Osallisuus ja
pedagoginen dokumentointi

Pedagogisessa dokumentoinnissa osallisuudella on keskeinen merkitys. Osallisuutta voidaan tarkastalla kolmesta näkökulmasta käsin; henkilöstön, huoltajien ja lapsen. 

Henkilöstön vastuulla on huolehtia osallisuuden toteutumisesta ja luoda osallisuudelle mahdollisuuksia. Osallisuus voi totetua pedagogisen dokumentoinnin prosessin erivaiheissa. Lapset ja huoltajat voivat esimerkiksi esittää kysymyksiä, toimia dokumenttien tuottajina tai olla mukana reflektoimassa dokumentteja sekä suunnittelemassa, arvioimassa ja kehittämässä toimintaa. Toimitaan ja opitaan yhdessä vuorovaikutuksessa.

Lasten ja huoltajien osallisuus

Niin lasten kuin huoltajienkin osallisuuden toteutumisen mahdollisuuksien rakentaminen on tärkeää. Osallisuus parantaa vuorovaikutusta, lisää yhteisöllisyyttä sekä tukee lapsen oppimista ja hyvinvointia. Tärkeimmät osallisuuden toteutumisen foorumit ovat lapsen vasu/leops -keskustelut sekä erilaiset huoltajien tilaisuudet/vanhempainillat. Mitä pienemmästä lapsesta on kysymys, sitä enemmän korostuu huoltajien ja työntekijöiden havainnot ja ymmärrys lapsen tarpeista, mielenkiinnonkohteista ja tuen tarpeesta. 

Osallisuuden näkyväksi tekeminen

Erilaiset projektiseinät mahdollistavat pedagogisen dokumentoinnin ja osallisuuden näkyväksi tekemisen. Projektin aloitusvaiheessa kirjataan konkreettisesti näkyville niin lasten kuin huoltajien esilletuomia ajatuksia, ehdotuksia ja näkemyksiä aiheesta. Projektiseinälle voidaan tämän jälkeen tuoda näkyväksi erilaisin dokumentein, millaista työskentelyä arjessa aiheen ympärillä on toteutettu. Dokumentteina voivat toimia niin lasten tekemät askartelut, valokuvat kuin erilaiset digitaaliset sisällötkin. Koska pedagoginen dokumentointi on jatkuva prosessi ja siihen kuuluu erottomattomasti myös yhteinen reflektio. Reflektio voidaan myös kirjata näkyväksi projektiseinän yhteyteen.  Reflektiota voi syntyä niin lasten kanssa, huoltajien kanssa haku- ja noutotilanteissa kuin myös tiimipalavereissa. 

Näkökulmia lasten osallisuudesta pilottipäiväkodeissa käydyistä keskusteluista ja lähteistä:

Lähteet:  kts. Lähteitä, vinkkejä ja linkkejä