Lähdetään lukemaan

Pohdi aluksi:

  1. Miksi ihmiset lukevat kirjallisuutta?

  2. Millainen on hyvä kirja?

  3. Mikä on paras kirja, jonka olet lukenut? Perustele.

Lukeminen on kestävyyslaji

Lukeminen vaatii harjoittelemista. Jos ei ole tottunut lukemaan, voi olla vaikeaa lukeaa pitkä kirja. Lukeminen on kestävyyslaji. Ei voi juosta maratonia, jos ei harjoittele ensin. Ei voi neuloa villasukkaa, jos ei ole ennen neulonut mitään. Mutta onneksi lukemistakin voi harjoitella.

Lukemisen harjoittelu ei tarkoita sitä, että opiskelee uudestaan aakkoset ja tavut. Se ei myöskään tarkoita, että ottaa heti käteen Seitsemän veljestä ja lukee sen viikossa kurssia varten. Lukemista voi tehdä itselle helpommaksi, mutta se vaatii myös päättäväisyyttä ja motivaatiota.

Jos haluaa parantaa omaa lukutaitoa, on tärkeää tehdä lukemisesta rutiini. Lue joka päivä viisitoista minuuttia ilman keskeytyksiä. Kun viisitoista minuuttia alkaa tuntua helpolta, voit kasvattaa lukuajan puoleen tuntiin.

Photo by Tim Gouw on Unsplash

Toinen tärkeä asia on valita sopivaa luettavaa. Ei ole olemassa hyvää tai huonoa lukemista, vaan kaikki lukeminen parantaa lukutaitoa. Jos paksun suomenkielisen kirjan lukeminen hirvittää, kannattaa tarttua ensin ohueen selkokirjaan tai lasten kuvakirjaan. Jos on lukenut hyvän kirjan omalla äidinkielellä tai muulla kielellä, voi yrittää lukea sen uudestaan suomeksi, kun tietää, mitä kirjassa tapahtuu. Kaikkein tärkeintä on, että kirja kiinnostaa lukijaa, jotta lukumotivaatio säilyy.

Kirjallisuuteen voi tutustua muutenkin kuin lukemalla

Jos kirjaan on vaikea tarttua, kirjallisuuteen ja erilaisiin fiktiivisiin maailmoihin voi tutustua aluksi muillakin tavoilla.

Äänikirjoja on nykyään helposti saatavilla. Niitä voi lainata kirjastosta tai kuunnella verkkosivuilta tai puhelinsovelluksista. Esimerkiksi Yle Areenasta löytyy paljon sekä suomalaista että ulkomaalaista kirjallisuutta äänikirjamuodossa. Äänikirjan kuunteleminen voi olla helpompaa kuin kirjan lukeminen, mutta siinä on omat ongelmansa. Kun kuuntelee äänikirjaa, ei voi katsoa, miten sana tai nimi kirjoitetaan. Jos lukija puhuu nopeasti, tekstin seuraaminen voi olla hankalaa. Hyvä vaihtoehto voikin olla se, että samalla kun kuuntelee äänikirjaa, lukee tekstiä kirjasta.

Moni elokuva perustuu johonkin kaunokirjalliseen teokseen. Esimerkiksi Marvelin ja DC:n supersankarielokuvat perustuvat useisiin sarjakuviin ja sarjakuvaromaaneihin. Elokuvantekijä on voinut kuitenkin tehdä muutoksia esimerkiksi henkilöhahmoihin tai tapahtumiin, jotta tarinasta tulisi elokuvamaisempi.

Jos pitää erilaisista videopeleistä, kannattaa tarkistaa, perustuvatko myös pelit johonkin kaunokirjalliseen teokseen. Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi The Witcher, Assassin's Creed ja BioShock. Jos näiden pelien maailma kiinnostaa, kannattaa tutustua teoksiin, joihin pelit perustuvat. Toisaalta esimerkiksi Harry Potter -kirjasarja voi tulla tutummaksi, jos pelaa erilaisia video- ja mobiilipelejä, jotka sijoittuvat Harry Potterin maailmaan ja tekevät henkilöhahmot valmiiksi tutuiksi.

Yksi parhaita tapoja löytää uutta ja kiinnostavaa kirjallisuutta, on kirjavinkkaus. Kirjavinkkauksen tekijä voi olla joko ammattilainen, kuten opettaja tai kirjastonhoitaja, tai vinkin voi saada esimerkiksi kaverilta.

Mitä hyötyä lukemisesta on?

Mietit ehkä, mitä hyötyä lukemisesta on. Kannattaako lukemiseen panostaa aikaa ja energiaa? Hyötyjä on paljon. Mikä hyödyistä on tärkein juuri sinulle?

  1. Jos luet paljon kirjoja, opit taitavaksi lukijaksi. Lukutaidosta on aina hyötyä.

  2. Sanavarastosi kasvaa. Kirjoissa käytetään paljon sanastoa, jota et ehkä muualla näe.

  3. Ymmärrät paremmin eri kulttuureja. Jos luet suomalaisia kirjoja, ymmärrät paremmin suomalaista kulttuuria ja suomalaisten ajatustapaa.

  4. Ymmärrät paremmin Suomen historiaa. Jos luet suomalaisia klassikoita, opit, millaista Suomessa oli silloin, kun klassikko kirjoitettiin.

  5. Saat lisää yleissivistystä. Uusia asioita on helpompi oppia, kun tietää asiasta jotain etukäteen. Vaikka lukisi kaunokirjallisuutta eli fiktiota, saa tietää paljon uusia asioita

  6. Kyseenalaistat asiat, jotka jo tiedät.

  7. Opit empatiaa. Opit näkemään asiat toisen ihmisen näkökulmasta.

  8. Pärjäät paremmin koulussa, kokeissa, ylioppilaskirjoituksissa ja työelämässä. Opiskelu muuttuu helpommaksi, kun opit uusia sanoja sekä lauserakenteita, saat lisää tietoa maailmasta ja kehität lukutaitoasi.