Digitaalinen tarinankerronta
Digitaalinen tarinankerronta yhdistää tarinankerrontataidon, lasten itseilmaisun ja digitaalisten sovellusten keinot.
Lapset jäsentävät kokemuksiaan ja maailmaansa erilaisten tarinoiden avulla. Tarinoiden kautta lapset oppivat elämästä, arvoista ja tarinat mahdollistavat yhteistä keskustelua, pohtimista ja oivaltamista. Jokainen arkinen tarina on kuulemisen ja tallentamisen arvoinen. Lasten tarinoiden kuunteleminen, niiden tallentaminen ja arvostaminen tukevat lasten itseilmaisun, kielellisten taitojen sekä myös itsetunnon kehittymistä.
Digitaaliset tarinat, kuten sadutuksetkin, tekevät lasten maailmaa, kiinnostuksen kohteita, taitoja, osaamista ja oppimista näkyväksi.
Digitaaliset tarinat, joiden tuottamisessa lapset ovat aktiivisia osallistuja, toimivat pedagogisen dokumentoinnin välineenä lasten sadutuksien ja muiden tuotoksien (piirustukset, askartelut jne.) ohessa.
Digitaalisen tarinankerronnan mahdollisuudet
Digitaaliset tarinat mahdollistavat monipuolisten mediasisältöjen tallentamisen, kuten äänen, kuvien ja videoiden. Ne voivat toimia esimerkiksi merkityksellisten dokumenttien koonnin, projektien tai vaikka koko toimintavuoden dokumentoimisen välineenä.
Digitaalisten tarinoiden koonnissa voit hyödyntää tableletteja. Niiden hyödyntäminen kaikessa pedagogisessa toiminnassa rikastuttaa oppimisympäristöä sekä tukee lasten monilukutaidon ja digitaalisen osaamisen kehittymistä.
Tarinoiden tuottaminen vahvistaa lapsen osallisuutta, luovuutta sekä vahvistaa monilukutaitoa ja digitaalista osaamista.
Tutustessasi sovelluksiin kokeile niitä rohkeasti ja leiki. Jatka leikkimistä ja sovellusten mahdollisuuksien tutkimista yhdessä lasten kanssa. Tutkiminen ja kokeileminen ovat yhtä tärkeää kuin valmis tuotos. Älä myöskään ole liian vaativa itseäsi kohtaan tai pelkää digitaalisessa ympäristössä toimimista.
Lopulta voitte iloita yhdessä loistavista digitaalisista tarinoista.
Digitaalisten tarinoiden tuottamiseen soveltuvia sovelluksia esim.
Kaikki äänittämiseen soveltuvat sovellukset
Video editointiin soveltuvat sovellukset
Scratch jr.
Stop Motion
Clips
Pages
Garage Band
Chatter Kids (toimii loistavasti pienten lasten ensimmäisten sanan tai lauseen pituisten tarinoiden tuottamisessa)
Tarinankerronnan rikastuttaminen:
Kuvat ja erilaiset tarinanopat
Vuorovaikutteinen sadunlukeminen (klikkaamalla Lumodu lukemisesta välilehteä saat lisätietoa)
Haastatteleminen, yhteisten ja omien kertomusten kirjaaminen
Saduttaminen
Erilaiset kielelliset loruleikit
Kuunnelmat
Digitaalinen tarinnankerronta ja pedagoginen dokumentointi
Digitaaliset tarinat mahdollistavat pedagogisen dokumentoinnin toteuttamisen niin yksilö- kuin ryhmätasolla. Tuotettujen sisältöjen tarkasteleminen jälkikäteen ja yhteisen keskustelun pohjalta tehdyt oppimisen oivallukset antavat pohjaa toiminnan kehittämiselle. Esimerkiksi voidaan huomata, mitä lapsi tai lapset sisällyttävät tarinoihinsa tai mitä eivät.
Pidemmällä aikavälillä digitaaliset tarinat kertovat tarinaa toisaalta yksittäisen lapsen oppimista taidoista ja kehityksestä ja tuovat sen näkyviin niin lapselle itselleen, työntekijöille kuin huoltajille. Ja toisaalta kertovat ryhmässä toteutusta toiminnasta, projekteista ja oppimiskokemuksista. Sekä tekevät toteutettua toimintaa näkyväksi.
Polku Tarinaan
Polku Tarinaan -materiaalia on helppo hyödyntää digitaalisen tarinankerronnan välineenä. Kuvien avulla voidaan toteuttaa esimerkiksi erilaisia äänimaisemia tai lähteä kuvien ja tarinoiden innoittamana metsään harjoittelemaan kuvaamista. Polku Tarinaan -materiaalin ovat tuottaneet yhteistyössä Vantaan kaupunki, Tuusulan kunta sekä kolme hanketta: Tuusulan Eino & Leino -lukuhanke (Opetus- ja kulttuuriministeriö), Vantaan Lukunen - Lumoudu lukemisesta (Opetus- ja kulttuuriministeriö) sekä Vantaan Kokeellinen oppimisympäristö goes metsä (Opetushallitus).
Lähteet: kts. Lähteitä, vinkkejä ja linkkejä