Pedagoginen dokumentointi

Pedagoginen dokumentointi on varhaiskasvatuksen suunnittelun, toteuttamisen, arvioimisen ja kehittämisen keskeinen työmenetelmä. Se tuottaa tietoa yksittäisen lapsen ja koko lapsiryhmän kehittymisestä, oppimisesta, ajattelusta ja mielenkiinnonkohteista.

Pedagoginen dokumentointi on jatkuva prosessi. Havainnoinnin, dokumenttien ja niiden vuorovaikutuksellisen tulkinnan avulla tarkastellaan, arvioidaan ja muodostetaan ymmärrystä toteutettavasta toiminnasta. Pedagoginen dokumentointi on osa opettajan ja ryhmän muun henkilöstön työtä. Osa dokumentoinnista voi olla vain henkilöstön ammatilliseen käyttöön tarkoitettua.

Pedagogisessa dokumentoinnissa eri tavoin tuotettuja dokumentteja reflektoidaan ja arvioidaan yhdessä lasten ja huoltajien kanssa. Reflektiota käytetään apuna uutta toimintaa suunniteltaessa. Pedagoginen dokumentointi avaa ymmärrystä, mistä sisällöt toteutettavalle toiminnalle nousevat. 

Pedagogisen dokumentoinnin kautta tuotettu tieto auttaa muokkaamaan myös oppimisympäristöä ja käytössä olevia työtapoja. Pedagogisen dokumentoinnin avulla näkyväksi tehty toiminta luo huoltajille mahdollisuuksia osallisuuteen.

Pedagoginen dokumentointi ohjaa

Pedagogisen dokumentoinnin keskeiset työvälineet ovat

Mahdollisuuksia pedagogiselle dokumentoinnille luovat

Pedagoginen keskustelu ja pedagogisen dokumentoinnin hyödyntäminen keskeisenä toiminnan kehittämisen, arvioinnin ja suunnittelun menetelmänä lisää varhaiskasvatuksen laatua ja osallisuutta. Samalla toimintakulttuuri kehittyy ja lapsilähtöisyys lisääntyy. 

Lähteet:  kts. Lähteitä, vinkkejä ja linkkejä