• REVOLUCIÓ FRANCESA
  • 1789
  • França
  • Categoria: SOCIAL/HISTÒRIC
  • Autors: 4t ESO (2013-14)

1. ELS ESTATS GENERALS

El 1789 el rei Lluís XVI va convocar els estats generals per sol·licitar un ajut econòmic extraordinari que redrecés la hisenda reial. Hi eren representats la noblesa el clergat i el tercer estat; cada estament tenia un vot.

Els representants de cada estament van preservar unes peticions de manera,que van revelar el contrast d’interessos entre privilegiats i el tercer estat.

Com que els representats eren tants com els de la noblesa i el clergat junts, van sol·licitat el vot individual, és a dir, que cada diputat tingués dret a un vot, per aconseguir que el revelat de la votació equitativa.

El rei va rebutjar aquesta petició. Això va fer que els representats del tercer estat, decidissin abandonar la sessió dels estats generals i constituïssin una Assemblea Nacional a part. Es van comprometre a no separar-se fins elaborar una constitució (jurament del joc de pilota, 20 de Juny de 1789).

Jurament ''Jeu du Paume''

El Jurament ‘’Jeu du Paume’’ és el jurament del joc de pilota. És un compromís d’unió que es va crear el 1789 a Versalles, pels diputats del Tercer estat als Estats Generals.

Va ser creat per fer front a les pressions de Lluís XVI i van jurar no separar-se fins que no s’aproves una Constitució.

Estats Generals

LA MARSELLESA:

La Marsellesa és l'himne nacional de França des del 14 de juliol de 1795. Va ser prohibit durant l'Imperi i la Restauració i també del 1940 al 1945.

El seu cant era considerat com un element de resistència a l'ocupació alemanya i al règim col·laboracionista de Vichy.

HISTÒRIA:

El 20 d'abril de 1792 es va proclamar a París la declaració de guerra contra Àustria. Quan l’alcalde d'Estrasburg, el baró de Dietrich, va saber la notícia, va convidar a sopar a casa seva un grup d'oficials.

En aquest grup d'oficials hi havia Claude-Joseph Rouget de Lisle, capità d'enginyers de la guarnició d'Estrasburg. Durant la reunió, ll'alcalde li va demanar que creés un himne patriòtic per a l'esdeveniment que celebraven. Rouget de Lisle va compondre l’himne i li va donar el títol de "Chant de guerre pour l'armée du Rhin" (Cant de guerra per a l'exèrcit del Rin). L'hi va dedicar al Mariscal Luckner.

Durant la Primera República, la Marsellesa va ser un himne molt popular entre soldats i civils. En el temps de la Restauració i la Segona República, va ser lleugerament oblidat. Mentre que a la Tercera República va recuperar el protagonisme i va ser interpretat per les bandes militars en tots els actes oficials.

Finalment, a la Constitució del 4 d'octubre de 1958 la Marsellesa a ser instituïda com himne nacional.

La Llibertat guiant el poble

POLÈMIQUES DE LA LLETRA:

Es tracta d'un cant de guerra i revolucionari, per això denota certa violència. Crida els ciutadans a defensar-se i defensar també les llibertats aconseguides.

L'expressió "sang impur" a vegades és mal interpretada. No té una connotació racista ni xenòfoba: es tracta de la famosa"sang blava" dels nobles que simbolitzaven el caràcter desigualitari de l'Antic Règim.

2. CAUSES DE LA REVOLUCIÓ

Les podem dividir en causes profundes i causes immediates.

2.1-Causes immediates són les causes econòmiques.

-La crisi va afectar els preus dels productes bàsics. El camp francès va partir una sèrie de males collites (1775-1778) que van fer pujar el preu dels cereals.

-La crisi va arribar també al sector industrial tèxtil.

-Important dèficit en la hisenda francesa, agreuja per les despeses de la recent guerra d’independència dels EUA.

-Crisi de subsistència

-Crisi financera de l’estat absolutista (Balança de pagaments negativa de l’Estat, agreujada per la malservació de la Corona)

-Insuficiència dels ingressos

-Amenaça de fallida econòmica

2.2-Causes profundes són les causes ideològiques i polítiques.

    • IDEOLÒGIQUES

-Idees polítiques i socials de la il·lustració

-Llibertat natural

-Igualtat natural

-Separació de poders

.-Sobirania popular

    • POLÍTIQUES

-Incapacitat de l’Estat Absolutista

-Plantejament d’una Reforma Fiscal

-Oposició dels privilegiats (es neguen a pagar impostos, mobilitzen el poble descontent, impedeixen a la monarquia absoluta donar alternatives dins el sistema).

-L’absolutisme havia allunyat la noblesa i la burgesia del poder.

-Des de la segona meitat del s. XVII, la monarquia francesa patia d’una manca de voluntat reformista.

-La monarquia va afavorir l’enfortiment dels grups privilegiats.

-El luxe de la vida cortesana del monarca contrastava fortament amb les condicions de vida de la resta de la població.

