Kuunnelma

Kuunnelma on alun perin radiota varten kehitetty draaman muoto, joka on tarkoitettu vain kuunneltavaksi. Nykyään kuunnelmia on saatavilla myös podcasteina, mutta muuten se ei ole kovin paljon muuttunut alkuperäisestä muodostaan.

Kuunnelma on samanlainen kuin näytelmä, ja kuunnelmat ovatkin usein näytelmätekstien pohjalta tehtyjä. Tärkein ero näytelmän ja kuunnelman välillä on se, että kuunnelma ei välitä yleisölle ilmeitä, eleitä tai lavastuksen ja puvustuksen tuomia vaikutelmia. Nämä asiat on korvattu kuunnelmassa äänitehosteilla ja äänenpainoilla eli sillä, miten näyttelijä puhuu. Lisäksi kuunnelman tunnelmaa voidaan luoda esimerkiksi taustamusiikilla.

Kuunnelma ei ole sama asia kuin äänikirja. Äänikirja voidaan tehdä mistä tahansa kirjallisuudenlajista mukaan lukien tietokirjallisuuden, mutta kuunnelma on aina dramatisoitu. Äänikirjaa lukee lukija, mutta kuunnelmassa esiintyy näyttelijöitä, jotka eläytyvät tarinaan.

Koska kuunnelmat on alunperin tehty radiota varten, kuunnelman jaksot eivät yleensä ole kovin pitkiä. Yksittäiset jaksot muodostavat yleensä pitkän kokonaisuuden kuten tv-sarjoissa. YLEn radioteatteri on tehnyt kuunnelman esimerkiksi Mika Waltarin klassikkoromaanista Sinuhe egyptiläinen, ja se on jaettu 22 jaksoon.