Rezultatele proiectului

        În cadrul proiectului Greu adoptabil sau nu: O perspectivă multi-informator asupra factorilor care afectează reziliența familiei adoptatoare implementat în perioada 15 mai 2022 - 14 mai 2024 a fost realizată prima cercetare care explorează atât reușita, cât și eșecul în adopția copiilor greu adoptabili sau cu profil public, în România, din perspectiva tuturor factorilor implicați în ecuația adopției: factori de decizie, specialiști, copii adoptați. părinți adoptatori și persoane atestate pentru adopție care au înregistrat o întrerupere în acest demers. Acest proiect a generat, până în prezent, o serie de rezultate care pot fi în interesul reprezentanților mediului academic, al factorilor de decizie, al specialiștilor în domeniul adopției, al părinților adoptatori, al copiilor adoptați și al tuturor celor interesați de acest proces.

§ privind din perspectivă academică în cadrul proiectului au fost elaborate o serie de lucrări de specialitate care pot contribui la îmbogățirea literaturii academice românești în domeniu, extrem de puțin dezvoltată până în prezent. Aceste lucrări pot fundamenta în continuare studii mai extinse, dar în egală măsură pot reprezenta fundamente pentru cursurile academice în domeniul asistenței sociale și a psihologiei copilului și a familiei aflați în contextul adopției. Acest proiect a generat prima analiză asupra adopțiilor eșuate în perioada de încredințare, relevând atât amploarea fenomenului, cât perspectiva adoptatorilor și a specialiștilor asupra factorilor care au condus la această situație. Articolul elaborat pe baza interviurilor efectuate cu adoptatori care au înregistrat o adopție eșuată, intitulat “We thought we were stronger than we were”: adopters’ narratives about the adoption journey and disruption, reprezintă până în prezent cel mai semnificativ rezultat al proiectului fiind publicat de Frontiers in Psychology, jurnal indexat WoS, Q1, open access.

§ privind din perspectiva politicilor sociale și a practicilor în domeniu, proiectul a generat o serie de rapoarte și studii de caz, diseminate în rândul reprezentanților ANPDCA, a DGASPC-urilor și a ONG-urilor active în domeniu, punând la dispoziție o serie de exemple de politici și practici din țări cu experiență îndelungată în stimularea adopțiilor copiilor mari, a grupurilor de frați, a celor cu nevoi medicale și psihologice speciale, dar și rezultate ale cercetărilor și studii de caz care pun în evidență factorii de risc și de protecție care concură la reziliența familiilor adoptatoare. Fiecare lucrare de specialitate elaborată, respectiv fiecare raport întocmit conține o serie de recomandări pentru dezvoltarea practicilor și a serviciilor în domeniul adopțiilor.

§ privind din perspectiva părinților adoptatori, a copiilor adoptați și a publicului larg, în cadrul proiectului au fost elaborate studii de caz, expuse ca povești de adopție, în care am dat voce copiilor, adulților care au înregistrat o adopție reușită, dar și celor care au început călătoria adopției, dar nu au finalizat-o. Aceste materiale pot contribui la o mai bună înțelegere a procesului de adopție, cu provocările și facilitatorii săi, de către toți cei interesați. Tranziția spre statutul de adoptat sau adoptator, nu este facilă. Prin urmare, toți cei care au făcut acest pas sau care se pregătesc să îl facă, pot găsi, în aceste povești, experiențe care le pot facilita propria tranziție.

§ privind din perspectiva echipei de proiect, acest proiect a consolidat un grup de lucru interdisciplinar, care va continua să cerceteze probleme legate de protecția copilului în România, propunându-și să influențeze în continuare dezvoltarea de politici și practici potrivite în acest domeniu. Acest proiect a întărit capacitatea de cercetare a fiecărui membru în parte, a creat contexte de dezvoltare de noi abilități de utilizare a unor noi softuri de analiză de date calitative, de scriere de lucrări pentru un număr însemnat de jurnale de specialitate. Totodată rezultatele acestui proiect, vor fi utilizate în activitatea de predare, trei dintre membrii echipei de proiect fiind titulari ai unor cursuri de protecția copilului, respectiv plasament și adopție.

 

Toate materialele de diseminare sunt disponibile online aici, iar instrumentele de cercetare și bazele de date pot fi puse la dispoziția celor interesați, la cerere.

Sinteza rezultatelor.pdf