3. LA REVOLUCIÓ 1789- Primers canvis

El 1789 França es trobava en una gran crisi ecònomica i social. La burgesia, guiada per les idees anglesos i americans tenien l’ocasió per passar a l’Antic Regim. Quan els nobles no van voler pagar els impostos per resoldre la crisi financera, Lluís XVI va convocar les corts i així es va iniciar un procés que va dur a la Revolució.

FINAL DE L’ANTIC RÈGIM

Els estats generals (que estaven formats per els representats de cada estat) van començar amb un únic vot per cada grup, però els burgesos van exigir que hi hagués un vot per persona, no pas per estament.

Durant el 14 de Juliol de 1789, el poble de París va sortir el carrer per donar suport els represantants burgesos. Per por que les tropes no detenguessin els diputats van assaltar la Bastilla. Immediatament la revolució es va estendre al camp en forma de revolta antisenyorial. (Gran Por).

La nit del 4 d’agost, l’Assemblea Nacional Constituent va decretar l’abolició dels privilegis feudals i va promulgar la declaració de drets de l’Home i del Ciutadà.

El 1791 es va decretar una constitució que representava els ideals del liberalisme polític: la igualtat de tots els ciutadans, es va abolir la tortura, es va obligar a pagar impostos els nobles, es van expropiar els béns de l’Església, que van ser declarats béns nacionals, i es va crear un exèrcit nacional (Guàrdia Nacional).

    • La Presa de la Bastille

La presa de la Bastilla és un esdeveniment de la Revolució Francesa que tingué lloc el 14 de juliol de 1789.

Els problemes econòmics de l’estat francès van obligar el rei Lluís XVI a convocar els respresentants de tots els francesos als Estats Generals.

L’oposició del rei a les reformes que es demanaven els representants del Tercer Estat i l’escassetat de pa que patia el poble de París a causa dels elevats preus dels cereals van desencadenar unes sublevació popular coneguda com a “Presa de la Bastilla”.

La Bastilla era la presó de París on s’empresonaven els qui tenien comptes pendents amb la justícia.

Actualment, el 14 de Juliol se celebra la festa nacional de França.

COP D’ESTAT DE NAPOLEÓ. EL CONSOLAT

El sector moderat de la revolució va aturar l’onada de radicalisme el 1794 i va imposar un ordre burgès dins la república.

El 1799 Napoleó Bonapart va iniciar un període conegut amb el nom de Consolat, que tenia l’objectiu de refermar les conquestes de la revolució burgesa. Es va fer una reforma administrativa amb la creació de la figura dels perfectes, encarregats de fer complir les ordres de l’emperador a totes les províncies. També es va promulgar un codi civil i es va reformar la hisenda i el sistema d’ensenyament. L’any 1804 Napoleó es va fer coronar emperador.

A França, Napoleó va combinar drets de govern dictatorial amb reformes (laïcitat, llibertat individual i de consciència…). L’any 1811, l’imperi napoleònic es trobava en la seva màxima esplendor. Excepte la Gran Bretanya, la resta d’Europa se situava sota control o domini francès.

Napoleó va ser derrotat pels seus enemics i exiliat a l’illa d’Elba,

mentre els vencedors i les monarquies absolutistes intentaven tornar a la situació anterior a la revolució amb el congrés de Viena (1815).

5. BIOGRAFIA DELS PROTAGONISTES

    • Georges Jacques Danton: va ser uns dels jacobins més destacats. Al llarg de la revolució va evolucionar cap a posicions més moderades que Robespierre i va demanar la fi del Terror. Va ser executat el 1794.
    • Jean Paul Marat: va ser un altre dels diputats jacobins més importants i populars. La seva mort (va ser assassinat el 1793 per la monàrquica Charlotte Canday) va originar una anada de violència antimonàrquica.
    • Robespierre: va ser el més radical dels diputats jacobins. Va impulsar l’execució dels contraris a la Revolució. Finalment, va caure víctima dels seus adversaris i el van executar.
    • Napoleó Bonaparte: va veure potenciada la seva carrera militar pels canvis que va patir al llarg de la Revolució de l’exèrcit francès. La fugida de gran part de l’oficialitat, que era d’origen noble, va facilitar el seu ascens. El 1793 va ser nomenat general. A les campanyes d’Itàlia (1796-1797) i Egipte (1798-1799) va adquirir un prestigi enorme. La incapacitat dels règims polítics revolucionaris de consolidar-se va afavorir la seva carrera política fins a coronanar-se emperador.
    • Marquès de la Fayette: va ser un aristòcrata i militar francès que participà en les revolucions americana i francesa.Va participar, de manera puntual, en la vida política francesa de la Revolució Francesa a la Monarquia de Juliol, on es va distingir com a un dels grans notables liberals del partit patriota a "la Charbonnerie", passant pel grup dels constitucionals i el "Club des Feuillants".
    • Madame Roland: fou una cèlebre dama francesa dels temps de la Revolució. Quan els historiadors parlen de la vida política de Roland, del seu paper, de la seva gestió al ministeri, es refereixen al matrimoni Roland, a la significació conjunta de la dona i el marit, no sense que aquest resti relegat al segon lloc.
    • Louis Antoine de Saint-Just: va ser un polític revolucionari francès. Els seus partidaris el van anomenar l'"arcàngel de la Revolució" i els seus detractors l'"arcàngel del Terror". Diputat l'any 1791 en l'Assemblea Legislativa, se li va negar el dret a ocupar el seu escó a causa de la seva edat.
    • Joseph Fouché: va ser un polític francès, fill d'humils mariners. Durant la Revolució Francesa afavorí les mesures més extremistes dels jacobins i, fins i tot encoratjà els rebels de Gracchus Babeuf. Esdevingué cap de policia durant el Directori i col·laborà amb Napoleó Bonaparte en el cop d'estat de 1799. Napoleó el mantingué en el càrrec i el nomenà ministre de l'interior, senador i duc d'Òtranto, des d'on dirigí una efectiva policia secreta.

