13.10 Pyhämaan koulu ja esiopetus
13.10 Pyhämaan koulu ja esiopetus
Käytettävissä olevat oppilashuollolliset palvelut sekä palveluiden kokonaistarve
Pyhämaan koulussa on 22 opiskelijaa/oppilasta/esikoululaista (jatkossa oppilas) ja 3 kasvattajaa. Oppilaiden tukena yksikön käytettävissä on lisäksi
- kouluterveydenhoitaja n.kerran kuussa aiemmin ilmoittamanaan päivänä.
- koululääkäri erikseen sovittuina tarkastuspäivinä tai kouluterveydenhoitajan kautta erikseen sovittaessa
- koulukuraattori paikalla koululla joka toinen viikko tiistaisin
- koulupsykologia ei ole, tarvittaessa yhteistyötä Yhtenäiskoulun koulupsykologin kanssa
Yksikkömme erityispiirteitä: Pyhämaan koulussa käy erityisopettaja yhtenä päivänä viikossa 6h. Koulussa on oppilaita 22, joista yksi on tehostetussa tuessa ja yksi erityisessä tuessa. Pyhämaan koulu on Uudenkaupungin pienin koulu, ja se sijaitsee saaristossa, kauimpana Uudenkaupungin keskusta-alueesta.
Yhteisöllisen oppilashuollon toimintatavat
Koulukohtainen yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä/hyvis kokoontuu säännöllisesti lukuvuoden aikana. Rehtori kutsuu hyviksen koolle n. viisi kertaa lukuvuoden aikana. Ryhmään kuuluvat rehtori, luokanopettajat, koulunkäynninohjaaja, koulukuraattori, kouluterveydenhoitaja, oppilaskunnan edustaja ja vanhempaintoimikunnan edustaja. Koollekutsujana toimii rehtori. Kokousmuistiot ovat julkisia ja nähtävillä työntekijöille, oppilaille ja huoltajille wilman pysyvissä tiedotteissa.
Ryhmän yleisistä toimintatavoista ja tavoitteista voi lukea kaupungin yhteisöllisen hyvinvointityön vuosikellosta. Näiden teemojen lisäksi yksikössämme erityisen tärkeitä toistuvia tapoja ja teemoja ovat yhteisten tapahtumien suunnitteleminen, yhteisöllisyys ja koulun yleiset toimintatavat.
Yhteisöllistä oppilashuoltoa ja hyvinvointia edistävää työtä tehdään yksikkömme arjessa jatkuvasti. Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän/hyviksen toiminnan lisäksi hyvinvointityötä tukevat yksikkömme yhteisesti sovitut säännöt ja toimintamallit. Alla lueteltu näistä tärkeimpiä.
- Järjestyssäännöt ovat luettavissa Wilmassa ja niitä päivittävät koulun henkilökunta yhdessä oppilaskunnan kanssa.
- Koulukuljetuksiin liittyvä ohjeistuksemme on luettavissa kaupungin nettisivuilta.
- Poissaoloihin puutumme kaupungin yhteisen poissaoloihin puuttumisen mallin mukaisesti (30h, 50h, 100h). Poissaolojen seuranta ja niihin reagoiminen on luokanopettajan vastuulla.
- Päihteiden (tupakkatuotteet, alkoholi, huumaavat aineet) käyttöön puuttumisesta ja käytön ennaltaehkäisystä olemme sopineet seuraavaa: puuttuminen mahdolliseen päihteiden käyttöön on koko koulun henkilökunnan tehtävä.
- Kiusaamiseen, häirintään ja väkivaltaan puutumme heti asian tullessa tietoon. Pienen oppilasmäärän vuoksi jokainen oppilas on aikuisille tuttu, joten puuttuminen on luontevaa ja välitöntä. Lisäksi koulussamme tuetaan someturvan käyttöä.
- Tapaturmia ennaltaehkäisemme terveellisyyden ja turvallisuuden tarkastusten lisäksi henkilökunnan vuosittaisella turvakävelyllä ja koko koulun yhteisellä poistumisharjoituksella. (esim. poistumisharjoitukset, ym.). Ohjeet kriisi- ja vaaratilanteiden varalta löytyvät opettajanhuoneen kaapista. Ohjeet on käyty henkilöstöpalaverissa läpi lukuvuoden alussa. Ensi sijassa turvallisuudesta yksikössä vastaa rehtori ja hänen ollessaan estynyt luokanopettaja/vararehtori.
Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
Yksilökohtaisen opiskeluhuollon yleiset periaatteet on esitelty opiskeluhuoltosuunnitelman luvussa neljä. Yksikössämme on sovittu näiden toimintatapojen tarkentamiseksi, että kaikki toimintaohjeet yksilökohtaisen oppilashuoltoryhmän kokoamiseen löytyvät Pyhämaan koulun yhteisestä drive-kansiosta. Sieltä löytyvät myös tyhjät lupalomakkeet sekä tukimateriaalia opettajalle. Oppilashuoltokertomukset tulostetaan ja säilötään kansliaan niin, että päällä lukee nimet, joilla on lukuoikeus muistioon. Lisäksi muistiot löytyvät Wilmasta ja ovat vain asianosaisille nähtävissä.
Monialainen yhteistyö yhteisöllisessä ja yksilökohtaisessa oppilashuollossa
Yksikkömme oman henkilökunnan ja oppilaiden lisäksi yhteisöllisessä ja yksilökohtaisessa oppilashuoltotyössä on paljon tärkeitä toimijoita. Tärkein yhteistyötaho ovat oppilaiden kotiväki. Yhteisistä toimintatavoista keskustellaan kotien kanssa koulun yhteisessä vanhempainillassa, oppilaskohtaisissa vanhempaintapaamisissa sekä päivittäisessä yhteistyössä esimerkiksi Wilman välityksellä. Yhteistyö vanhempaintoimikunnan kanssa on myös säännöllistä ja vanhempaintoimikunnan edustaja osallistuu yhteisöllisiin oppilashuoltokokouksiin. Vanhempaintoimikunta järjestää oppilaille retkiä ja muistavat heitä erilaisilla kevät/joulumuistamisilla. Huoltajat voivat lukea hyviksen kokousmuistiot Wilman tiedotteista. Tiedotteiden kautta huoltajille tiedotetaan myös muita tärkeitä asioita, kuten oppilashuoltohenkilökunnan yhteystiedot.
Kotien lisäksi yhteistyötä tehdään esimerkiksi kaupungin omien palveluiden sekä hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa. Tärkeimpiä toimijoita on esitelty opiskeluhuoltosuunnitelman luvussa kahdeksan. Omassa yksikössämme tärkeimpiä yhteistyötahoja ovat esimerkiksi seurakunta ja tarpeen tullen kasvatus- ja perheneuvolan kautta sosiaalityöntekijä.
Yhteisöllisen ja yksilökohtaisen opiskeluhuollon koulukohtainen toteutus, kehittämistyö ja seuranta
Yksikön yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä/hyvis auttaa lukuvuosittain rehtoria arvioimaan toimintatapoja sekä antaa kehitysehdotuksia toiminnan kehittämiseksi. Tähän työhön osallistetaan myös koko työyhteisö, oppilaat ja huoltajat osana yhteisöllistä oppilashuoltopalavereita. Yksiköiden tukena kehittämistyössä ovat yhteistyötahojen lisäksi seurannasta vastaavat toimijat kasvun ja oppimisen palveluiden hallinnossa (ensisijassa opetustoimenjohtaja) sekä päättäjissä (kuten kasvun ja oppimisen lautakunta).