Suomenkielinen versio julkaistaan syksyllä 2024 


Tervetuloa Paraisten kaupungin kestävyyspolulle!

Vuosiluokkien 1–6 kestävyyspolun tavoitteena on, että jokainen oppilas on 6. luokalta päästessään tietoinen kestävyyden kolmesta ulottuvuudesta (ekologinen kestävyys, sosiaalinen kestävyys ja taloudellinen kestävyys) ja siitä, miten hänen omat päätöksensä ja tekonsa liittyvät niihin. Materiaali on laadittu Paraisten kaupungin ja Saaristomeren Unesco-biosfäärialueen välisenä yhteistyönä ja se perustuu opetussuunnitelmaan ja Paraisten kaupungin ympäristökasvatussuunnitelmaan. Polku on myös jatkoa varhaiskasvatuksen Kalakamut- ja Minilähettiläspassi-kestävyysohjelmille. 

Opettajan opas sisältää katsauksen kestävyyskasvatukseen ja kestävyyspolulle. Verkkosivuiltamme löydät vinkkejä ja ideoita oppitunneille, jotta voit taivaltaa polkua pitkin kevyin askelin ja nauttia matkasta. 



Ni är alla värdefulla i arbetet för en hållbar framtid i Skärgårdshavets Unesco biosfärområde, 

ert eget biosfärområde! 

Näin käytät kestävyyspolkua

Hållbarhetens tre dimensioner

Ekologisk hållbarhet

Med ekologisk hållbarhet menas att människor använder naturresurser på ett hållbart sätt och bibehåller den balans i biosfären som vi alla är beroende av. Förnybara naturresurser, såsom skog, rent vatten och odlingsmark, används så att de har möjlighet att förnya sig. Icke-förnybara naturresurser och produkter baserade på dem, såsom metaller och plast, används sparsamt och återvinns. Målet är att vi uppnår en cirkulärekonomi där vi hyr, lånar, återanvänder, reparerar och återvinner, samt ser allt avfall som en råvara. Till ekologisk hållbarhet hör också att vi upprätthåller och återskapar livsutrymmen till alla levande varelser på vår planet. Vårt sätt att leva smutsar inte ner jord, vatten och luft. 


Social och kulturell hållbarhet

I ett socialt hållbart samhälle har alla människor möjlighet att må bra. Det finns utbildning, sjukvård och arbetsplatser för alla. Alla kan hitta sätt att förverkliga sig själva, påverka sina egna livsvillkor och sitt samhälle, och känna att de tillhör en gemenskap där de är trygga. Till den sociala hållbarheten hör också en livsstil som stöder psykiskt och fysiskt välbefinnande.  Kulturell hållbarhet innebär att alla har möjlighet att utöva sin egen kultur, känna sina rötter och att vi värnar om både det gemensamma kulturarvet och minoritetskulturer. Människor från olika kulturer har förståelse för varandra.


Ekonomisk hållbarhet

Ekonomisk hållbarhet, både för den enskilda individen och för samhället i stort, innebär att man gör en långsiktig ekonomisk planering som stöder ekologisk, social och kulturell  hållbarhet. De ekonomiska resurserna fördelas så att alla människor kan ha det bra och ett gott liv säkras också för kommande generationer.

Kontakta oss!

Biosfärakademin: info@biosfar.fi

Under läsåret 2023-2024 kan du kontakta Sonja Balthasar (fornamn.efternamn@edu.pargas.fi) om du har frågor, feedback, funderingar eller förbättringsförslag, eller vill ha konkret hjälp med att implementera Hållbarhetsstigen.

Hemsidans innehåll: Sonja Balthasar 

Hemsidans layout: Sebastian Ducander

Illustrationer: Amanda Österman