PRIMERES MOSTRES PINTURES RUPESTRES

  • Paleolític Superior
  • Europa, Costa Cantàbrica i Atlàntic
  • Categoria: ART
  • Autors: 1r ESO (2013-14)

Lloc on es produeix

A Europa es coneixen més de 200 coves amb pintures. 180 d’aquestes coves es troben al territori francès i espanyol.

On? Zones on es troben. Mapa

Durant el paleolític superior la pintura rupestre es limità al territori del Oest i el Sud-Oest d’Europa i alguns focus aïllats entorn el Sàhara i l’Àfrica oriental com Zimbabwe i Sud-Àfrica.

A quina zona de la cova es troben?

Les pintures rupestres es troben a l’interior de la cova, les parets i al sostre, menys al terra. Normalment es troben en llocs amagats .

Com són les pintures?. Colors. Dimensions. Formes. Temes que pinten.

    • Aquestes imatges, gravades a la roca o pintades a sobre en negre o en vermell, representen figures d’animals com ara el bisó, el cérvol o el cavall, i també diferents signes i contorns de mans humanes.

Les mans es pintaven de dues maneres:

Tito Bustillo

A l’abril del 1968, uns membres del grup de muntanya “Torreblanca”. Durant la seva incursió van descobrir dos dels conjunts artístics, més importants.

Als pocs dies de la troballa, un dels protagonistes, Celestino Fernàndez Bustillo, va morir en un accident de muntanya. Aquest fet va fer que anomenessin a la cova “Tito Bustillo”

El cavall: Descobert per Aurèlio Carpín. És un dels conjunts més singulars per la qualitat i els gravats que conté. Les representacions es troben en un petit bloc aïllat en una sala de petites dimensions, i el seu accés es realitza a través d’una estreta esquerda horitzontal. Es distingeixen amb seguretat 8 figures, 6 dels quals són cavalls.

La cova de “Tito Bustillo” és un dels conjunts rupestres mundials de l’art paleolític. Al 7 de juliol de 2008 el Comitè Permanent de la UNESCO va afegir aquest jaciment en un selecte llistat de Patrimonis Mundials.

-En positiu: pressionant la mà tancada en el pigment.

-Negatiu: pintant la zona que envolta la mà i deixant la forma d’aquesta, lliure de pintura, en retirar-la.

    • S’utilitzaven colorants naturals de tons groguencs, vermells, ocres i negres que procedien d’òxids de ferro i magnesi, i carbons vegetals diluïts amb sang, resina i greixos d’animals.
    • Eren de dimensions molt variades, n’hi havia de grans dimensions.
    • Normalment pintaven animals com ara el cérvol, al cavall, bisó, etc.

Com ho feien. Tècniques

Les pintures rupestres tenen un interès històric; permeten conèixer la vida dels homes del paleolític superior, i la manera com caçaven, les armes que feien servir, la varietat de la fauna. També tenen un interès artístic especial. Les tècniques per obtenir els colors (greixos animals, sucs vegetals, terres de cromatismes diferents, fusta cremada…), la sensibilitat per la seva vida, pel moviment, la aprofitament dels entrants i els sortints de la roca per donar volum als cossos.

Per pintar utilitzaven pinzells, espàtules (cloïsses marines), amb un tros de cuir o amb el dit.

Per què ho feien: teories. Qui ho feia?

    • Semblava que mitjançant la pintura d’animals o escenes de caça, el homes antics buscaven que els esperits els fossin favorables a les caceres i els ajudessin a aconseguir una bona captura.
    • La representació de figures era una mena de conjur a favor de la procreació. En conclusió, es pensaven que aquestes pintures les realitzaven per aconseguir que la caça fos abundant i fàcil
    • També es creu que eren símbols o tòtems que pressentaven la força del clan o tribu.
    • D’altres teories creuen que es tractaven de rituals secrets o de rituals on un xaman (una persona que podia parlar amb els esperits del més enllà) es comunicava amb el més enllà.

La Cova d’Altamira

Està situada al centre de la banda litoral cantàbrica. Va ser descoberta fa 120 anys.

Actualment, és la cova més important i famosa del Paleolític a nivell mundial. Ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Al sostre s’hi representen molts animals, destaquen els bisons, acompanyats dels cavalls, cérvols… Amb tècniques diverses (gravat, silueta, pintat, raspat i efectes d’ombreig).

La seva realització data de fa 14000 anys.

Destaca, també “La gran Cérvola”, la major figura pintada a la cova, amb 2.25 metres de longitud. La cova té un desenvolupament longitudinal de 270 metres.


Bisó (Cova d’Altamira)

A Altamira abunden els bisons sorpresos en actituds diverses: saltant, bramulant o en repós. També hi ha animals aïllats sense configurar escena. Són imatges plenes de vida, de caràcter naturalista, realitzades amb gran profusió de detalls. Moltes figures són sobreposades, cosa que suggereix el caràcter privilegiat d’alguns punts. En altres llocs van aprofitar la rugositat de la superfície per donar relleu a la pintura i ressaltar el moviment i el volum. Els contorns de les figures són marcats amb una línia negra. La policromia de vermells i ocres és molt viva. Els colors els obtenien de productes extrets de la terra i el barrejaven amb substàncies aglutinants. Aquesta cova, de difícil accés i de gran profunditat, on no entra la llum i la ventilació és escassa, no era un lloc utilitzat com habitatge si no que segurament era un emplaçament destinat a realitzar ritus de caràcter sagrat.

Web:

Coves Lascaux

La cova de Lascaux va ser descoberta per una afortunada casualitat.

Va ser al 12 de setembre de 1940, en plena Segona Guerra Mundial, quatre nois i un gos voltaven pel bosc de Montignac a la vall de Vézère. El gos que els acompanyava en el seu passeig va desaparèixer de cop i volta. S’havia precipitat per un forat que conduïa cap a la cova decorada per unes estranyes imatges en les parets de la roca. L’art de la prehistòria emergia de cop.

La seva realització va ser entre 18000 i 15000 a.C.

Al llarg dels més de 100 metres de la cova emergien al món més de 1500 dibuixos i unes 600 pintures.

Lascaux és la més important cova francesa amb art rupestre.

Es tracta d'un art bàsicament realista. Els animals apareixen gairebé sempre de perfil. Els gravats es feien amb instruments de sílex, es feien servir bastides per a les zones més altes , i el treball en les zones més fosques era possible gràcies a la il·luminació aconseguida amb unes cassoletes de pedra ( o petxines d'animals) que , plenes de greix animal i proveïdes de metxes fetes amb líquens secs o branques de ginebre, donaven la mateixa llum que les espelmes.

Quatre toros colossals , de més de cinc metres de longitud , dominen del tot la gran sala oval. Són blancs.

Distribució interna de la cova:

Bibliografia:

Llibre Socials 1r i 2n ESO

Enciclopedia Lliure

1 Svmma pictorica: De la prehistòria a les civilitzacions Orientals

Història universal planeta: 1/Els orígens de l’home i de la civilització

Webgrafia:

Viquipèdia

Youtube

Pintures rupestres

Slid Share

PicMoney (editor de fotos)

Xtec

Drive

Cova d’Altamira

Optimot