydinkuvat. Uusin dia on aina diaston alussa, jolloin huoltajien on helppo lukea se.
Kuvien oheen kirjoitetaan oppimisen oivalluksia ja lasten kanssa käytyä keskustelua.
Lapset valokuvaavat, valitsevat kuvia ja työstävät dioja taitojensa mukaan.
Pidemmältä aikaväliltä tarkasteltaessa portfolio kertoo tarinaa ryhmän pedagogisesta toiminnasta sekä tarjoaa näkökulmia työntekijöille toiminnan kehittämiseen.
Dokumentointiseinä / projektiseinä oppimisympäristössä
Toteutetun toiminnan näkyväksi tekeminen oppimisympäristöön mahdollistaa yhteisen vuorovaikutuksellisen reflektion ja arvioinnin toteutetusta toiminnasta. Samalla se rakentaa osallisuuden mahdollisuuksia niin lapsille kuin huoltajillekin.
Seinän ympärillä käytävän yhteisen keskutelun aikana oppimisen hetket ja matkan aikana tehdyt oivallukset tulevat kuulluiksi.
Koko vuoden kestänyt toiminnan dokumentointi ja oppimisympäristöön näkyväksi tekeminen mahdollistavat mm. lasten osallisuuden toteutumisen. Pedagoginen dokumentointi tuottaa materiaalia toiminnan suunnittelmiseen lapsilähtöisesti. (Lue sway klikkaamalla kuvaa, mikäli se ei aukea, klikkaa tästä pdf)
Kulttuuri- ja juhlavuosikellon toteuttaminen toimii myös pedagogisen dokumentoinnin välineenä. Kulttuuri- ja juhlavuosikellon hyödyntäminen mahdollistaa myös huoltajien osallisuuden toteutumisen. (Lue lisää klikkaamalla kuvaa)
Lasten kanssa toteutetut projektit tarjoavat hyvän välineen pedagogisen dokumentoinnin toteuttamiselle. Lasten mielenkiinnonkohteista nouseva projekti mahdollistaa lasten osallisuuden, sitouttaa lapsia ja siihen on helppo yhdistää varhaiskasvatussuunnitelman sisältöjä ja tavoitteita. Syntyvä materiaali ja muut tuotokset, kuten elokuva, toimivat dokumentteina tehtyä toimintaa arvioitaessa ja reflektoitaessa yhdessä lasten, vanhempien ja henkilöstön kesken. Tätä reflektiota on mahdollista hyödyntää seuraavia toimintoja suunniteltaessa. (Lue lisää klikkaamalla kuvaa)
Pedagogista dokumentointia voidaan hyödyntää myös lasten leikkien dokumentoinnissa. Videointi toimii helppona ja kätevänä dokumentointikeinoja ja lasten osallisuus reflektioon on helppo toteuttaa. Videoista voidaan tehdä havaintoja esimerkiksi lasten rooleihin ja lasten välisiin suhteisiin liittyen ja niitä helppo reflektoida yhdessä lasten kanssa. (Lue lisää klikkaamalla kuvaa)
Saduttaminen ja lasten puheen nauhoittaminen ovat hyviä keinoja dokumentoida lapsen puheen tuottamisen taitoja. Nämä mahdollistavat myös lapsen aktiivisen osallistuvan roolin dokumentoinnissa. Tuotettujen dokumenttien avulla lasten kielellisten taitojen seuraaminen onnistuu ja pedagogisen dokumentoinnin keinoin niiden avulla voidaan kehittää toimintaa lasten kielellisiä tarpeita vastaavaksi. Digitaaliset ohjelmat luovat nauhoittamiselle uusia lapsia innostavia ulottuvuuksia. (Lue lisää klikkaamalla kuvaa)
Metsäretken tarkasteleminen pedagogisen dokumentoinnin kannalta
Lapsilta esille nousseen mielenkiinnonkohteen huomioiminen toiminnassa, toteutetun toiminnan dokumentoiminen sekä dokumenttien tarkasteleminen yhdessä lasten kanssa. Kuvia selaamalla, voit tutustua kuinka metsäretken toteutumista on tarkasteltu pedagogisen dokumentoinnin prosessin eri vaiheiden kautta lasten osallisuus huomioiden. (Kuvia voit selata kuvan päälle ilmestyvästä nuolinäppäimestä.)
Kansioon näkyväksi tehty toiminta mahdollistaa lasten osallisuuden ja lasten mukaan ottamisen toiminnan arviointiin ja suunnitteluun.
Aikuisen kanssa yhdessä keskustellen lasten mielenkiinnon kohteet tulevat esille ja henkilöstö voi suunnitella tulevaa toimintaa lapsilähtöisesti.
Pienten ryhmässä lapset voivat selailla muovitaskuihin laitettuja kuvia ja muistella toteutettua toimintaa. (Lue lisää klikkaamalla kuvaa)
Tarinalliset lasten vaalit ja äänestäminen
Osallisuus ja osallisuuden mahdollisuuksien rakentaminen on kiinteä osa pedagogista dokumentointia. Lasten mielipiteiden selvittäminen heitä koskevissa asioissa on tärkeää. Tarinallisuus ja leikki ovat lapsille ominaisia tapoja toimia ja oppia, joten niitä voidaan hyödyntää myös lasten mielipiteiden selvittämisessä. Erilaiset lasten palaverit ja kyselyt ovat tuttuja, mutta lapset voivat myös opetella äänestämään yhteisistä asioista.
