4.2 Yksilökohtaisen opiskeluhuollon kirjaaminen - oppilashuoltokertomus

4.2 Yksilökohtaisen opiskeluhuollon kirjaaminen - oppilashuoltokertomus

Yksittäistä oppilasta koskevan asian käsittelystä monialaisessa asiantuntijaryhmässä laaditaan oppilashuoltokertomus oppilashallintojärjestelmään Wilmaan oppilas- ja opiskeluhuoltolain mukaisesti (OHL 20§). Ryhmän kokoonkutsuja vastaa, että yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestämiseksi ja toteuttamiseksi välttämättömät tiedot kirjataan oppilashuoltokertomukseen. Myös muut asiantuntijaryhmän jäsenet voivat kirjata kertomukseen tietoonsa tulleita, ryhmän kannalta olennaisia tietoja. Oppilashuoltokertomuksessa ryhmän koollekutsuja pyytää asian käsittelemiseen kyseisellä kokoonpanolla oppilaalta ja/tai huoltajalta suostumuksen ensin suullisesti ja ryhmän kokoontuessa hän pyytää sen vielä kirjallisesti. Kokoonpanon vaihtuessa sovituista syistä, suostumusta ei tarvitse välttämättä pyytää uudelleen, jos asiasta on yhteisesti oppilaan ja/tai huoltajan kanssa asiantuntijapalaverissa sovittu ja asia on kirjattu kertomukseen. Suostumus voidaan kuitenkin antaa vain ryhmässä kulloinkin jäsenenä olevalle henkilölle eikä sitä voi automaattisesti siirtää seuraavalle samaa tehtävää hoitavalle henkilölle. Pitkissä opiskeluhuollollisissa prosesseissa, suostumus tulee pyytää uudestaan vähintään vuosittain.

Opetuksen järjestämiseen ja toteuttamiseen liittyvät asiat kirjataan puolestaan perusopetuslain määrittelemällä tavalla. Opettajan tulee ottaa työssään huomioon, kumman lain puitteissa hän toimii. Tämä tarkoittaa käytännön työssä opiskeluhuollollisten asioiden erottamista opetuksellisista asioista.

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukainen kirjaamisvelvoite koskee monialaisen asiantuntijaryhmän toimintaa ja ryhmässä päätettyjen yksilöön kohdistuvien tukitoimien tarpeen kartoittamista, suunnittelua ja toteuttamista. Kirjaamisen tulee olla lyhyttä ja selkeästi asiapitoista, eikä kirjaamisessa kuulu olla kirjaajan omia tulkintoja. Arkaluonteisten[1] asioiden käsitteleminen ja kirjaaminen opiskeluhuollossa vaatii nimenomaista suostumusta. 

 

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki edellyttää, että oppilashuoltokertomukseen kirjataan seuraavat asiat: (OHL 5 § 2 mom. sekä 20 § 1-6 mom.).

 

      yksittäisen oppilaan nimi, henkilötunnus, kotikunta ja yhteystiedot sekä alaikäisen oppilaan huoltajan tai muun laillisen edustajan nimi ja yhteystiedot

      kirjauksen päivämäärä sekä kirjauksen tekijä ja hänen ammatti- tai virka-asemansa

      kokoukseen osallistuneet henkilöt ja heidän asemansa

      asian aihe ja vireille panija

      oppilaan tilanteen selvittämisen aikana toteutetut toimenpiteet kuten arviot, tutkimukset ja selvitykset

      toteutetut toimenpiteet kuten yhteistyö eri tahojen kanssa sekä aiemmat ja nykyiset tukitoimet

      tiedot asian käsittelystä ryhmän kokouksessa, tehdyt päätökset ja niiden toteuttamissuunnitelma toteuttamisesta ja seurannasta vastaavat tahot

 

Kuraattorit, koulupsykologit ja terveydenhoitajat kirjaavat yksilökohtaista opiskeluhuoltoa koskevat asiat oman työnsä lainsäädännön mukaisesti. 

Jokainen asiantuntija yksilöllisessä opiskeluhuollossa voi tehdä omia muistiinpanojaan. Ne muuttuvat asiakirjaksi, mikäli ne liitetään opiskeluhuoltokertomukseen tai niihin viitataan opiskeluhuoltokertomuksissa. Itseään koskevia asiakirjoja oppilaalla ja huoltajalla on oikeus pyytää nähtäväkseen.


Taulukko yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän, monialaisen asiantuntijaryhmän, opiskeluhuollon asiantuntijoiden sekä oppimisen tuen ryhmien kirjaamista ohjaavista laeista.

Jos sivulliselle annetaan opiskeluhuoltokertomukseen sisältyviä tietoja, asiakirjaan on lisäksi merkittävä mitä tietoja, kenelle sivulliselle ja millä perusteella tietoja on luovutettu (OHL 20§).

Opiskeluhuoltokertomukset sekä muut opiskeluhuollon tehtävissä laaditut tai saadut yksittäistä oppilasta koskevat asiakirjat tallennetaan oppilashuoltorekisteriin. Opetuksen järjestäjä vastaa henkilötietojen käsittelystä ja ylläpitää edellä mainittua rekisteriä. Oppilashuoltorekisteriin tallennetut tiedot, jotka koskevat yksittäistä oppilasta taikka muuta yksityistä henkilöä, ovat salassa pidettäviä (OHL 21-22§). Opiskeluhuoltokertomuksen asiakirjat tulostetaan ja arkistoidaan prosessin päätyttyä paperisina kopioina.

Oppilaan siirtyessä toisen opetuksen tai koulutuksen järjestäjän opetukseen tai koulutukseen, aikaisemman opetuksen järjestäjän on pyydettävä oppilaan tai tarvittaessa hänen huoltajansa suostumus siihen, että uudelle opetuksenjärjestäjälle voidaan siirtää opiskeluhuollon asiakasrekisteristä sellaiset salassa pidettävät tiedot, jotka ovat tarpeellisia opiskeluhuollon jatkuvuuden kannalta (OHL 23§). Sen sijaan opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot toimitetaan salassapidon estämättä viipymättä toiselle opetuksen järjestäjälle tai lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjälle. Vastaavat tiedot voidaan antaa myös uuden opetuksen tai koulutuksen järjestäjän pyynnöstä (Pol 40, 4 mom.).


*Arkaluonteisuudella tarkoitetaan rotua tai etnistä alkuperää, henkilön yhteiskunnallista, poliittista tai uskonnollista vakaumusta tai ammattiliittoon kuulumista, rikollista tekoa, rangaistusta tai muuta rikoksen seuraamusta, henkilön terveydentilaa, sairautta tai vammaisuutta tai häneen kohdistettuja hoitotoimenpiteitä tai niihin verrattavia toimia, henkilön seksuaalista suuntautumista tai käyttäytymistä tai henkilön sosiaalihuollon tarvetta tai hänen saamiaan sosiaalihuollon palveluja, tukitoimia ja muita sosiaalihuollon etuuksia.