Åk 1 Tipshelheter

Närmiljön och de fyra årstiderna

Tipshelhet 1: Kompisträdet 

På en plats i närmiljön får varje elev välja sitt eget “kompisträd” som man besöker upprepade gånger under flera årstider. Det hjälper barnen att utveckla ett personligt förhållande till naturen. Passa på att hälsa på kompisträden i samband med uteundervisningspass i olika ämnen. Alla övningar går att göra också självständigt, utan ett kompisträd. 

Lektionstips Kompisträdet

Varför är träd viktiga i naturen? 

Hur påverkar människorna träden? Hur kan vi ta hand om träden?

Hurdana känslor, tankar och upplevelser fick jag av att vara med mitt eget träd? Hur var det att vara i skogen tillsammans? Kan träd få människor att må bra?

Varför hugger man ner träd? Hur länge tar det för ett nytt träd att växa upp? Vad får vi gratis från skogen?

Tipshelhet 2: Väderstationen 

Bestäm en plats utomhus som blir klassens väderstation, t.ex. ett träd eller en stor sten. Klassen besöker väderstationen och observationer och mätningar under en kortare eller längre tid. Det är roligt att vara dagens meteorolog och avläsa mätinstrumenten samt välja ut bildkort som beskriver dagens väder!


Lektionstips Väderstationen

Hur påverkar vädret växterna och djuren? Hur lever växter och djur under olika årstider?

Hur känns det att vara ute i olika väder? Hur ska man klä sig när vädret är som idag? 

Vad menas med uttrycket “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”?

Hur sparar djuren värme när det är kallt? Hur kan vi människor spara på värmen i våra hus på vintern?

Tipshelhet 3: Sagan om rödhaken 

Sagan om rödhaken är en engelsk folksaga som ger en en förklaring till varför en del träd är vintergröna medan andra fäller sina blad.  Sagan berättar om hur det kan vara när någon behöver hjälp och hur vi alla behöver varandra. Samtidigt är sagan en språngbräda till att studera olika fenomen relaterade till naturmiljön. 

Förbered gärna sagostunden med att kolla elevernas bakgrundskunskap om barr och blad, samt presentera rödhaken.

Här hittar du sagan om rödhaken

Lektionstips Sagan om rödhaken

Vilka är våra vanligaste lövträd? Varför har träden kottar, bär eller ollon? Vem bor i träden? Vad ska jag tänka på då jag matar fåglar?

Hur känns det att hjälpa andra? Hur känns det att blir hjälpt? Hur kan jag hjälpa min kompis? Hur brukar jag hjälpa till hemma? Varför kan man inte alltid hjälpa?

Vad är bra med att spara? Hur kan djuren göra för att maten ska räcka hela vintern? Hur och vad sparar växter? Vad kan jag spara på?