Kielikuvat

Symboli

Symbolit ovat asioita, jotka edustavat joitain toisia asioita. Näiden asioiden välinen yhteys on yleisesti tunnettu. Tämä tarkoittaa sitä, että asioiden välinen yhteys tunnetaan ja se on aina sama. Esimerkiksi sydän symboloi tunteita ja kivi symboloi pysyvyyttä ja ikuisuutta. Ajattelemme eri tavalla talosta, joka on rakennettu kivestä kuin talosta, joka on rakennettu puusta.


Vertaus

Vertauksessa yhdistetään kaksi erillistä asiaa toisiinsa käyttämällä kuin-konjunktiota. Vertauksen tarkoitus on kertoa tuttu asia uudella tavalla, herättää mielleyhtymiä eli assosiaatioita ja tuottaa lukijalle oivalluksia. Vertaus eroaa symbolista siten, että symbolissa asiat yhdistetään tutulla tavalla, kun taas vertauksessa yhdistettävillä asioilla ei ole näennäistä yhteyttä.

Kissa on kuin hiipivä varjo.


Metafora

Metafora on samanlainen kuin vertaus, mutta metaforassa ei käytetä kuin-konjunktiota. Asiat yhdistetään siis toisiinsa ilman vertailevaa kuin-sanaa.

Kissa on hiipivä varjo.


Personifikaatio

Personifikaatio muuttaa elottoman elolliseksi. Esineet tai asiat käyttäytyvät kuin elävä olento. Esimerkiksi luonnonvoimat kuten sumu tai tuuli voivat käyttäytyä kuin ihminen:

Tuuli koputtaa ikkunaan.

Saduissa personifikaatio on hyvin tyypillinen ilmiö: esineet ja asiat voivat puhua päähenkilön kanssa ja auttaa tätä seikkailussa.


Metonymia

Metonymiassa sana korvataan jollain siihen läheisesti liittyvällä asialla. Pieni osa voi merkitä suurta kokonaisuutta (kynä on metonymia kirjoittamiselle) tai suuri kokonaisuus voi merkitä pienempää osaa (Suomi voitti maailmanmestaruuden - Suomi on tässä metonymia osalle Suomen kansasta, Suomen jääkiekkojoukkueelle). Tärkeänä erona metonymian ja metaforan välillä on se, että kuten symboleilla, metonymian osilla täytyy olla selkeä ja tunnettu yhteys, kun metaforassa yhdistetään kaksi vierasta asiaa toisiinsa.

Metonymian tarkoitus ei olekaan luoda samalla tavalla uusia mielikuvia niin kuin vertaus ja metafora tekevät, vaan metonymia synnyttää mielikuvien ketjun. Jos mietitään kynää kirjoittamisen metonymiana, voidaan esimerkiksi kysyä, mitä tämä metonymia sanoo nykyaikaisesta kirjoittamisesta ja tekstien siirtymisestä sähköiseen ympäristöön.


Oksymoron

Oksymoron on retorinen keino, joka yhdistää ainakin kaksi ristiriitaista ilmausta. Se muodostuu yleensä adjektiivista ja pääsanasta: huutava hiljaisuus, lyhyt ikuisuus. Oksymoronin tarkoitus on yhdistää vastakkaiset asiat toisiinsa niin, että lopputulos yllättää lukijan ja antaa tälle uusia oivalluksia.

Oksymoroneja käytetään joskus myös arkikielessä: valtavan pieni, älyttömän fiksu, hyvin huono...


Synestesia

Synestesia sekoittaa eri aisteja keskenään. Äänet saavat värejä ja värit voivat tuoksua. Synestesialla korostetaan yksilön kokemusta ja hetkellistä vaikutelmaa, impressiota. Esimerkiksi sininen ääni tai äänekäs hajuvesi ovat synestesioita.

Synestesia on myös lääketieteellinen ilmiö. Jotkut ihmiset voivat esimerkiksi kokea sävelet väreinä.