3.6 Kriisisuunnitelmat

3.6 Kriisisuunnitelmat

Kaikissa Uudenkaupungin opetusyksiköissä tulee toimia yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä ja/tai muu erikseen nimetty kriisiryhmä, jonka yksikön johtaja tai rehtori kutsuu koolle kriisitilanteissa. Jokaisessa yksikössä tulee olla omat yksikkökohtaiset kriisisuunnitelmat. Kriisisuunnitelma tarkoittaa etukäteen valmisteltua toimintamallia, jonka avulla voidaan vakavan kriisitilanteen sattuessa toimia.

 

Opetushallitus on määrittänyt yksikön kriisiryhmän tehtäviksi esimerkiksi seuraavat asiat:

 

Ennalta arvaamattomissa kriisitilanteissa koetut tunteet voivat olla yllättäviä; hämmennystä, avuttomuutta, pelkoa tai paniikkia. Asiallinen tieto ja oikea toiminta rauhoittavat niin oppilaita kuin henkilökuntaakin. Tavoitteena on, että yllättävän tapahtuman jälkeen oppilaiden ja oppilaitoksen henkilökunnan toimintakyky säilyy ja elämä oppilaitosyhteisössä palautuu normaaliksi.

 

Kriisitilanteiden (oppilaan tai oppilaitoksen työntekijän kuolema, itsemurha, vakava onnettomuus, vakava väkivalta tai fyysisen vahingoittumisen uhka) hallinta edellyttää etukäteen sovittua toimintamallia. Ilman asianmukaista käsittelyä kriisitilanteet voivat haitata oppilaitosyhteisön toimintakykyä pitkään.


Oppilaitokset huolehtivat omien kriisisuunnitelmien päivittämisestä vuosittain. Lisää ohjeistusta kunnan opetussuunnitelman liitteessä Kriisisuunnitelma.