8.5 Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut

8.5 Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut

Oppilaitokset tekevät aktiivisesti yhteistyötä nuoriso- ja liikuntapalveluiden kanssa. He järjestävät oppilaille vapaa-ajan toimintaa koulupäivien jälkeen sekä loma-aikoina ja osallistuvat oppilaitosten toimintaan koulupäivän aikana.

Etsivä nuorisotyö

Etsivän nuorisotyö tarjoaa tukea alle 29-vuotiaille nuorille. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja auttaa häntä sellaisten palvelujen ja muun tuen piiriin, joilla edistetään hänen kasvuaan, itsenäistymistään, osallisuuttaan yhteiskuntaan ja muuta elämänhallintaansa sekä pääsyään koulutukseen ja työmarkkinoille (Nuorisolaki 1285/2016).

Etsivän nuorisotyöntekijän antama tuki perustuu ensisijaisesti vapaaehtoisuuteen ja tukea annetaan ensisijaisesti asioihin, jotka nuori määrittelee tarpeelliseksi. Etsivä nuorisotyö voidaan aloittaa nuoren omasta pyynnöstä tai muun tahon luovuttamien tietojen perusteella. Etsivällä nuorisotyöllä on käytössä yhteysetsivaan.fi-sivusto, jonka kautta apua tarvitseva nuori on helppo ilmoittaa alueen etsivälle nuorisotyöntekijälle.

Etsivän nuorisotyöntekijän kanssa voi miettiä esimerkiksi:

·                ihan tavallisia arjen tilanteita ja tekemisiä

·                ihmissuhteita, sosiaalista elämää, vapaa-aikaa ja harrastuksia

·                terveyttä, jaksamista ja mielen hyvinvointia

·                opiskelupaikkoja ja työpaikkoja tai mahdollisuuksia kuntoutukseen

·                raha-asioita, toimeentuloa, tukien ja etuuksien (esim. Kela) hakemista

·                työttömäksi ilmoittautumista, TE-toimiston tai työllisyyspalvelujen kanssa asiointia

 

Ilmoitusvelvollisuus etsivään nuorisotyöhön

Koulutuksen järjestäjän on luovutettava tiedot yli 18-vuotiaasta nuoresta, joka keskeyttää opinnot ammatillisessa koulutuksessa tai lukiokoulutuksessa

Puolustusvoimien ja siviilipalveluskeskuksen on luovutettava tiedot nuoresta, joka vapautetaan varusmies- tai siviilipalveluksesta palveluskelpoisuuden puuttumisen takia tai joka keskeyttää palveluksen

Lisäksi opetuksen järjestäjä voi luovuttaa tiedot perusopetuksen päättäneestä oppivelvollisesta nuoresta, joka ei ole sijoittunut perusopetuksen jälkeisiin opintoihin. Samaten koulutuksen järjestäjä voi luovuttaa tiedot opinnot keskeyttävästä oppivelvollisesta nuoresta.

Ryhmäytyspäivät

Nuorisopalvelut järjestävät yhteistyössä seurakunnan kanssa ryhmäytyspäivät syyslukukauden alussa Uudenkaupungin yhtenäiskoulussa uusille 7.-luokkalaisille ja Kalannin koulussa 7.-9-luokkalaisille. Päivän tavoitteena on heti kouluvuoden aluksi rakentaa luokkahenkeä. Tarvittaessa koululuokat voivat pyytää nuorisopalveluilta jatkoryhmäytyspäivää luokalle.

Muu toiminta kouluilla ja oppilaitoksissa

Nuorisopalvelut tekevät koulunuorisotyötä pääasiassa yläkouluilla sekä 2. asteella, kuitenkin tarpeen mukaisesti resurssien kohdentamista koko ajan arvioiden. Koulunuorisotyön tavoitteena on muun muassa nuorten hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisääminen, ehkäisevä päihdetyö sekä syrjäytymisen ehkäisy. Menetelmät räätälöidään aina koulukohtaisesti ja nuorten tarpeiden mukaisesti.

Yläkoulujen kanssa järjestetään välkkätoimintaa, jossa nuorisotyöntekijät ovat läsnä koulujen arjessa ja järjestämässä pitkille välitunneille ohjattua toimintaa. Lisäksi nuorisopalvelut osallistuvat molempien yläkoulujen yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään, jossa myössuunnitellaan vuoden aikana erilaisia hyvinvointia lisääviä asioita kouluarkeen.

Uudenkaupungin Lukion ja Uudenkaupungin ammattiopisto Novidan kanssa yhteistyö on tiivistä ja toimivia yhteistyön tapoja on monia. Nuorisopalvelut osallistuvat mm. koulujen alkaessa ryhmäytysviikkoon ja erilaisiin vuoden aikana tapahtuviin teemapäiviin. Etsivät ovat läsnä monissa verkostopalavereissa 2.asteella. Etsivät nuorisotyöntekijät käyvät lukiossa ja Novidassa kerran viikossa pidemmän, ruokailuihin osuvan välitunnin ajan.

Liikuntapalvelut

Liikuntapalveluiden kanssa oppilaitokset tekevät yhteistyötä muun koulun liikuntasalien käytön ja hankintojen puitteissa. #UkiLiikkuu-liikunnan edistämisen työryhmän alaryhmänä toimii oppilaitosten ja liikuntapalveluiden oma liikkumisen edistämisen työryhmä #KoulutLiikkuu. Tämän yhteistyöryhmän tavoitteena on lisätä oppilaitosten ja liikuntapalveluiden sekä kolmannen sektorin välistä yhteistyötä ja sitä kautta edistää lasten ja nuorten liikkumista niin koulupäivän aikana kuin vapaa-ajallakin.