Åk 6 Tipshelheter

Tipshelhet 1: Jorden vi ärvde 

Denna tipshelhet handlar om de största och viktigaste frågorna för vår planets framtid. Lektionsförslagen grundar sig på de miljöfrågor där vi närmar oss de planetära gränserna, d.v.s. de  mest akuta globala miljöfrågorna: 

1) minskningen av biodiversitet och förändringar i markbruk

2) klimatförändringen och energifrågor

Miljöfrågorna är starkt kopplade till 

3) sociala hållbarhetsfrågor

(Rubbningar i kväve- och fosforbalans behandlas  i åk 4 tipshelhet 1: Ett myller av vattenliv med fokus på övergödning)


Här finns mycket material att botanisera i, och man kan omöjligt fördjupa sig i allt. Beslut själv tillsammans med din klass vilka delar ni behandlar mer översiktligt och vilka ni fördjupar er i. Tonvikten ligger vid att eleverna får bekanta sig med hållbarhetsfrågorna med utgångspunkt från den egna livsmiljön och aktuella världshändelser. Vilken roll spelar detta för oss här i Pargas, och hur kan vi vara med och påverka? 


Ni hittar glasögonen som representerar hållbarhetens tre dimensioner undantagsvis i samband med tipshelhetens delområden.

Lektionstips: Jorden vi ärvde

Tipshelhet 2: Ett påverkningsprojekt

Enligt omgivningslärans läroplan (I6, M3) ska eleverna få delta i ett gemensamt påverkningsprojekt under åk 5-6. Aktivt medborgarskap är också en viktig del av samhällsläran. Projektet får gärna utgå från elevernas egna intressen och frågeställningar, och det kan vara litet eller stort. Som hjälp på traven har vi samlat och sammanställt en rad med idéer om hur man kan börja och vad påverkningsprojektet skulle kunna handla om. Har du flera bra idéer, eller vill dela med dig av dina erfarenheter,  så får du gärna fylla på listan! 


Lektionstips: Ett påverkningsprojekt

Hur kan vi tillsammans hjälpa naturen i Pargas eller någon annanstans i världen? 

Vad har projektet vi valt för samband med ekologisk hållbarhet?

Hur kan vi hjälpas åt så människor mår bra i klassen, i Pargas eller någon annanstans i världen?

Vad har projektet vi valt för samband med social hållbarhet?

Varifrån kan vi få resurser till vårt projekt?

Hur kan vi genomföra vårt projekt så att de resurser vi har räcker till?

Hur tar vi miljön i beaktande när vi väljer resurser och material?

Vad har projektet vi valt för samband med ekonomisk hållbarhet?

Tipshelhet 3: Vi är alla en del av biosfären! 

En balans mellan människa och natur - det är biosfärområdets ledstjärna! 


Det finns långt över 700 biosfärområden i hela världen och de täcker ungefär fem procent av jordens yta. Över 260 miljoner människor bor i ett biosfärområde. I Finland finns två biosfärområden Norra Karelens biosfärområde och Skärgårdshavets biosfärområde. Biosfärområdena hör till Unescos program "Man and the Biosphere (MAB)", vars målsättning är att arbeta för en hållbar framtid där områdenas unika natur och kultur både värnas om och även nyttjas på hållbara grunder för ett livskraftigt lokalsamhälle.


Lektionstips: Vi är alla en del av biosfären!

Vad innebär det att ett område är artrikt?

Vilka tre uppgifter har ett biosfärområde? 


Vad betyder cirkulär ekonomi? Kan du ge ett exempel från Skärgårdshavets biosfärområde? 

Mållinjen

Grattis till alla fina elever som tar sista steget på vår stig och når mållinjen. Bra jobbat! Ni är alla värdefulla i arbetet för en hållbar framtid i Skärgårdshavets Unesco biosfärområde, ert eget biosfärområde! Hoppas ni tillsammans har samlat många livskunskaper, och också goda minnen av gemensamma stunder, på vägen. Här hittar du ett utskrivbart diplom som du kan dela ut till dina elever på skolavslutningen. Detta sista steg är ändå inte en avslutning, utan en början på många steg, raska och glada, långa och korta, målmedvetna och vindlande, men framför allt sådana som de ska vara för just dig, längs stigen mot framtiden sådan som vi skapar den, tillsammans.