13.2 Hakametsän koulu
13.2 Hakametsän koulu
Käytettävissä olevat oppilashuollolliset palvelut sekä palveluiden kokonaistarve
Hakametsän koulussa on 138 oppilasta ja 14 kasvattajaa. Oppilaiden tukena yksikön käytettävissä on lisäksi
- kouluterveydenhoitaja joka viikon torstai
- koululääkäri kerran kuukaudessa
- koulukuraattori joka viikon torstai
- koulupsykologi ostopalveluna tarvittaesssa
- koulupsyykkari on nimettynä. Tulee tarvittaessa paikalle.
Yksikkömme erityispiirteitä ovat joustava alkuopetus 1-2, joka sisältää luokkien 1 ja 2, sekä pienryhmän ja valmon oppilaita. Koulussamme on 15 erityisen tuen oppilasta, joista 13 on 3-6 luokkalaisia, joko erityisluokassa tai integroituna yleisopetuksen luokkaan ikätasonsa mukaan. Tehostetun tuen oppilaita on kaikkiaan 21. Alkuopetuksessa integraatio menee oppimistason mukaan. Koulussamme on lisäksi laaja-alainen erityisopettaja, joka vastaa 1-6 luokkien tehostetun tuen oppilaiden opetuksesta eri oppiaineissa. Valmoluokassa opiskelee nyt 12 oppilasta. Koulussa on kaikkiaan 40 S2 oppilasta, joista 4:llä ei ole tarvetta S2-opetukseen.
Yhteisöllisen oppilashuollon toimintatavat
Koulukohtainen yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä/hyvis kokoontuu kerran kuukaudessa. Ryhmään kuuluvat rehtori, vararehtori, erityisluokanopettaja, kuraattori, terveydenhoitaja, vanhempainyhdistyksen jäsen ja oppilaskunnan edustaja (tarvittaessa). Koollekutsujana toimii vararehtori. Kokousmuistiot ovat julkisia ja nähtävillä työntekijöille, oppilaille ja huoltajille Wilmassa.
Ryhmän yleisistä toimintatavoista ja tavoitteista voi lukea kaupungin yhteisöllisen hyvinvointityön vuosikellosta. Näiden teemojen lisäksi yksikössämme erityisen tärkeitä toistuvia tapoja ja teemoja ovat suvaitsevaisuus ja toisen kunnioittaminen
Yhteisöllistä oppilashuoltoa ja hyvinvointia edistävää työtä tehdään yksikkömme arjessa jatkuvasti. Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän/hyviksen toiminnan lisäksi hyvinvointityötä tukevat yksikkömme yhteisesti sovitut säännöt ja toimintamallit. Alla lueteltu näistä tärkeimpiä.
- Järjestyssäännöt ovat luettavissa Wilmassa ja niitä päivittävät oppilaskunta opettajan johdolla joka lukuvuoden alussa.
- Koulukuljetuksiin liittyvä ohjeistuksemme on luettavissa Wilmassa ja opettajanhuoneessa.
- Poissaoloihin puutumme yhteisillä Uudessakaupungissa sovituin säännöin.
- Päihteiden (tupakkatuotteet, alkoholi, huumaavat aineet) käyttöön puuttumisesta ja käytön ennaltaehkäisystä olemme sopineet seuraavaa: Toimimme yhteisen ohjeistuksen mukaisesti, joka löytyy Wilmasta.
- Kiusaamiseen, häirintään ja väkivaltaan puutumme selvittelymallin mukaisesti ensin tapahtuman nähneen opettajan kanssa ja tarvittaessa selvittelyryhmän kanssa.
- Tapaturmia ennaltaehkäisemme terveellisyyden ja turvallisuuden tarkastusten lisäksi poistumisharjoituksilla sekä opettajien omilla eri oppiaineiden sisään rakennetuilla teematunneilla. Ohjeet kriisi- ja vaaratilanteiden varalta löytyvät opettajanhuoneesta, sen käytävältä sekä kaikissa luokissa on poistumiskartta, oppilasluettelo ja ohjeet tapaturman varalle. Ensi sijassa turvallisuudesta yksikössä vastaa rehtori ja hänen ollessaan estynyt vararehtori.
Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
Yksilökohtaisen opiskeluhuollon yleiset periaatteet on esitelty opiskeluhuoltosuunnitelman luvussa neljä. Yksikössämme on sovittu näiden toimintatapojen tarkentamiseksi, että toimintaohjeet löytyvät opettajanhuoneen ilmoitustaululta, lupalaput löytyvät Wilmasta sekä rehtorin kansliasta, jossa myös kaikki täytetyt kertomukset ja lupalaput säilytetään paloturvallisessa lukitussa kaapissa. Rehtorin kautta oppilaalla ja huoltajalla on mahdollisuus saada tarvittaessa itseään koskevat tiedot.
Monialainen yhteistyö yhteisöllisessä ja yksilökohtaisessa oppilashuollossa
Yksikkömme oman henkilökunnan ja oppilaiden lisäksi yhteisöllisessä ja yksilökohtaisessa oppilashuoltotyössä on paljon tärkeitä toimijoita. Tärkein yhteistyötaho ovat oppilaiden kotiväki. Yhteisistä toimintatavoista keskustellaan kotien kanssa yhteisöllisessä oppilashuoltopalavereissa, vanhempainilloissa (kerran lukuvuodessa), vanhempainvarteissa sekä aina tarvittaessa esim. Wilman välityksellä lähetettävillä kyselyillä. Wilma on käytössä viestinvälitys ja yhteydenottoalustana. Sen avulla viestitellään päivittäiseen koulunkäyntiin liittyviä viestejä ja ilmoituksia poissaloista, unohduksista, positiivisista tapahtumista ja tekemisistä. yms.
Kotien lisäksi yhteistyötä tehdään esimerkiksi kaupungin omien palveluiden sekä hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa. Tärkeimpiä toimijoita on esitelty opiskeluhuoltosuunnitelman luvussa kahdeksan. Omassa yksikössämme tärkeimpiä yhteistyötahoja ovat esimerkiksi perhekeskus, sosiaalipalvelut (lastensuojelu), mielenterveys- ja päihdeyksikkö, erikoissairaanhoito, hyvinvointi- ja vapa-aikapalvelut, seurakunta ja lastensuojelujärjestöt.
Yhteisöllisen ja yksilökohtaisen opiskeluhuollon koulukohtainen toteutus, kehittämistyö ja seuranta
Yksikön yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä/hyvis auttaa lukuvuosittain rehtoria arvioimaan toimintatapoja sekä antaa kehitysehdotuksia toiminnan kehittämiseksi. Tähän työhön osallistetaan myös koko työyhteisö, oppilaat ja huoltajat yhteisillä hyviksen kokouksilla ja erillisillä yhteydenotoilla esim. vanhempainyhdistyksen kanssa lähinnä Wilman kautta.
Yksiköiden tukena kehittämistyössä ovat yhteistyötahojen lisäksi seurannasta vastaavat toimijat kasvun ja oppimisen palveluiden hallinnossa (ensi sijassa opetustoimenjohtaja) sekä päättäjissä (kuten kasvun ja oppimisen lautakunta).