    • Lluís XVI: va ser rei de França del 1774 al 1792. Fill de Lluís XV i la princesa Maria Josepa de Saxònia. Va ser rebutjat i acusat de Tirania de Primer Règim. El 20 de gener del 1793 va ser comdemnat a mort . L’endemà, el 21 de gener, el van guillotinar. Des de llavors, la plaça on va tenir lloc l’execució de Lluís XVI es coneix amb el nom de Plaça de la Concòrdia.

4. LES DIFERENTS ETAPES DE LA REVOLUCIÓ.

    1. La monarquia constitucional (1789-1792): quan els representants del Tercer estat i alguns dels representants de la noblesa i el clergat es van separar dels Estats Generals, es constituí l’Assemblea Nacional. Aquesta transformà França en una monarquia constitucional, amb sobirania nacional, divisió de poders i sufragi censatari.

Es va acabar d’eliminar el sistema feudal i es va promulgar la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà. Alhora, va tenir lloc una revolta popular al camp i a París. L’Assemblea constituent va aprovar la primera constitució de la revolució el 1791.

Sants-culottes

El grup més baix de la societat s’anomenava Sans-culottes i estava format per artesans, treballadors… Defensaven les postures més radicals, és a dir, un govern república i una democràcia més igualitària.

    1. República democràtica: la persistència dels problemes econòmics i socials, juntament amb l’oposició de la noblesa i del rei, van originar una nova onada revolucionària que va suposar l’establiment d’una República. Es va promulgar una nova constitució (1793) que reconeixia el sufragi universal i es va organitzar un govern revolucionari que va legislar una sèrie de lleis socials. El rei Lluís XVI va ser jutjat, condemnat i executat. En un primer moment, la República va ser dominada pels girondins; però després passà a mans dels jacobins.

Els Girondins eren un grup polític format per membres de l’alta burgesia i defensaven la propietat privada i el liberalisme econòmic.

Els Jacobins eren un altre grup format per membres de la petita burgesia.

Defensaven una democràcia més directe.

    1. República burgesa: a finals del 1794 la burgesia conservadora va perdre el control de la revolució i va establir un govern directori. Va crear una constitució que oferia el predomini dels propietaris i limitava els drets polítics de les classes populars. El liberalisme de la nova república s’oposava tant a l’absolutisme i a l’aristocràcia com a la democràcia social dels jacobins. Per tant, tenia l’oposició dels partidaris de l’absolutisme i de les classes populars.

6. REFLEXIÓ

-Per què la revolució francesa va ser tant important? Quin ressò mundial i quina incidència va tenir aquest fet?

La revolució va significar el triomf d’un poble pobre, cansat de les injustícies, sobre els privilegis de la noblesa feudal i de l’estat absolutista.

Gràcies a això, es va poder destruir el sistema feudal, es va donar un fort cop a la monarquia absoluta, va sorgir la creació d’una república de tall liberal, es va difondre la declaració dels Drets de l’home i dels Ciutadans i es va aconseguir la separació de l’Església i de l’Estat. Finalment la burgesia va ampliar cada vegada més la seva influència a Europa.

No només va ser important per França, sinó que va servir d’exemple per altres països, on hi van haver conflictes socials semblants, en contra d’un règim com era la monarquia.

ENLLAÇOS D'INTERÉS:

BIBLIOGRAFIA:

  • GRAN ENCICLOPÈDIA INTERACIVA-OCEANO
  • HISTÒRIA CIÈNCIES SOCIALS 4rt D'ESO-EDITORIAL CRUÏLLA
  • CIÈNCIES SOCIALS,HISTÒRA 4rt D'ESO-EDITORIAL VICENS VIVES
  • ENCICLOPÈDIA DE CONSULTA ACTIVA MULTIMÈDIA,HISTÒRIA UNIVERSAL-EDITORIAL PLAZA & JANES

WEBGRAFIA: