13.3 Kalannin esiopetus

13.3 Kalannin esiopetus

Käytettävissä olevat oppilashuollolliset palvelut sekä palveluiden kokonaistarve

Kalannin päiväkodin esiopetuksessa on 22 esikoululaista (jatkossa oppilas) ja 5 kasvattajaa: 2 varhaiskasvatuksenopettajaa, 2 lastenhoitajaa ja ryhmäavustaja.

Oppilaiden tukena yksikön käytettävissä on lisäksi

-       kouluterveydenhoitaja tarvittaessa moniammatillisissa palavereissa, yhteisöllisessä työryhmässä

-       koululääkäri

-       koulukuraattori tarvittaessa ja yhteisöllisessä työryhmässä

-       koulupsykologi

 

Yksikkömme erityispiirteitä ovat Esiopetus ryhmät toimivat Kalannin koulun moduuleissa. Meillä on kaksi esiopetusryhmää , joissa on tällä hetkellä 11 esioppilasta molemmissa ryhmissä. Tehostetun tuen oppilaita heistä on 4.

 

Yhteisöllisen oppilashuollon toimintatavat

Koulukohtainen yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä/hyvis kokoontuu  2x vuodessa Ryhmään kuuluvat

Päiväkodin johtaja,esiopettajat,,veo,terveydenhoitaja,koulukuraattori,koulupsykologi ja vanhempien edustaja Koollekutsujana toimii Päiväkodin johtaja. Kokousmuistiot ovat julkisia ja nähtävillä työntekijöille, oppilaille ja huoltajille : läsnäolijoille sähköpostitse, muille ilmoitustaululla.

 

Ryhmän yleisistä toimintatavoista ja tavoitteista voi lukea kaupungin yhteisöllisen hyvinvointityön vuosikellosta.             

 

Yhteisöllistä oppilashuoltoa ja hyvinvointia edistävää työtä tehdään yksikkömme arjessa jatkuvasti. Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän/hyviksen toiminnan lisäksi hyvinvointityötä tukevat yksikkömme yhteisesti sovitut säännöt ja toimintamallit. Alla lueteltu näistä tärkeimpiä.

-       Koulukuljetuksiin liittyvä ohjeistuksemme on luettavissa nettisivuilla; esi-ja perusopetuksen koulukuljetuksen opas

-       Poissaoloihin puutumme ottamalla yhteyttä vanhempiin, esiopettaja.

-       Päihteiden (tupakkatuotteet, alkoholi, huumaavat aineet) käyttöön puuttumisesta ja käytön ennaltaehkäisystä olemme sopineet seuraavaa:

-       Kiusaamiseen, häirintään ja väkivaltaan puutumme Esiopetuksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelman mukaisesti

-   Tapaturmia ennaltaehkäisemme terveellisyyden ja turvallisuuden tarkastusten lisäksi yksikön pelastus ja turvallisuussuunnitelman mukaisesti (esim. poistumisharjoitukset, ym.). Ohjeet kriisi- ja vaaratilanteiden varalta löytyvät Pelastussuunnitelmasta. Ensi sijassa turvallisuudesta yksikössä vastaa päiväkodin johtaja ja hänen ollessaan estynyt vastuuopettaja.

 

 

Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon yleiset periaatteet on esitelty opiskeluhuoltosuunnitelman luvussa neljä sekä Kikka hankkeen käsikirjassa. Yksikön toimintatapoja tarkennetaan Uudenkaupungin esiopetussuunnitelmassa kohdassa yksilökohtainen oppilashuolto (luvussa 5.6)

 

Monialainen yhteistyö yhteisöllisessä ja yksilökohtaisessa oppilashuollossa

Yksikkömme oman henkilökunnan ja oppilaiden lisäksi yhteisöllisessä ja yksilökohtaisessa oppilashuoltotyössä on paljon tärkeitä toimijoita. Tärkein yhteistyötaho ovat oppilaiden kotiväki. Yhteisistä toimintatavoista keskustellaan huoltajien kanssa päivittäin tuonti-ja hakutilanteissa, lapsen yksilöllistä oppimissuunnitelmaa tehtäessä (LEOPS-keskustelut) vanhempainilloissa, vanhempainyhdistyksien kokouksissa. Käytössämme on Wilma-ohjelma.

 

Kotien lisäksi yhteistyötä tehdään esimerkiksi kaupungin omien palveluiden sekä hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa. Tärkeimpiä toimijoita on esitelty opiskeluhuoltosuunnitelman luvussa kahdeksan. Omassa yksikössämme tärkeimpiä yhteistyötahoja ovat luvussa 8 mainitut.

 

Yhteisöllisen ja yksilökohtaisen opiskeluhuollon yksikkökohtainen toteutus, kehittämistyö ja seuranta

Yksikön yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä auttaa lukuvuosittain päiväkodin johtajaa arvioimaan toimintatapoja sekä antaa kehitysehdotuksia toiminnan kehittämiseksi. Tähän työhön osallistetaan myös koko työyhteisö, oppilaat ja huoltajat .

 

Yksiköiden tukena kehittämistyössä ovat yhteistyötahojen lisäksi seurannasta vastaavat toimijat kasvun ja oppimisen palveluiden hallinnossa (ensisijassa opetustoimenjohtaja) sekä päättäjissä (kuten kasvun ja oppimisen lautakunta).