CPI_ULBS

Evaluarea riscului în decizia separării copilului de familie. O dublă perspectivă: a copiilor și a practicienilor

Nr. proiect: 2032/14 din 25.05.2015

Perioadă de implementare: iunie 2015 - noiembrie 2016

Proiect finanțat prin Competiția internă pentru granturi individuale de cercetare științifică 2015

organizată de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

Obiectivele și activitățile de cercetare

Obiective empirice:

O_emp1. analiza procedurilor de lucru și a instrumentelor de evaluare a riscului în procesul separării copilului de familia biologică; identificarea factorilor care au stat la baza elaborării acestor proceduri și instrumente de lucru; analiza corectitudinii predicției riscului prin aceste instrumente; O_emp2. surprinderea factorilor care influențează evaluarea de către practicieni, a riscului de menținere a copilului în familia biologică; O_emp3. explorarea factorilor care determină decizia de separare a copilului de familie; O_emp4. explorarea modului în care percep copiii și tinerii din centrele de primire în regim de urgență, riscurile de menținere în familie și decizia separării și intrării lor în sistemul de protecție specială; O_emp5. explorarea traiectoriei sociale a copiilor separați de familie; O_emp6. explorarea percepției riscurilor identificate de copii în traiectoria lor socială, prin separarea de familia biologică.

Pachete de lucru:

Pch_L1 – Fundamentarea teoretică și metodologică - vizează analiza literaturii de specialitate națională și a literaturii de specialitate internațională.

Pch_L2 – Cercetarea empirică - presupune elaborarea designului cercetării, colectarea, prelucrarea, analiza datelor și elaborarea concluziilor. Proiectul de față va avea preponderent o abordare de tip calitativ, prin urmare vom utiliza metode de cercetare de tip etnografic (focus-grupuri și interviuri narative) și va fi completată cu analiza documentelor sociale (legislație, standarde, metodologii și instrumente de lucru). Intenția noastră este aceea de a utiliza documentele avute în vedere ca surse de dovezi (Bell, 2005:123) pentru a determina modul în care politicile sociale, reflectate în aceste documente, contribuie la evaluarea riscului și luarea deciziei de separare a copilului de familia biologică. Metodele etnografice vor fi utilizate pentru a colecta date de la responsabilii de elaborare a politicilor sociale, de la practicieni și de la copiii din serviciile de primire în regim de urgență. Alegerea acestor metode este justificată de implicarea copiilor în cercetare, focus-grupurile, și în mod special interviurile narative, fiind printre puținele metode ce permit participarea directă a copiilor și producerea de date sociologice prin interacțiunea cu aceștia (James & Prout, 1997: 8).

Pch_L3 – Diseminarea rezultatelor – răspunde obiectivelor operaționale și vizează: elaborarea raportului de cercetare și diseminarea lui în mediul academic și în cadrul instituțiilor publice și a organizațiilor non-guvernamentale de specialitate; elaborarea lucrărilor științifice (cel puțin un articol, ca prim autor, ce va fi trimis spre publicare la o revistă ISI situată în „zona galbenă” și cel puțin o lucrare ce va fi prezentată la o conferință internațională).

Aceste activități vor fi îndeplinite în decursul a 19 luni.

Rezultate:

Publicaţii:

 

Articole ISI/BDI: 2

 

Bejenaru, Anca & Stanley Tucker. (2017). An examination of the views of young people in the Romanian residential care system regarding their relationship with biological family members and the option of reintegration. Journal of Youth Studies, 1–17. https://doi.org/10.1080/13676261.2016.1273517

Bejenaru, Anca. (2016). Perception of children and youth in Romanian residential care institutions on the risk to personal development and education (Conference Proceedings). In: Book 1, Psychology, Psychiatry, Sociology, Healthcare & Education, 2, 735-742, DOI: 10.5593/SGEMSOCIAL2016/B12/S02.095.

 

Lucrări de conferinţe: 1

 

Bejenaru, Anca. (2016). Perception of children and youth in Romanian residential care institutions on the risk to personal development and education. 3rd International Multidisciplinary Scientific Conference on Social Sciences and Arts SGEM 2016, https://www.sgemworld.at/ssgemlib/spip.php?article2243.