6.1 Psykologi- ja kuraattoripalvelut

6.1 Psykologi- ja kuraattoripalvelut

Psykologi- ja kuraattoripalveluilla tarkoitetaan oppilas- ja opiskelijahuoltolain tarkoittamaa opiskeluhuollon psykologin ja kuraattorin antamaa oppimisen ja koulunkäynnin tukea ja ohjausta, joilla

1)     edistetään esiopetus- ja oppilaitosyhteisön hyvinvointia sekä yhteistyötä oppilaiden perheiden ja muiden läheisten kanssa

2)     tuetaan oppilaiden oppimista ja hyvinvointia sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia.

 

Koulupsykologiin ja kuraattoriin voivat ottaa yhteyttä oppilas itse, huoltaja tai muu henkilö. Yhteistyö on aina luottamuksellista. Oppilaalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella opiskeluhuollon psykologin tai kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä pyynnöstä. Kiireellisissä tapauksissa tämä mahdollisuus on järjestettävä samana tai seuraavana työpäivänä. Psykologin tai kuraattorin on yhteydenoton perusteella arvioitava, onko asia kiireellinen. Arvio kiireellisyydestä voidaan tehdä puhelimitse. Mikäli oppilaan tai läheisen yhteydenotto on puhtaasti neuvonpidollinen, ohjauksellinen tai keskustelun järjestäminen katsotaan muuten tarpeettomaksi, sitä ei ole välttämätöntä järjestää. Psykologi tai kuraattori arvioi, millaista tukea ja/tai ohjausta oppilas tarvitsee ja ohjaa hänet tarpeen mukaan saamaan muita palveluita tai hoitoa.

 

Kaupunkikohtaiset resurssit kuraattorien ja psykologien osalta tarkennetaan tähän, kun tiedot hyvinvointialueelta saadaan ajantasaisina.

 

Opiskeluhuolto työskentelee oppilaitoksilla oppilaan psyykkisen hyvinvoinnin, kasvun ja kehityksen sekä koulunkäynnin ja oppimisen edistämiseksi ja tukemiseksi yhteistyössä vanhempien, oppilaitosyhteisön ja yhteistyötahojen kanssa. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi silloin, kun oppilaan koulunkäyntiin, oppimiseen, tunne-elämään, mielenterveyteen tai ihmissuhteisiin liittyvät asiat mietityttävät tai huolestuttavat. Työskentelymuotoja ovat mm. asiakastyö (kuten keskustelutuki), vanhempien ohjaus ja neuvonta lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyen, oppilaan oppimisen tuen arviointi ja mahdolliset psykologiset tutkimukset. Opiskeluhuollon työntekijöiden tehtäviin kuuluvat myös yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö oppilaitoksilla, opetushenkilöstön konsultointi, yhteydenpito yhteistyötahojen kanssa sekä tarvittaessa oppilaan ja hänen perheensä ohjaus muiden tutkimus- ja hoitotahojen palveluiden piiriin. Koulupsykologit kuuluvat myös kaupungin kriisiryhmään.

 

Sekä koulupsykologit että koulukuraattorit tekevät oppimisyhteisöön ja yhteistyöhön liittyvää työtä. He tuovat oman asiantuntemuksensa esimerkiksi pohdittaessa yhteisön ja ympäristön turvallisuutta ja hyvinvointia, opiskeluhuollon toimintamallien kehittämistä, kiusaamisen vastaista tai kriisien hoitamista koskevien suunnitelmien tekemistä sekä kodin ja oppilaitoksen välistä tai nivelvaiheeseen sijoittuvaa yhteistyötä järjestettäessä. He ovat tärkeä osa opiskeluhuoltotyön monialaista asiantuntijuutta ja siinä tehtävässä heidän jatkuva oman ammattitaitonsa päivittäminen on oleellinen osa heidän työtään. 

 

Opiskeluhuolto kuuluu koko oppilaitoksen henkilökunnalle ja heidän havaitessaan psykologille tai kuraattoreille kuuluvia oppimisvaikeuksia tai sosiaalisia tai psyykkisiä vaikeuksia, ovat he velvollisia ottamaan yhteyttä koulupsykologiin tai kuraattoriin yhdessä oppilaan kanssa ja ilmoittamaan tästä yhteydenotosta huoltajalle. Tiedon oppilaan avun tarpeesta tulee kulkea mahdollisimman nopeasti, jotta hän saa tarvitsemansa tuen ennen tilanteen muuttumista vakavammaksi. Huolen ja vaikeuksien ilmetessä yhteydenotto koulupsykologiin tai kuraattoriin on tehtävä, vaikka oppilas ei olisi siihen suostuvainen. Silloinkin oppilasta ja hänen huoltajiaan on tiedotettava yhteydenotosta ja antaa yllä säädetyssä määräajassa mahdollisuus keskustella yhteydenoton syistä. Yhteydenottajan on annettava hallussaan olevat tarvittavat tiedot oppilaan tilanteesta, jotta tuen tarve voidaan arvioida (OHL 16§). Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki ei erikseen ole määritellyt yhteydenottoa terveydenhoitajiin, mutta tarkoituksenmukaista on, että oppilaan terveyttä koskevissa asioissa viipymättömän yhteydenoton kohteena voi olla myös kouluterveydenhoitaja.