• LA PESTA NEGRA
    • 1348-1351
    • Europa i Àsia
    • Categoria: Història
    • Autors: 4t ESO (2014-15)

Context Històric/ Cronològic :

La Pesta Negre va esclatar al voltant del 1348.

En aquell moment Europa es produïa una crisis agrària per males collites, mal temps i collites de poca qualitat, per això es va estendre la fam per tot el continent. Això va facilitar el contagi, ja que una població dèbil tenia més mortalitat i risc de contraure malalties.

En aquell moment, també hi havia moltes guerres entre senyors feudals per dominar territoris, i les terres on passaven els exèrcits eren saquejades. Hi havia molts bandolers i inseguretat als camins.

Per últim, era una època de revoltes socials. La gent marxava del camp, i anava a les ciutats, on tindrien més oportunitats. Al faltar mà d’obra, va baixar la producció, i els senyors feudals van pujar els impostos per compensar. Els pagesos, farts de les rendes tan elevades, es van revoltar contra el senyor, demanant millors tractes. També a les ciutats, els més desafavorits van exigir una millor qualitat de vida, com millors sous, dret a treballar o accés a càrrecs municipals.

Tots aquest incidents van comportar unes condicions que van afavorir a la expansió de la Pesta Negra.

Com actua la malaltia ?

La malaltia es produïda per el bacteri Yersinia pestis, que es transmet als humans per les puces, que al xuclar la sang de rates infectades, elles feien de organismes vectors, i picaven als humans.

Després de l’infecció, hi ha un període d’incubació en que no es mostren els símptomes, però aviat es manifesta amb febre, calfreds, nàusees, set, esgotament i angoixa. Al haver patit aquest inici brusc, la malaltia es pot presentar de 3 maneres diferents:

Pesta Bubònica: la forma més comú de la Pesta. Apareixien bubons a l’engonal (part superior de les cuixes), el coll, i a les aixelles, per on supura pus i sang. Presenta taques sota la pell, a causa de les hemorràgies internes. Tot això acompanyat per febres altes, vòmits i deliri.

Pesta Pulmonar: la segona mes freqüent i la única que es contagiava per la saliva. Afectava als pulmons i provoca dificultats per respirar i tossir sang. Apareixen també taques fosques, especialment a la cara.

Pesta Speticèmica: la menys freqüent i la més mortal, ja que infecta directament la sang. Apareixen taques fosques per tot el cos.

La majoria de persones moren al termini de 4 o 7 dies després de que es manifestin els símptomes.

Pagesos revoltan-se contra el seu senyor feudal.

Origen de la pandèmia :

No és del tot clar l’origen del brot de pesta que va afectar l’Europa del segle XVI. S’especula que hauria pogut originar-se al nord de l’Índia, per bé que la teoria més estesa situa els primers casos a les estepes de l’Àsia central, des d’on els exèrcits i els mercaders mongols l’haurien transmès, en direcció est i oest tot aprofitant la Ruta de la Seda.

Rata comú i la seva puça.

Remeis de l’època :

No tots els remeis de l’Edat Mitjana eren científics o efectius completament contra la Pesta Negra. Molts suggeriments per combatre la epidèmia eren molt curiosos, i la seva eficàcia era poca o nula. Aquests remeis reflectien l’època plena de prejudicis i pocs coneixements científics. Algunes receptes deien: “Cal banyar-se en cosa molt danyosa, ja que el bany obre els porus de la pell i l’aire corromput surt.”, o bé “Utilitzar poc menjar, per que així un mateix pateixi més de fam que d’afartament.”

Alguns dels remeis erronis de l’època que les persones utilitzaven per evitar el contagi, o reduir els símptomes eren:

-Portar roba que no fes augmentar la temperatura del cos.

-Menjar fruites i verdures.

-Dormir amb la finestra oberta per que entri la llum del Sol.

-Protegir els peus i el cap ja que estan lluny del cor “font de calor del cos”.

-Fer exercici físic.

-Menjar aliments calents.

-Utilitzar molt de vinagre en les carns a l’hora de cuinar.

-No menjar animals que viuen en un hàbitat humit.

