3.4 Päihteiden käytön ehkäiseminen ja käyttöön puuttuminen

3.4 Päihteiden käytön ehkäiseminen ja käyttöön puuttuminen

Ehkäisevä päihdetyö on oppilaitosten arjessa toteutettavaa suunnitelmallista työtä, jota toteuttaa oppilaitoksen henkilökunta yhteistyössä oppilaiden sekä huoltajien kanssa. Tämän lisäksi oppilaitosten ulkopuolisia toimijoita voidaan hyödyntää opetuksen täydentäjinä. Pääpaino tulee olla oppilaitoksen oman toiminnan varassa. Ehkäisevä päihdetyö pohjautuu tietoon oppilaiden ja yhteisön hyvinvoinnista. Tietoa kerätään säännöllisesti muun muassa kouluterveyskyselyn, TEA-tiedonkeruun, laajojen terveystarkastusten yhteenvetojen, oppilaitosten terveellisyyden ja turvallisuuden tarkastusten, oppilaitosten teettämien omien kyselyiden, yhteistyötahojen näkemyksen, henkilökunnalta, huoltajilta ja oppilailta saatavan tiedon avulla.

 

Vaikka varsinainen päihdekasvatus oppilaitoksissa mielletään usein aloitettavaksi oppilaan ollessa keskimäärin kolmannella luokalla, pohjatyötä päihteidenkäytön ehkäisemiseksi tehdään siitä hetkestä alkaen, kun lapsi ensimmäisen kerran on osana ryhmää. Työ jatkuu aina toiselle asteella saakka. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen turva- ja tunnetaitokasvatus, sosiaalisten taitojen opettelu sekä terveiden elintapojen käsittely ikätasoisesti tukevat oppilaan tervettä kasvua ja itsetuntoa. Kaikenikäisille oppilaille ryhmään kuulumisella ja hyväksytyksi tulemisella ikätovereiden joukossa on suuri merkitys. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettelu kehittää oppilaiden kykyä toimia toisten ja oman itsensä kanssa. Nämä taidot ovat perusedellytys sosiaalisille suhteille ja ryhmässä pärjäämiselle. Hyvät tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat myös yksi päihteiden käytöltä myöhemmin suojaava tekijä.

 

Nykytiedon mukaan päihteiden vaaroista valistamisen sijaan toimiva päihdekasvatus sisältää mm. seuraavia tavoitteita ja teemoja:

      ·       tiedon tarjoaminen ikätasoisesti päihteistä ja niiden vaikutuksista

·    tiedon tarjoaminen riippuvuuden kehittymisestä (myös toiminnalliset riippuvuudet)

·    elämäntaitoja ja arvoja käsittelevä keskustelu

·    terveen kasvun ja kehityksen tukeminen

·    kieltäytymisen ja sosiaalisen paineensietokyvyn opetteleminen

·    päihteettömien toimintatapojen esille nostaminen ja niiden lisääminen

·    suojaavien tekijöiden vahvistaminen ja riskitekijöiden ehkäiseminen (ks. Päihde- ja pelikasvatus oppilaitoksissa -opas, s. 27).

·    vertaistoiminta ja osallisuus

 

Yksittäisillä oppilaitoksilla ja opettajilla on vapaus toteuttaa ehkäisevää päihdetyötä parhaaksi katsomallaan tavalla. Aluehallintoviraston julkaisun 85/2020 Päihde- ja pelikasvatus oppilaitoksissa -opas suunnitelmien tekoon ja varhaiseen tunnistamiseen tuella oppilaitosten on mahdollista suunnitella omaan yksikköönsä soveltuva kokonaisuus ehkäisevään päihdetyöhön eri luokka-asteille sekä oppiaineisiin. Oppaassa määritellään päihteiden käytön ja pelihaittojen ehkäisyn tavoitteet eri luokka-asteille sekä käytännön toteutus (s. 31-35). Päihdekasvatuksen vaikuttavuutta lisäävät toisto, riittävä kesto, intensiivisyys ja vuorovaikutteisuus. Yhdensuuntaisen esitelmöinnin sijaan opetuksen keskusteleva tyyli ja oppilaiden osallistaminen toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen ovat osoittautuneet hyviksi toimintatavoiksi.

