Novellianalyysin malliteksti

Novellianalyysin mallitekstistä voi tutkia hyvän analyysin rakennetta, kieltä ja sisältöä. Mallianalyysista ei saa ikinä kopioida osia ja esittää niitä omina teksteinä!

Tehtävänanto: Lue Nura Farahin novelli Muukalainen omassa kodissa ja analysoi tekstiä. Kirjoita 1800-2300 merkin (ilman välilyöntejä) pituinen yhtenäinen teksti. Otsikoi itse.

Vaikeuksia, joita maahanmuuttajat saattavat kohdata

Nura Farahin novelli Muukalainen Omassa Kodissa (2016) kertoo maahanmuuttajanaisesta Rahma Mohammedista, joka kokee rasismia ja syrjintää Suomessa. Mohammed on Somaliasta kotoisin. Hän on hyvin integroitunut suomalaiseen yhteiskuntaan. Hoitoalalla töissä ja yksinhuoltaja Mohammed kokee olevansa tavallinen suomalainen nainen, toisin kuin muut suomalaiset häntä pitävät.

Novellissa syvennytään niihin tilanteisiin, joissa nuori Mohammed kohtaa muiden ennakkoluuloja ja niihin liittyvää syrjintää. Näissä tilanteissa Mohammed käy asuntoesittelyissä ja häneen kohdistuu ennakkoluuloja asuntoesittelijöiltä. Mohammediin kohdistuu stereotyyppejä, koska muut suomalaiset ajattelevat, että tummaihoisilla, veroilla elävillä pakolaisilla, ei varmastikaan ole varaa asunnon ostamiseen.

Novellin päähenkilö on nuori ja sivistynyt suomalainen Rahma Mohammed. Mohammed on ennen kaikkea vahva, tavoitteleva, tyylikäs ja kaunis nainen. Hän on varttunut Suomessa ja oppinut puhumaan erinomaisesti suomen kieltä. Kun Mohammedia syrjitään ja kohdellaan epätasa-arvoisesti, hän toimii maltillisesti ja kärsivällisesti. Mohammed joutuu usein näkemään vaivaa tasavertaisen kohtelun saamiseen. Kerrasta toiseen hän ei anna periksi ja jatkaa sinnikkäästi asunnon etsimistä.

Sivuhenkilöinä ovat asunnon esittelijät ja asunnon esittelyissä käyvät ihmiset. Suurin osa esittelijöistä ovat ennakkoluuloisia ja tylyjä Rahmaa kohtaan. He olettavat Rahman olevan maahanmuuttaja tai pakolainen, joka on tullut poikansa kanssa etsimään asuntoa väärään paikkaan. Minna on se esittelijä, joka ottaa lämpimästi vastaan Rahman ja kohtelee häntä kuten muitakin kävijöitä. Minna ja Rahma ystävystyvät ja Minnan avulla vihdoin Rahma saa oman asunnon.

Novellin teemana on syrjintä ja ennakkoluulot, jotka kohdistuvat ulkomaalaisiin heidän alkuperänsä tai ulkonäönsä perusteella. Novellissa tutustutetaan lukijaa näihin vaikeuksiin, jotka saattavat olla jokapäiväisiä ongelmia, joita maahanmuuttajat kohtaavat. Olennainen opetus novellissa on, että asenteilla on suuri merkitys. Rahma ei luovuta, vaikka asunnon esittelijä sanoo hänelle, ettei voi naapureiden merkitsemättömien pelkojen takia myydä hänelle asunnon.


Namariq Mohammed, 2020