Metges, cirurgians, i altres van escriure obres que tractaven de combatre l’epidèmia i els seus símptomes.

Ibn Jatima va escriure el “Llibre de la Pesta i mètodes per evitar-la en lo successiu.” Aquesta obra està considerada com a la més completa de l’àmbit. Al Saquiri va escriure “Informació exacta sobre l’epidèmia” . Un llibre que tractava les maneres de contagi de l’enfermetat.

Alguns cirurgians com Guy de Chauliac o Gentile de Foligno. Les obres d’aquests cirurgians van tenir molta ressonància en el món cristià.

Menys coneguda, però més encertada científicament era la obra del metge Jaume d’Agramunt, “Regiment de preservació de la pestilència”. Aquesta obra tractava les dificultats mèdiques de l’època des d’una perspectiva més científica i encertada que els demés tractats que es publicaven llavors.

Ruta de la Seda.

Difusió de la pandèmia:

Durant l’edat mitjana es pensaven que aquesta malaltia provenia dels gats, per això van començar a exterminar-los. La cosa va anar a pitjor perquè els gats es menjaven les rates, i en matar els gats el nombre de rates augmentava i també el nombre d’afectats per la malaltia. La majoria d’investigadors atribueixen la pesta negre a un brot de la forma bubònica de la malatia, i si bé amb l’actualitat, tot i així, alguns experts qüestionen el mode de transmissió de l’epidèmia.

La pesta negra entra a terres europees provenien de la península de Crimea (Ucraïna).

Des de Messina, la plaga saltà cap a Gènova i Venècia (entre l’any 1347 i 1348), i des d’Itàlia s’estengué en direcció nord-oest cap a tot el continent, arribant a la Península Ibèrica, França i Gran Bretanya abans del juny de 1348. I finalment a Rússia cap al 1351.

Malalts de la Pesta i metge.

Com afecta la pesta a Catalunya ?

Els països Catalans van ser atacats de nord cap a l’est. El primer territori continental afectat fou el Rosselló. Més tard Marsella al 1347, tot seguit Avinyó, Narbona, Carcassona i Perpinya. Després d’aquest llarg recorregut va acabar arriban a Catalunya, pels Pireneus.

Girona començà a patir la pesta negre a mitjan maig i Barcelona, la patí des del començament del mateix mes, com Tarragona.

Més al sud encara, a la ciutat de València, hi va irrompre pel maig.

El fet que el mal arribés a Girona, Barcelona i Tarragona amb tan poca diferència de temps permet sostenir la hipòtesi que hi devia penetrar per via marítima(directament, o a través del port de Sant Feliu de Guíxols) portan embarcacions procedents de Mallorca. Aquí l’epidèmia actuà molt aviat, es detectà ja al final de març, a l’abril causà els majors estralls i va perdre intensitat al maig.

A Girona quan hi havia la Pesta negra va apareixer un senyor vestit de pallasso, anomenat Tarlà que va fer animar a la gent de Girona.

Transmissió de l’epidèmia arreu d’Àsia i Europa.

Conseqüències de la malaltia :

La Pesta Negra va devastar Europa, Àfrica, i Àsia a mitjans de segle XV. Aquesta enfermetat va acabar amb la vida d’un terç de la població d’Europa, amb nombroses onades, que van acabar en total amb més de 25 milions de persones a Europa i de 40 a 60 milions a Àfrica i Àsia.

La mortalitat de les zones contagiades de l’epidèmia augmentava de manera extrema.

Les conseqüències socials de la Pesta Negra van arribar molt lluny. Ràpidament es va acusar als jueus de l’expansió de l’epidèmia, a través de la infecció de pous. A les ciutats, els barris es van dividir segons les ètnies, i es van iniciar pogroms jueus, persecucions i assassinats dels jueus, cosa que va provocar la fí de les comunitats jueves.

Tot i que els líders religiosos van voler impedir aquesta situació, la gravetat de la Pesta no els permetia tenir èxit.

A Catalunya, els tractats mostren que la pèrdua de població va comportar la disminució de treball el camp i de la producció agrària en els camps.