 

Jos oppilaitoksen henkilökunnalla tai esimerkiksi huoltajalla herää huoli oppilaasta, on tunne hyvä ottaa aina tosissaan. Useinkaan huoli ei synny ilman todellista syytä. Huoli kannattaa ottaa esille ja puheeksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa niin oppilaan kuin alaikäisen kohdalla myös huoltajien kanssa. Ennen huolen puheeksi ottamista on mahdollista myös konsultoida asiassa oppilaitoksen opiskeluhuoltohenkilöstöä. Puheeksi ottamisen tarkoituksena on avun ja tuen tarjoaminen. Myös oppilaita tulee kannustaa kertomaan aikuiselle mahdollisesta huolesta kaverin päihteiden käyttöön tai liialliseen pelaamiseen liittyen, jotta asiaan voidaan puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

 

Perusopetuslaki 29 § sekä lukiolaki 40 § määrittelevät oppilaan oikeuden turvalliseen opiskeluympäristöön. Oppilaitokseen ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen, ja jonka hallussa pidolle ei ole hyväksyttävää syytä. Pykälä velvoittaa myös laatimaan oppilaitoksille järjestyssäännöt.

 

Lainsäädäntö määrittelee rehtorin ja opettajan oikeuksista ja velvollisuuksista tilanteissa, joissa epäillään oppilaalla olevan jokin esine tai aine, joiden hallussapitoon ei ole hyväksyttävää syytä. Perusopetuslain 36 d §:ssä sekä lukiolain 45§:ssä määritellään rehtorin ja opettajan oikeuksista ottaa haltuun kiellettyjä esineitä tai aineita. Oikeus tarkastaa oppilaan tavarat sekä haltuun ottamisen ja tarkistamisen periaatteet on määritelty tarkemmin perusopetuslain pykälissä 36e ja 36f sekä lukiolain pykälissä 46 ja 47. Haltuun otettujen esineiden tai aineiden luovuttamisesta ja hävittämisestä säädetään em. lakien pykälissä 36g ja 48.

 

Jos oppilaan hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttävät lastensuojelun tarpeen selvittämistä, velvoittaa lastensuojelulain 25§ kaikkia opetustoimen, sosiaali- ja terveydenhuollon, nuorisotoimen ja seurakunnan työntekijöitä tekemään viipymättä ja salassapitosäännösten estämättä lastensuojeluilmoituksen kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle. Ennen lastensuojeluilmoituksen tekemistä on mahdollista konsultoida lastensuojeluilmoituksen aiheellisuudesta oppilaan nimeä mainitsematta lastensuojelun sosiaalityöntekijää. Vastuuta lastensuojeluilmoituksen tekemisestä ei voi delegoida.

 

Laissa on täydellinen huumausaineita koskeva kielto. Jos epäillään huumeidenkäyttöä, otetaan aina yhteyttä poliisiin ja alaikäisen kohdalla myös lastensuojeluun. Täysi-ikäinen oppilas ei kuulu lastensuojelutoimenpiteiden alaisuuteen. Oppilaan täysi-ikäisyys ei kuitenkaan vapauta esimerkiksi oppilaitosta ja opiskeluhuoltoa vastuusta työskennellä oppilaan terveyttä edistävästi. Kun epäillään, että joku oppilaitoksissa on myynyt/välittänyt päihteitä tai nikotiinituotteita alaikäiselle, otetaan yhteyttä poliisiin. Poliisin tehtävänä on tutkia, onko asiassa tapahtunut rikosta.

 

Liitteissä on aluehallintaviraston päihdekasvatussuunnitelma kokonaisuudessaan: Päihde- ja pelikasvatus oppilaitoksissa - opas suunnitelmien tekoon ja varhaiseen tunnistamiseen.

Alla oleva kuvake on linkki oppaaseen Päihde- ja pelikasvatus oppilaitoksissa.

Päihde- ja pelikasvatus oppilaitoksissa - AVI.pdf