Metsän eläinten uusi päiväkoti
Uuden päiväkodin välineiden hankintaan ja valintaan haluttiin ottaa mukaan lasten mielipiteet. Päätettiin järjestää vaalit, joissa jokainen päiväkodin lapsi voisi äänestää itselle tärkeitä välinettä.
Vaalit toteutettiin nukketeatterin avulla. Tarinassa hahmot esittelivät erilaisia välineitä ja mitä niillä voi tehdä. Esityksessä käytettiin kuvatukea asioiden havainnollistamiseen.
Nukketeatterin lopuksi, jokainen lapsi sai viedä legopalikan sille hahmolle, jonka ehdotusta hän kannatti. Lopuksi äänet laskettiin yhdessä lasten kanssa. Nukketeatteri esitettiin päiväkodin kaikille ryhmille, myös pienille ja osa heistä pystyi tuomaan oman mielipiteensä esille. Vaalien tulos annettiin tiedoksi päiväkodin johtajalle."
Perhepäivähoito ja pedagoginen dokumentointi
"Perhepäivähoitajan työn keskiössä on pedagoginen toiminta, joka rakentuu laadukkaasta vuorovaikutuksesta, leikistä, kohtaamisesta ja yhteisestä osallisuudesta, perushoidon pedagogiikasta sekä monipuolisesta oppimisen, tekemisen ja kokemisen mahdollisuuksista ja hetkiin tarttumisen hienoudesta.” (Oph 2022.)
Tarinallinen leikki tarjoaa välineen pedagogiselle dokumentoinnille
Tarinallinen leikki mukailee pedagogisen dokumentoinnin prosessia
Leikki pohjautuu havannointiin ja lasten aloitteisiin
Vasu- ja Leops-sisältöjen ja tavoitteiden sitominen tarinallisen leikin kokonaisuuteen on luontevaa
Leikkitilanteiden dokumentointi tarjoaa henkilöstölle arvokasta tietoa esim. lasten osaamisesta ja mielenkiinnonkohteista sekä siitä millaisia sisältöjä pedagogiselle toiminnalle on tarkoituksen mukaista suunnitella
Tarinallinen leikki rakentuu oppimisympäristöön, mikä mahdollistaa yhteisen keskustelun leikistä myös jälkikäteen
Lue: Kehittäjäopettaja Millan blogikirjoitus tarinallisesta leikistä ja pedagogisesta dokumentoinnista
Pedagoginen dokumentointi ja tuen arviointi
Pedagoginen dokumentointi toimii keskeisenä työmenetelmä tuen tarpeen havaitsemisen, tuen suunnittelun, toteuttamisen ja arvioinnin välineenä.
Pedagogisen dokumentoinnin toteuttaminen kaikilla tuen tasoilla ja kaikkien ryhmän aikuisten toimesta on lähtökohta inklusiivisen varhaiskasvatuksen toteutumiselle. Kaikkien lasten yhdenvertaisten osallisuuden mahdollisuuksien toteutuminen toiminnassa on tärkeää.
Digitsemppausta pedagogiikkaan -kehittämistoiminnan kanssa yhteistyönä syntyi joulukalenteri.
Joulukalenterista löytyy yksinkertaisia ja helposti lasten kanssa toteutettavia toiminnallisia ideoita. Ideat johdattelevat pedagogisen dokumentoinnin ja digipedagogiikan maailmaan. Mukana on myös hyvinvointiin liittyviä ajatuksia.
Pedagoginen dokumentointi ja ryhmän toiminnan näkyväksi tekeminen
Pedagogista dokumentointia voidaan hyödyntää myös niin oppimisen osa-alueiden kuin laaja-alaisen osaamisen näkyväksi tekemisessä oppimisympäristöön. Dokumenttien avulla voidaan esimerkiksi tehdä näkyväksi se, kuinka paljon lapset arjessa liikkuvat tai ryhmässä luetaan lapsille.
Kun toimintaa dokumentoidaan ja dokumentit tuodaan näkyville, voidaan yhdessä pohtia ja reflektoida sitä, kuinka varhaiskasvatussuunnitelmien tavoitteet toteutuvat sekä suunnitella ja kehittää toimintaa yhteisen arvioinnin pohjalta.
"Pedagoginen dokumentointi näyttäytyy ja toteutuu jokaisessa ryhmässä ja jokaisena toimintavuotena erilailla.
Jokainen lapsiryhmä ja jokaisen lapsen mielenkiinnonkohteet ja tarpeet ovat erilaisia.
Tarvetta vertailulle ei ole.
Pedagogisen dokumentoinnin toteuttamiselle on erilaisia vaihtoehtoja ja ne palvelevat jokaista lapsiryhmää eri tilanteissa.
Keskeistä on oivallus dokumenttien merkityksestä yhteisen reflektion ja toiminnan lapsilähtöisen kehittämisen välineenä sekä oppimisen oivallukset yhteisen matkan aikana."