• BOTADURA DE L'ICTINEU
  • 1859
  • Figueres - CATALUNYA
  • Categoria: TECNOLÒGIC
  • Autors: 4t ESO (2013-14)

BIOGRAFIA DE NARCÍS MONTURIOL

Va néixer a Figueres i va morir a Sant Martí de Provençals amb 66 anys. Va ser un home molt polifacètic i emprenedor ja que va practicar molts treballs. Al 1845 es va llicenciar en dret, tot i que mai va practicar-lo. Després de llicenciar-se va començar a treballar com a redactor a un diari. Més tard va muntar una impremta i va traduir diferents llibres. Cap al 1858 va començar a dedicar-s

e a invencions mecàniques i a pintar. També se li va acudir l’idea de l’Ictíneu que va dur a terme fins al 1868. Després d’això va seguir en el món de a política i va inventar altres màquines per facilitar i agilitzar la creació de paper. En els últims anys de la seva vida va pensar en la manera de dur les aigües del riu Ter a Barcelona i un sistema de conservació de carns, tot i que no els va poder acabar. Uns creuen que ell es l’inventor de l’estructura dels submarins, però no tots.



FUNCIONAMENT DE L'ICTÍNEU

El nom “Ictíneu” deriva del grec i significa ‘peix i nau’.

L’Ictíneu I va ser un submarí construït per Narcís Monturiol i Estarriol.

El seu objectiu era facilitar la pesca de corall. Va ser el primer submarí en tenir dos bucs. Entre aquests dos bucs hi

havia tancs de flotació. La immersió

s’aconseguia mitjança

nt un hèlix que podia donar voltes en els dos sentits, amb bombes de densitat.

L’Ictíneu II va ser el primer buc submergible conduït

per un motor de vapor. Tenia una

càmera d’aire que es regenerava indefinidament.

Per la construcció d’aquest segon Ictíneu, Narcís Monturiol va incorporar a l’enginyer Josep Pascual Deop i a en Joan Monjo que va fer els càlculs.

ALTRES INVENTORS LLIGATS AL SUBMARÍ

Narcís Monturiol va desenvolupar el seu projecte de navegació, l’Ictíneu, entre el 1857 i 1868. L’any 1857 a Barcelona va organitzar la societat comercial Monturiol, Font, Altadill i Cia dedicada a l’exploració de la navegació submarina. Aquest va ser el primer pas que va fer possible la realització del seu primer submarí.

Monturiol va formar un equip de tècnics que van ajudar-lo en el seu projecte, que va acabar amb la pèrdua dels dos Ictíneus.

Josep Pascual Deop va dissenyar a caldera i dos motors de vapor de l’Ictíneu II.

A l’Ictíneu s’hi trobaven dues coses, els maquinistes, que posaven les màquines a punt i els fogoners.

PER QUÈ VA SER TANT IMPORTANT?

El 1859, Narcís Monturiol va fer la primera prova amb èxit del seu submarí Ictíneu I. Es van fer dos models; al primer l'impulsió de l'hèlix es feia amb la força muscular d'alguns dels sis tripulants de la nau que havien de respirar sempre el mateix aire i al segon model es disposava d'una màquina de vapor per la navegació a la superfície la qual generava l'oxigen de la cambra d'aire.L’Ictíneu va ser molt important per al món submarí ja que els càlculs que es van realitzar a l’hora de construir-lo van servir per les edicions posteriors dels submarins. Monturiol va ser molt important per la invenció del motor anaeròbic de vapor i per la cambra de regeneració d’oxigen. Per fer que el tanc hermètic d’oxigen s’anés emplenant d’oxigen sol utilitzaven el motor. Aquest motor estava creat de tal manera que s’originessin unes reaccions químiques que escalfes l’aigua a la temperatura justa per originar vapor i uns gasos, dintre del qual hi ha l’oxigen que era dirigit a la tanca hermètica.

DIFERÈNCIES ENTRE L'ICTINEU I i L'ICTÍNEU II

    • L’Ictíneu II feia 14 metres de llargada, 2 d’amplada i 3 de profunditat, en canvi, l’Ictíneu I feia 7 metres de llargada, 2,5 d’amplada i 3,5 de profunditat.

CARACTERÍSTIQUES DE L'ICTÍNEU

    • L’Ictíneu I estava propulsat per la força de 4 dels 6 tripulants que hi viatjava, i en canvi, l’Ictíneu II va ser el primer submarí propulsat per un motor anaeròbic de vapor.
    • L’Ictíneu I estava construït únicament de fusta i en canvi l’Ictíneu II tenia una capa de coure que recobria la superfície.
    • L’Ictíneu I no estava construït amb intencions bèl·liques, sinó que es buscava una manera de facilitar la pesca de corall. L’Ictíneu II tampoc tenia aquestes intencions bèl·liques però per tal d’aconseguir pressupost li va proposar a la reina Isabel II que ho fos.

REFLEXIONS

    • Feia 7 metres de llargària, per tant podríem dir que l’espai de l’interior era reduït comptant que hi havia d’estar tota la tripulació (el capità i quatre homes).
    • Aquest submarí va ser propulsat amb la força humana, per mitjà d’un sistema semblant al pedaleig d’una bicicleta, i més tard amb un motor de vapor.
    • Els bucs de l’Ictíneu estaven fets de fusta d’olivera i de roure, tot i que el segon també contava amb una capa de coure.

Narcís Monturiol no va ser l’inventor absolut del submarí, perquè abans que ell ja havien existit iniciatives científiques. Però és indubtable que la seva aportació al camp de la navegació submarina va tenir molta importància. I també és veritat que si Monturiol hagués estat fill d’un altre país probablement hauria conegut una fama més espectacular.

    • Una característica molt important era que tots els tripulants que estaven a l’interior del submarí, per saber l’oxigen que els quedava, duien una espelma a l’interior i quan veien que aquesta començava a flaquejar, pujaven tan ràpid com podien cap a la superfície.

WEBGRAFIA

http://goo.gl/cbxB3k

- Video representació Ictíneu

http://goo.gl/myQTUu

- Vida Narcís Monturiol

http://goo.gl/HkfdYC

- Submarins (wikipedia)

http://goo.gl/YpRQbN

- Informació Ictíneu III

http://goo.gl/Ab9s9v

- Tot sobre l'Ictíneu de Monturiol