1 Oppilas- ja opiskeluhuolto Uudenkaupungin esi- ja perusopetuksessa sekä lukiossa

1 Oppilas- ja opiskeluhuolto Uudenkaupungin esi- ja perusopetuksessa sekä lukiossa

Lakisääteinen opiskeluhuolto on osa esi- ja perusopetuksen sekä lukion yksiköiden toimintaa. Opiskeluhuollon monialaista yhteistyötä määrittelee oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013).  Opiskeluhuoltoon sisältyvät esi- ja perusopetuksessa opetuksen järjestäjän hyväksymä opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto sekä opiskeluhuollon palvelut, jotka ovat terveydenhuoltolaissa määritelty kouluterveydenhuolto sekä lastensuojelulaissa määritelty koulunkäynnin tukeminen. Toisella asteella oppilas- ja opiskelijahuoltolaki sekä terveydenhuoltolaki määrittävät opiskeluhuoltoa yhdessä opetushallituksen määräyksen (285–2018) kanssa.

 

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki on astunut esi- ja perusopetuksessa perusopetuslain ja toisella asteella lukiolain rinnalle. Arjen toiminnassa on tärkeää ottaa huomioon, milloin toimitaan opetuksen järjestämistä määrittelevän lain mukaan ja milloin opiskeluhuollollisen lain mukaan. Suurinta osaa esi- ja perusopetuksen toimintaa säätelee edelleen perusopetuslaki, toisella asteella lukiolaki. Tämä opiskeluhuoltosuunnitelma on perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luku 8. Tätä suunnitelmaa sovelletaan esiopetuksesta toiselle asteelle saakka oppilaiden yhdenvertaisuuden ja kaikille yhteisen toimintakulttuurin mahdollistamiseksi.

 

Suunnitelman lähteinä on käytetty oppilas- ja opiskelijahuoltolakia, perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita, lukion opetussuunnitelman perusteita sekä opetushallituksen määräystä opiskeluhuollon keskeisistä periaatteista ja tavoitteista. Suunnitelma pyritään aina laatimaan yhteistyössä paikallisten kasvatus- ja opetustoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen asiantuntijoiden kesken. Opiskeluhuoltosuunnitelman päivitykset lähetetään aina tarkistettavaksi asiantuntijoille, jotka edustavat riittävää monialaisuutta opiskeluhuollollisesta näkökulmasta.

 

Selkeyden vuoksi suunnitelmassa käytössä olevia käsitteitä on yhtenäistetty. Tässä suunnitelmassa kaikista eri asteen kouluista ja oppilaitoksista käytetään termejä oppilaitos ja yksikkö, ja kaikista oppilaista ja opiskelijoista termiä oppilas. Kaikesta oppilas- ja opiskeluhuollosta käytetään käsitettä opiskeluhuolto. Käsitteellä yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä tarkoitetaan kaikkia niitä yksiköissä toimivia ryhmiä, jotka tekevät yhteisöllistä hyvinvointityötä.

 

Uudenkaupungin kuntatasoiseen opiskeluhuoltosuunnitelmaan on sisällytetty yksiköiden toimintakuvaukset. Näitä tulee tehdä yhteistyössä henkilöstön, oppilaiden ja huoltajien kanssa siten, että kaikki osapuolet tulevat suunnittelutyössä kuulluksi ja otetuksi huomioon parhaalla mahdollisella tavalla. Tärkeää on, että yksiköiden omissa suunnitelmaosuuksissa näkyy yksikön oma opiskeluhuollollinen järjestäytyminen ja yhteisön hyvinvointiin liittyvä (kehittämis-)työ tavoitteineen. Suunnittelutyö voi tapahtua esimerkiksi yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä. Suunnitelmat pidetään mahdollisuuksien mukaan jatkuvasti ajan tasalla ja tarkastetaan vuosittain. 

 

Oppilas on esiopetuksesta toiselle asteelle saakka oikeutettu maksuttomaan opiskeluhuoltoon, jolla tuetaan ja edistetään hänen psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointiaan esiopetus- ja oppilaitosyhteisössä. Opiskeluhuollollinen työ ja arjen huolenpito ei kuulu vain opiskeluhuollon toimijoille ja siitä vastaaville viranomaisille, vaan se kuuluu kaikille esiopetus- ja oppilaitosyhteisössä työskenteleville. Opiskeluhuoltoa esiopetuksessa ja oppilaitoksissa tehdään yhteisöllisenä ja yksilökohtaisena työnä, jossa tärkeimpinä tavoitteina ovat oppilaan yleiseen hyvinvointiin liittyvä ennaltaehkäisevä toiminta sekä varhainen puuttuminen. Työn pääpaino tulee olla yhteisöllisessä työssä ja sitä tehdään monialaisessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Työtä tehdään opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kesken ja sen keskiössä on aina oppilas sekä hänen perheensä. Opiskeluhuoltotyössä toimitaan luottamuksella oppilasta ja hänen huoltajiaan kunnioittaen sekä heidän osallisuuttaan tukien. Opiskeluhuollollista työtä ohjaavat tiedonsaantia ja salassapitoa määrittävät lakisäädökset.

 

Uudenkaupungin esiopetusyksiköissä ja oppilaitoksissa opiskeluhuolto ja siihen liittyvät palvelut kuuluvat tärkeänä osana arjen toimintaan. Opiskeluhuoltopalveluiden on oltava helposti saatavilla. Tavoitteet nivoutuvat yhteen opetussuunnitelman ja tutkinnon perusteiden määrittelemien tavoitteiden kanssa siten, että tärkeimpänä on aina luoda oppilaalle terve ja turvallinen oppimisympäristö sekä edistää hänen yleistä hyvinvointiaan, jotta hänellä on parhaat mahdolliset edellytykset kasvamiselle, kehittymiselle ja oppimiselle. Liikkeelle lähdetään oppilaan tarpeista ja toimitaan hänestä huolehtien sekä häntä arvostaen ja kuunnellen. Tavoitteena on myös opettajien opiskeluhuollolliseen havainnointiin liittyvien valmiuksien lisääminen ja selkeiden mallien luominen pienienkin huolien eteenpäin viemiseksi. Työaikaa tulee käyttää vähintään yhtä paljon ennaltaehkäisevään, yhteisölliseen toimintaan kuin ongelmien ratkaisemiseenkin.

 

Uudessakaupungissa pyritään tuen saatavuuden ja toimintatapojen yhdenmukaisuuteen sekä kaupungin sisäisen yhteistyön kehittämiseen, jotta tiedonkulku ja töiden jakaminen toteutuisi lain puitteissa parhaalla mahdollisella tavalla. Vuoden 2023 alusta opiskeluhuoltopalveluita järjestävä toimija on ollut Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Varhan sisällä Uusikaupunki kuuluu sote-1-alueeseen. Hyvinvointialueen opiskeluhuoltosuunnitelma tulee päivittyessään ohjaamaan myös kuntakohtaisten opiskeluhuoltosuunnitelmien sisältöä.